doktor_undersokningfotoakuten250

Det finns många behandlingar som kan hjälpa den som är ofrivilligt barnlös. Först handlar det om att ta reda på orsaken - sedan sätta in adekvat behandling.

 

De allra flesta som vill ha barn får det. En del vet redan från början att det kommer att behövas en insats från sjukvården för att ett ägg ska börja växa, för andra kommer det som en chock. När graviditeten inte kommer som planerat handlar det om att ta reda på orsakerna och sätta in behandling. Det går att göra väldigt mycket.

De vanligaste behandlingar som finns i Sverige är:

  • Provrörsbefruktning som också kallas in vitro fertilisering, IVF. När äggen befruktas med spermier i ett provrör och sedan sätts in för att växa vidare inne i kvinnans livmoder. 
  • Mer om provrörsbefruktning här. 
  • Provrörsbefruktning med mikroinjektion. Spermien får hjälp att ta sig igenom det sega äggskalet.
  • Mer om mikroinjektion här.
  • Provrörsbefruktning med äggdonation. Då plockas äggen från en donator i stället. De donerade äggen sammanförs sedan med mannens spermier i ett provrör. 
  • Läs mer om äggdonation här.
  • Kirurgisk behandling. Det kan vara aktuellt om kvinnan har vissa äggledarskador, endometrios eller förändringar inne i livmoderhålan. Läs mer om de kirurgiska ingreppen här.
  • Läs mer om kirurgi och vilka tillstånd som kan opereras

 

Fertilitetsbehandling rekommenderas i följande fall:

  • Har försökt länge. När man har försökt att bli med barn under ett års tid utan att det blivit någon graviditet kan man få hjälp med utredning och behandling. Om kvinnan är äldre än 38 år bör hon inte vänta ett år innan hon söker hjälp.
  • Känd orsak. Om man från början vet om att det finns problem, till exempel om kvinnan saknar äggledare eller om mannen inte har spermier, behöver man inte vänta. Då kan man anmäla sig för behandling direkt och behöver inte först försöka under ett år.
  • Ålder. De flesta landsting bekostar inte behandlingen för kvinnor över 38, men de privata kliniker har ofta en högre åldersgräns vid 42-43 för kvinnan och över 55 för mannen.
  • Homosexualitet. Lesbiska par får hjälp och kan självklart söka behandling direkt utan att vänta ett år.

__________________________________________________________

Kostnad för behandlingarna

På sjukhus och offentliga kliniker betalar man den vanliga patientavgiften för de undersökningar och behandlingar man går igenom. Avgiftens storlek kan variera mellan olika landsting. Både behandlingar och läkemedel omfattas av högkostnadsskyddet.

Chansen att få ett barn ökar om man gör flera försök med IVF. Men eftersom behandlingarna är dyra och tidskrävande får man bara göra ett begränsat antal försök med IVF-behandling på landstingets bekostnad. Hur många behandlingar man får göra varierar mellan olika landsting men flera kliniker erbjuder tre försök där man går igenom hela behandlingsprocessen.

På en privat klinik får man betala hela kostnaden själv. Hur mycket det kostar beror på vilken typ av behandling man väljer och vilken klinik man vänder sig till. Den mest kostsamma men även effektivaste behandlingen är provrörsbefruktning, IVF.

Källa: Vårdguiden, 1177.se

Försöker du bli gravid eller har du kanske nyligen lyckats? Berätta gärna nedan.

Av redaktionen
4 maj, 2012

2 kommentarer

  • Av anonym 1 januari, 2016

    Har redan barn
    Hej
    Det är så att jag är 3 barnsmamma som längtar efter den 4 barnet . Jag och min man har försökt i 2 år nu utan att bli gravida. Får man hjälp med sprutor då

  • Av Niklas 13 augusti, 2012

    Förslag
    Är det inte bättre och trevligare att träffa en partner via någon av de Datingsidor / Dejtingsidor som finns på nätet?

Comments are closed.