Nyligen skrev jag ett inlägg om LCHF och om hur jag under ett par års tid med den dieten gick upp i vikt.

Många läsare har bett mig ta bort det inlägget eller i alla fall ta tillbaka att viktuppgången hade med fettintaget att göra.

Nyligen skrev jag ett inlägg om LCHF och om hur jag under ett par års tid med den dieten gick upp i vikt.

Många läsare har bett mig ta bort det inlägget eller i alla fall ta tillbaka att viktuppgången hade med fettintaget att göra.

Det vanligaste argumentet jag fått höra var att det inte var LCHF jag ätit. Kanske var jag otydlig, men nog var det LCHF. Nu är vissterligen inte LCHF någon vedertagen vetenskaplig term och alla kanske lägger in lite olika i begreppet. (Kommentera gärna nedan hur du tycker att LCHF ska definieras.) Alla dieter inom lågkolhydrat-området skiljer sig åt, men alla tillåter en viss form av kolhydratintag. Atkins, GI-metoden och Zone är olika teorier om hur mycket kolhydrater en människa bör få i sig, när och tillsammans med vad.

I nämnda bloggpost beskriver jag min kost i ganska korta ordalag. I stort skar jag ner på kolhydraterna och åt mer smör, grädde, avokado och bacon. Jag följde LCHF mer och mer, det vill säga en kost med lite kolhydrater och mer fett. LCHF är inte No carb, det är Low carb, och det var vad jag åt. Även om jag bröt av med perioder med striktare kolhydratfri kost.

Istället för pasta och ris har jag ätit quinoa och sallad. Aldrig sötad limpa eller vitt bröd, men bönor och osötat helkornsbröd ibland.

Jag tror fortfarande inte på att proppa i sig kolhydrater. Det innehåller massor av kalorier och kalorier blir jag tjock av.

Det andra argumentet jag fått höra är att jag förstör för människor som försöker gå ner i vikt med hjälp av LCHF. Min blogg minskar deras motivation.

Det är viktigt att gå ner i vikt. Övervikten i sig är den största hälsofaran nästan oavsett kost i övrigt. Ämnesomsättning, gener, vardagsvanor och smak gör att olika dieter passar för olika människor. Hitta det som passar dig, är mitt råd. Dela gärna med dig i kommentarsfältet nedan!

För mig passar det att äta små portioner av blandad kost med nära hälften frukt eller grönsaker till varje måltid. Och att hålla nere på kött, charkuterier och fett. Så fungerar viktminskningen för mig.

Min enkla modell stämmer ganska bra in på hur fettfördelningen ser ut globalt. I de länder där de är som smalast och har minst förekomst av välfärdssjukdomar är också de länder som konsumerar mest gröt och ris. Därför att de äter så fruktansvärt lite (läs få kalorier). Allt hänger ihop.

Dessa fattiga länder som det handlar om är också de länder som släpper ut minst koldioxid. När de länderna nu vill ha kött (bland annat) ett par år är det kanske bra om vi kan tänka oss att hålla igen.

Men jag håller med alla LCHF-förespåkare som hittat sin modell. För den överviktige där kilona rasar av att äta animaliskt fett bör förmodligen fortsätta med det. I allafall kanske till trivselvikten är nådd. Vad säger ni om det?

Av Hanna Brodda
14 december, 2012
Annons

1 kommentarer

 • Av Profeten 12 januari, 2013

  Dödlig lchf diet ? Nya studier om långtidseffekter
  http://svenska.yle.fi/artikel/2012/08/31/lchf-dieten-dodlig

  Ny forskning tyder på att den populära så kallade LCHF-dieten, eller lågkolhydratdieten, vilseleder folk. Den kan i värsta fall kan leda till ökad dödlighet i hjärtsjukdomar, varnar Institutet för hälsa och välfärd, THL.
  THL:s undersökning Finriski 2012 visar att LCHF-dieten kan vara livsfarlig för hjärtat – det här om alla kolhydrater ersätts med hårda djurfetter, och brist på antioxidanter som motverkar härskning av fetterna vilket ofrånkomligen leder till åderförkalkning, därefter hjärtsvikt med andra svåra följsjukdomar.

  Har själv hittat en för mig bra mellanväg, där jag dels äter mindre än förr, vilket jag mår bra av, men jag kompletterar med en super tillskott som innehåller allt vi behöver. Då måste jag inte vara så noga med vad jag stoppar i mig och det blir väldigt mycket billigare.
  Har aldrig mått å bra som nu trots min reumatism. Detta jag tipsar om heter Klarin perfekt Marknadens mest kompletta tillskott med de bästa antioxidanterna, + vitaminer,mineraler,Omega3, Lutein,zeaxatin,l-glutation med mera. Baserat på extrakt av vilda blåbär. 1 kapsel till frukost. Är kraftigt inflammationshämmande dessutom.
  Så trots att jag slarvar med vad jag äter, mår jag bättre än då jag passade på vad jag måste äta.
  Googla på den, det är värt att läsa mera om den.
  Man måste dessutom beakta effekten för farligt kolesterol läste jag i annan artikel om lchf diet på längre sikt.

Comments are closed.