elvanse

Medicin för vuxna som behandlar ADHD-symptom. Elvanse Vuxen ska användas som en del i ett behandlingsprogram anpassat för ADHD (Attention Deficit Hyperactivity Disorder, Uppmärksamhetsstörning eller Hyperaktivitet) hos vuxna.

Läs mer: 18 frågor som avslöjar om du kan ha ADHD

Elvanse Vuxen har en positiv effekt på hjärnaktiviteten. Det kan bidra till att förbättra uppmärksamhet, koncentrationsförmåga och att minska impulsivt beteende. Det tros fungera genom att öka tillgången av två av hjärnans signalsubstanser;noradrenalin och dopamin. På så sätt antas Elvanse Vuxen hjälpa till att korrigera obalansen i hjärnans kemi och därmed minska symtom som koncentrationssvårigheter, impulsivitet och hyperaktivitet.

Sedan 2007 är Elvanse Vuxen är godkänt för förskrivning i USA , i Kanada sedan 2010 (under namnet Vyvanse) och i Brasilien sedan 2011 (under namnet Venvanse). Hittills har över 4 miljoner patienter behandlats.

Alla vuxna patienter är inte lämpliga att behandla medE lvanse, utan beslutet att använda läkemedlet måste ta hänsyn till patientens profil, inklusive en noggrann bedömning av svårighetsgraden och kroniciteten i patientens symtom, risken för missbruk, felanvändning eller avledning och kliniskt svar på eventuella tidigare farmakoterapier för behandling av ADHD.

 

Verksam substans

Lisdexamfetamin

Möjliga biverkningar

Några av de biverkningar som observerats i samband med behandling med Elvanse Vuxen motsvarar de som ofta förknippas med användning av centralstimulerande läkemedel. Mycket vanliga biverkningar som rapporterats under behandling är nedsatt aptit, insomni, muntorrhet och huvudvärk. Medicinen kan vara beroendeframkallande.

Varning för

Patienter med ADHD ska erbjudas även annan typ av behandling för ADHD (som samtalsterapi och beteendeterapi) utöver detta läkemedel.

16 kommentarer

 • Av anonym 22 mars, 2017

  Fick testa Elvanse och det
  Fick testa Elvanse och det var life changing.. har haft det i ett par månader nu och den sinnesron jag känner, att någorlunda bli kvitt rastlösheten och kunna fokusera på en sak i taget. För att inte nämna tålamodet och impulskontrollen jag fått som är helt magisk.
  Dock så tycker jag att dosen inte håller så länge som man hade önskat och testar därför just nu 100g på morgon och 20 mg vid lunch.. Det jobbiga jag upplever är när det går ut kroppen på dagen, tex. på jobbet och jag känner hur disträ jag blir och rastlösheten sakta kryper fram vilket gör att det tar ett tag tills jag hittar tillbaka till lugnet med nästa dos.

  Concerta fungerade inte alls för mig, jag fick hjärtklappning, blev människoskygg och framkallade ångest som i sin tur ledde till panikångestattacker.

 • Av anonym 8 december, 2016

  Jag har 40 mg elevanse men
  Jag har 40 mg elevanse men tycker att effekten minskar efter någon månad. Började med 30, nu har jag 40 och känner att effekten inte längre är som i början. Har otroliga humörsvängningar men vet inte om det beror på elevanse eller att jag nyss slutat med antidepressiva. Hur har ni andra kännt? Har ni också fått öka och öka dosen?

 • Av anonym 13 oktober, 2016

  Tack,det här var mycket bra
  Tack,det här var mycket bra information för mig. Jag har precis satt in Elvanse och jag känner igen mig mycket i det du skriver. Inte bra // Pia

 • Av anonym 13 oktober, 2016

  Tack för detta. Då vet jag
  Tack för detta. Då vet jag vad min nedstämdhet på kvällarna beror på. // Pia

 • Av anonym 17 juli, 2016

  jag blir hes nån timma efter
  jag blir hes nån timma efter att ha tagit elvanse..någon annan som känt lika..helheten släppte när medicinen gick ur kroppen..helskumt

 • Av Peter Persson B-Holm 30 juni, 2016

  Nu har jag gått på det i tre
  Nu har jag gått på det i tre månader 80 mg 1×50 1×30 och det var det värsta jag varit med om ingen sömn knappt gått ner 15-20 kg.är 51 år fick min diagnos när jag var 45 år + ospecificerad diagnos? prövade concerta o ritalin under en 3-års period med ett jävla experimenterande av läkarna slutade med att jag gav fan i medicinen när jag var uppe i 200 mg concerta + snabbverkande ritalin då fick det vara nock och bad dom ta bort diagnosen för jag fick det inte att stämma efter att läst på o forskat på fakta om ADHD men icke sa Nicke att dom tog bort någon diagnos men jag tog bort ADHD medicinen i alla fall sen blev det bättre ett tag sen gick jag in i mörkret igen o ut o in o ut nä tydligen inget för mig men tror att den kan vara bra för många för jag ser ju att dn hjälper många och hos mig ligger nog problemet på ett annat plan och har stöd och hjälp vad jag behöver skall bara komma lite i balans efter tre månaders helvete sen kör vi som vanligt på måndag igen och jobbar lösningsfokuserat med inslag av KBT blir nog bra för mig i alla fall men vi är alla olika så det får man inte glömma själv har jag varit super allergisk mot amfetamin sedan 20-års åldern bara tagit periodvis ibland längre stunder i bland kortare med andra ord en periodare med uppehåll med själv medicineringen. Nu har jag prövat detta med och nu är det färdig provat.Har ju mognat en aning under åren bara synd att man fick veta det så sent har kostat mig alldeles för mycket barn,barnbarn fruar goa vänner. Men som tur är det är aldrig försent att bygga upp något igen inte än i alla fall 😉 lycka till alla på era olika stigar och lösningar och hoppas ni hittar rätt.
  Mvh Peter B-Holm <3

 • Av anonym 12 maj, 2016

  noterad. Har haft samma
  noterad. Har haft samma effekt med equasim. medecinerna gälloer inte alla . dock så hitills denna månad så har jag haft bäst effekt av Elvanse efter haft testat alla alternative inklusiva psykologiska samtal och arbets terapefter.

 • Av Jenny K 8 maj, 2016

  Amfetamin är medicin för oss
  Amfetamin är medicin för oss med ADHD och känner inte igen mig i din beskrivning. Kraftig viktnedgång kan jag hålla med om men inte allt det andra. Metamina är det bästa jag brukat för min ADHD som idag heter Attentin.

 • Av anonym 27 april, 2016

  Tack för din beskrivnig
  Tack för din beskrivnig känner igen mycket av vad du skriver

 • Av emelie 25 april, 2016

  Det är högst oansvarigt som
  Det är högst oansvarigt som vissa gör att rekommendera ett specifikt läkemedel på grund av er subjektiva upplevelse. Redovisa bara era erfarenheter istället.

  Elvanse knäckte mig totalt på tre månader och jag har fortfarande symtom 9 månader efter utsättning.
  Detta är narkotika om det nu undgått någon. När man börjar med amfetamin höjs i allmänhet bl a energi, motivation, koncentration, självförtroende och humör. Oftast finns en komponent av eufori även om den inte är lika uttalad vid medicinska doser.

  Amfetamin är narkotika och din tolerans för läkemedlet kommer med stor sannolikhet att öka, i olika takt för olika människor. Samtidigt kommer sannolikt de initialt positiva effekterna att avta på grund av tillvänjningen. Det finns alltid undantag, men detta är amfetamin och så här verkar amfetamin i allmänhet på människor. Risken är mindre i terapeutiska doser men den finns likafullt.

  Så här var det för mig. Jag delar upp det i olika steg för att förtydliga. Doserna är i paritet vad man ger till barn (!)

  c:a vecka 1-3
  1. psykisk energi, viss eufori, perfekt välmående, ångestfrihet, kreativitet, motivation, ökad koncentration under större delen av dan. Dock aptitlöshet och allvarliga sömnsvårigheter.
  Blodtrycksfall som gör att jag tuppar av utan förvarning var som helst.

  c:a vecka 4-5
  2. Fortfarande välmående men inte lika glad, minskad motivation, fortsatt ökad koncentration men tendens att bli manisk och ”snöa” in på beteenden, ökat självhävdelsebehov och viss aggressivitet.
  Medicinen hjälper allt kortare tid under dagen och ersätts under senare delen av dagen av ångest, depressivitet och humörsvängningar. Stora sömnsvårigheter. Ingen aptit.

  c:a vecka 6 och framåt
  3. Inget välmående, viljelöshet, tar medicinen för att motverka biverkningarna/abstinensen. Det hjälper under ett par timmar innan abstinensen sätter in och den sätter in snabbare för varje dag. Humörsvängningar, aggressivitet och ångest ökar, viss paranoia. Dessutom tillkommer fysiska symtom som tandgnisslande och tuggande, huvudvärk och migränanfall, magkatarr, klåda från helvetet, värk i leder och muskler. Får börja med blodtryckssänkande, migränläkemedel, losec och smärtstillande mot detta.

  4. Utsättning av medicin p g a totalt psykiskt sammanbrott, extrema aggressioner, paranoia och slutligen den djupaste depression jag varit i samtidigt som alla de svåra fysiska biverkningarna/abstinensen fortsätter oförminskat i flera månader.

  Nu nio månader efter utsättning lider jag fortfarande av en mycket ökad ångest och spänningsnivå, regelbunden huvudvärk och migrän, tandgnisslande, sömnsvårigheter och ledvärk.
  När jag försökte förklara hela denna process för min läkare trodde han mig inte överhuvudtaget. Jag fick ingen respons. Men jag känner mig själv. Jag var där och jag vet vad som hände.

  Detta kan vara rätt läkemedel för vissa. För andra kan det vara läkemedlet från helvetet. Glöm inte bort det.
  Jag manar definitivt till försiktighet och hoppas att ni har en bra läkare som har kunskap och förmåga att lyssna.

 • Av anonym 13 januari, 2016

  Jag var en av de första som
  Jag var en av de första som fick Elvanse när den kom och har haft den sedan dess, tidigare concerta och något jag ej kommer ihåg namnet på.

  Elvanse är den som fungerat absolut bäst för mig, observera FÖR MIG. Det är oansvarligt att både rekommendera liksom avråda från denna så kallade medicin då det är högst personligt hur den hjälper/stjälper brukaren.

  Det är bara att prova som ger dig din erfarenhet av den.

  Det viktiga för mig var att börja hålla igång fysiskt och då jag är skadad/smått handikappad, räckte det med att ta en kvart på motionscykeln varje dag, gärna direkt när jag vaknar. Stor skillnad i upplevelse av medicinen (för mig) när jag ”tränar” eller ”pumpar” igång kroppen.

  Den bästa för mig hittils.

 • Av anonym 27 december, 2015

  Haft denna i 5 månader.
  Haft denna i 5 månader. Fungerar bra.

 • Av anonym 26 augusti, 2015

  Jag gillar inte den här
  Jag gillar inte den här medicinen alls. Funkade klockrent de första månaderna. Men ju mer min hjärna började vänja sig desto mer humörssvängningar fick jag. Jag fick dessutom självmordstankar varje kväll som medicinen gick ur kroppen. Så nej! Jag rekommenderar inte den här medicinen alls! Jag varnar alla för den här och säger till människor att iaktta stor försiktighet om de envisas att vilja ta elvanse. Var uppmärksam på hur du mår! Elvanse påverkar mer än vad du tror.

 • Av anonym 20 augusti, 2015

  Jag är inne på min 3 vecka
  Jag är inne på min 3 vecka med elvanse. Jag tar 30mg och ska inom några dagar höja till 50. Har tidigare haft concerta och ritalin i många år. Elvanse är så mycket bättre. Ger ett lugn som jag inte trodde var möjligt

 • Av Kvinna 35 år 18 augusti, 2015

  Har hjälpt till att
  Har hjälpt till att stabilisera mig på ett sätt som jag inte trodde var möjligt. För mig bättre än Concerta, Ritalin och Metamina.

 • Av anonym 31 maj, 2015

  Hjälper mig emot min ADHD på
  Hjälper mig emot min ADHD på ett sätt som är helt mirakulöst för att vara Amfetamin. Rekommenderas starkt!

Comments are closed.