Concerta används för att behandla ADHD, ADD och uppmärksamhetstörning när terapi och andra insatser inte är tillräckliga.

Läs mer: Testa dig för ADHD

 

ADHD står för attention deficit hyperactivity disorder och ADD är egentligen samma sjukdom fast utan det hyperaktiva tillståndet.

Det här är psykiatriska diagnoser som kan ges efter grundlig utredning, när en patient kommer för att söka för allvarliga problem i livet och vardagen.

Vanliga symptom är: Stora koncentrationssvårigheter, tics, sömnsvårigheter, trötthet eller energi som inte går att fokusera.

Problemen uppstår redan i barndomen, tidigare trodde man att det var en "läggning" som växte bort, men senare forskning har visat att många har kvar sina problem. För vissa blir tillstånden svårare att leva med som vuxen med alla de krav som hör vuxenlivet till.

 I Sverige användes Concerta i första hand till barn, men ordineras nu allt mer även till vuxna, enligt Läkemedelsverket.

Verksam substans

Metylfenidat

Möjliga biverkningar

Huvudvärk, ångest, sömnsvårigheter, tics, aggression, magbesvär, hosta, feber, viktförlust med mera är några av biverkningarna som kan uppstå, framför allt i början av behandlingen. Har du blivit hjälpt? Berätta hur!

Varning för

Gravida och ammande bör inte behandla med Concerta. Kan vara beroendeframkallande om de tas i stora doser, långt över behandlingsrekommendationerna.

15 kommentarer

 • Av anonym 17 november, 2016

  ADHD/ADD är dock ingen
  ADHD/ADD är dock ingen sjukdom!!

 • Av anonym 17 juli, 2016

  metylfendiat 2st 36mg men
  metylfendiat 2st 36mg men fick utbyt till methphenfenidateMYLAN dom som är runda och vita
  liknar extremt mycket som litium fast mindre.
  någon som upplevt bättre eller sämre effekt? än originalet? concerta avlånga depåerna.
  och ifall någon har iktorivil 2.5mg per dag utkrivet sedan 7 år tillbaka och zopiklon 7.5mg 7 år tillbaka
  är 30 år

 • Av anonym 26 april, 2015

  Fick reda på för lite mer än
  Fick reda på för lite mer än en månad sen att jag har ADD+dyslexi, så har ätit 18 mg i en månad, första dagen jag tog concerta fick jag ont i hela kroppen och det kändes som mitt huvud höll på att sprängas, men sen dess har jag bara haft väldigt svårt att äta, mår illa direkt när jag ens tänker på mat.. + så har jag otroligt svårt att somna och är trött heeeeela tiden.. min läkare höjde medicinen för två dagar sen till 36 mg, är rädd över att jag kommer bli ännu tröttare eftersom jag tar studenten om en månad och jag har under dom senaste två veckor inte klarat av att vara i skolan för jag är så pass trött…
  har någon något tips så jag slipper vara trött hela tiden??

 • Av anonym jj 26 juli, 2014

  Gud så skönt inte ensam tar
  Gud så skönt inte ensam tar jag 1concerta får jag oerhört ont i buken. 3st. Då går min strålnings och operationsvärk bort helt. Då kan jag sova o äta 27mg. Tack! Janne. Är på 27mg

 • Av anonym 10 juli, 2014

  Jag är 18år och tar Concerta
  Jag är 18år och tar Concerta varje dag men inte för ADHD eller ADD utan för Narkolepsi. Jag tar 3st 36mg på morgonen och en vid lunch. Har aldrig riktigt märkt av några biverkningar och jag har tagit dom i några år nu. Många av mina vänner som har ADHD har inga problem med medicinen.

 • Av anonym 12 april, 2014

  Ni äter förvånansvärt låga
  Ni äter förvånansvärt låga doser! Jag äter varje dag morgon och eftermiddag 10mg ritalin 1+18mg concerta och 2 36mg concerta och är helt färdig har sömnproblem, ät svårigheter,aggressioner,utbränd listan fortsätter!8 år har jag ätit min. Medicin

 • Av anonym 2 augusti, 2013

  Hej!
  Har någon erfarenhet av

  Hej!

  Har någon erfarenhet av att känna hunger istället för aptitlöshet vid insättning av Concerta? Påbörjade medicinering 18mg för fyra dagar sedan och märker ingen stor skillnad jämfört med ingen medicin. Blev diagnosticerad med ADD. Det enda skillnaderna är: Muntorrhet, som försvunnit nu. Aningens förbättring i uppmärksamheten på så sätt att jag kan bibehålla uppmärksamheten en aning längre. Mindre kaffebehov. Avföringen annorlunda… Trögare mage och känns inte som jag får ut det jag ska… Känns som viss förstoppning. Magen känns även uppsvullen/uppblåst på kvällen. Har IBS så kanske har med det att göra ? Har aldrig haft en stor aptit och känner normalt sätt viss illamående av och till, men illamåendet har snarare blivit bättre än sämre om ngn skillnad… Är 164 lång och väger 60 kg och har aldrig haft ätstörningar… Men blev aningen fundersam över att jag snarare känner att jag kommer gå upp i vikt istället för ner… I och med att detta verkar vara högst ovanligt… Eller???
  Är oerhört glad över att äntligen få hjälp… är bara 39år 😉 Jätte tacksam för svar!
  /Lins

 • Av Hoppfull 27 januari, 2013

  Jag har hela mitt liv haft
  Jag har hela mitt liv haft ”inre oro” och trötthet.Fick diagnos ADHD dec-2011.Ätit Concerta sedan feb-2012.Hade problem att hålla mig vaken på eftermiddagarna.Jag har fått ett annat liv,”vaknat” med hjälp av medicinen.Är 38 år och kvinna.

 • Av anonym1 11 september, 2012

  har ätit 54 mg concerta i ca
  har ätit 54 mg concerta i ca 8 år .dosen är 2 st på morgonen 1 till middagen 1 till kvällen.medecinen styrde upp hela livet ,har en kraftig adhd problematik,har varit hos läkare och tagit allmänna hälsotester ,där allt är perfekta resultat bloddtryck mm mm..men sista tiden har jag fått röda utslag i ansiktet BARA.har aldrig haft någon biverkning av medecinen innan,det syns bara, det varken känns kliar eller något annat ,livrädd funkar inte utan medecinen, hjälp

 • Av Enannan 30 juni, 2012

  Men kära nån, har ingen talat
  Men kära nån, har ingen talat om för dig att det finns andra metylfenidathydrokloridpreparat- och att verkan är, högst, individuell!?? Det är även skillnad på depåkapslar och tabletter. Kolla i FASS under metylfenidat, prata sen med din läkare och IFRÅGASÄTT varför denne/a inte upplyst dig om detta! Mvh/ enannan.

 • Av Mer kan 20 juni, 2012

  Jag mår jätte bra av
  Jag mår jätte bra av concerta. Är 25 år och fick de för 1 år sedan. Slutade dock för att jag inte hade råd att hämta ut. Men nu har jag
  Börjat igen och känner jag mig fokuserad, mindre rastlös, mindre irriterad. Men däremot kan jag ist ta lite längre tid med allt. Jag blir lite seg, pillrig. Är det normalt? är rädd för alla biverkningar men livskvalitet höjs så enormt så det för tillfället är värt det.. Tänker att det är väl bara att sluta om man blir dålig?

 • Av anonym 11 januari, 2012

  Jag har diagnosen ADD och
  Jag har diagnosen ADD och fick concerta i höstas, i september tror jag,.inga biverkningar. Men när jag höjde till 54 mg så fick jag efter ett tag små röda kliande utslag i ansiktet som blev fler o fler, berättade för sköterskan på psyk och jag skulle låta bli concertan i 3 dagar, jag blev bra från det, började igår men fick röda stora blemmor i ansiktet och några små små men rackarn vad dom kliar, plus rethosta och jobbigt med andningen. Så just nu väntar jag på att doktorn vid vårdcentralen ska ringa mig, känner även pulsen slå lite hårdare..men det kan vara för att man är lite nervös. Måste nu sluta helt med concertan och det gör mig rädd för den har hjälpt mig så enormt mycket, helgen då jag var utan var HEMSK!!!!

 • Av anonym 1 januari, 2011

  Den sista bokstaven D i ADHD
  Den sista bokstaven D i ADHD står för disorder eftersom det inte fick klassas som sjukdom…

  Lyssna inte enbart på lälemedelns: s markandsföring i debatten om ADHD. MVH M

 • Av anonym 1 januari, 2011

  Concerta och liknande
  Concerta och liknande mediciner utmålas ständigt totalt onyanserat. Jag vill varna!
  Dessa mediciner är INTE utprovade för barn och unga. Dess biverkningar (läs Fass) innefattar mycket allvarliga symtom och självmord är troligen vanligare än vad vården vill medge.
  All medicin är inte för alla och man måste vara otroligt duktig på att känna igen sina egna signaler för att veta när och hur man börjar må dåligt. Gäller det ens barn är ansvaret ännu svårare.
  All medicin funkar inte för alla – gå inte på den av läkemedelsindustrin konstruerade myten att Concerta m fl preparat är det som hjälper en person med ADHD, det kan faktiskt bli döden som följd istället.

 • Av anonym 5 oktober, 2010

  Jättebra medicin, den har
  Jättebra medicin, den har hjälpt både mig och min son i vardagen. Jag blir mer uthållig,mer energi,mer klartänkt och mer social och framåt 🙂

Comments are closed.