Hanna_brodda_40x40_118247n
Vinterkräksjukan är över oss, men alla kan inte bli smittade. Var femte människa i Sverige är resistenta. Jag gjorde testet.

Testet görs genom att spotta, allt vad man förmår, i en plastbehållare direkt på morgonen.  Det gjorde jag. Behållaren skickade jag in till DNA-guidens laboratorium. I spottet ska de sedan leta efter en gen som heter FUT2. Om den skulle finnas i två kopior i mitt spott skulle jag aldrig kunna få vinterkräksjukan, i alla fall inte den som orsakas av Novoviruset. Samma gen ska också ge ett visst skydd mot HIV. Denna genuppsättning delas av 20 procent av befolkningen här uppe i norra Europa.

Så här ligger det till. Jag har fyra barn, inte biologiska, men i mitt hem har jag haft fyra kräkande, magknipsgnyende och helsjuka ungar varje vinter. Lakan får bytas, golv saneras, hinkar fylls upp och pannor baddas. I en spya samsas miljoner novovirus. Och jag har ALDRIG blivit sjuk. Det är sant. Jag har aldrig haft vinterkräksjukan.

Jag visste ju att jag var resistent, men jag gjorde testet för att jag gillar tester.

Imorse kom svaret från laboratoriet på mejlen. Jag hade fel. Mitt test visade att jag har en gen, istället för två av de aktuella generna, och då alltså kan få vinterkräksjukan.

Hur går det ihop?

- Det är intressant att du säger det, svarar Daniel Zakrisson, biotekniker och medgrundare av DNA-guiden, men vi har hört fler berättar liknande, och vad vi misstänker är att det inte behövs två, utan att det räcker med en uppsättning.

 

Ja, det hade jag, men folk kanske är immuna helt enkelt, för att de haft den förut?

- Nej, riktigt så kan det inte vara, eftersom man bara är immun några veckor eller högst två månader efter en sjukdomsperiod. Däremot finns det andra sätt det går att vara antisekretorisk på, men de är inte lika välstuderade. Vi får forska på de data vi har för att se vad vi kan komma fram till.

 

__________________________________________  

Fakta om DNA-test för vinterkräksjukan

 • Om genen FUT2 finns i två kopior, visar det att resistens föreligger. Resistens betyder att man inte kan få en viss sjukdom. Genen gör att proteinet förändras i cellen, istället för att vara långt, blir det kort och norovirus inte kan fästa.
 • Ett test visar om du har dubbla, en eller ingen av FUT2. Två ger skydd, eventuellt ger en också ett visst skydd. Noll ger inget skydd.
 • Vinterkräksjukan är mycket smittsam och bryter ut inom 12-48 timmar från smittotillfället.
 • Cirka 20 procent av människorna i norra Europa är resistenta mot Noroviruset. Det ger ett visst skydd mot HIV också.
   

Tillbaka till bloggen
Av Hanna Brodda
29 januari, 2010

8 kommentarer

 • Av Fosforn 10 april, 2012

  Nja
  Hoppas kan man ju göra, men jag tänker inte hoppas på svar iallafall. Så att vara bortrest kan ju också vara en anledning. Jag har ingen anledning att tro att jag kommer få svar. Tyvärr.

 • Av Elandreas 7 mars, 2012

  Hanna är bortrest
  Anders, tyvärr har Hanna varit bortrest, men vi hoppas att hon svarar när kommer tillbaka!

 • Av Anders Jinderbrink 2 mars, 2012

  Förlåt för att jag har
  Förlåt för att jag har funderingar då, nu struntar jag i denna tråden……hejdå

 • Av Andreas / Dina mediciner 2 mars, 2012

  Till Anonym

  Till Anonym med mamma som fått kräksjuka: Ring sjukvårdsupplysningen på telefonnummer: 1117

  Du kan också fråga vår akutvårdsspecialist Patrik Söderberg här: doktorn@dinamediciner.se

 • Av anonym 2 mars, 2012

  hej
  Hej min mamma har fått vinterkräksjukan vad ska jag
  gör snälla hjälp?

 • Av Fosforn 11 januari, 2012

  ////Anders Jinderbrink
  ……glömde logga in när jag skrev inlägget.

 • Av Anders Jinderbrink 11 januari, 2012

  Mycket märkligt
  Hej, Brodden!

  Mina två FUT2-gener är dessvärre båda aktiva, vilket innebär att jag helt saknar genetiskt skydd mot vinterkräksjukan.

  Jag har inte kräkt sedan 2 juni 1991. Sedan mådde jag riktigt illa den 3 november 1991, men jag kräkte aldrig den gången. Sedan dess har jag inte varit ens måttligt illamåendes.

  Jag kan vara förkyld upp till 4 gånger per år om jag har otur, men ingen vinterkräksjuka. Noroviruset är mer smittsamt än adenoviruset (förkylningsvirus. Därför borde jag få vinterkräksjukan minst 4 gånger per år, men jag har aldrig fått den trots att andra i min närhet har varit sjuka.

  Att klara sig undan vinterkräksjuka i nästan 21 år (hitintills), det är mer än bara tur. Så det är nånting som inte stämmer.

 • Lite onödigt
  att testa tycker jag.

Comments are closed.