hons_scanpix450

Var inte rädd för att äta ägg i påsk, tvärtom.

Ägg och tillskott av Q10 är bra för de som går på statiner, menar professor Göran Petersson vid Chalmers universitet.

Fakta om

Den läkemedelsgruppen som kallas statiner sänker kolesterolvärdet i blodet och har visats ha en skyddande faktor för att undvika hjärtinfarkt, framförallt för de som redan haft en eller flera infarkter. Tydligast är vinsten för män.

Problemet med statinerna menar Göran Petersson i en rapport om biokemin i konsumentprodukter är att de sänker blodfetterna för mycket och de minskar också upptaget av vissa andra ämnen.

- Den som bestämt sig för att ändå ta statiner kan i viss mån motverka negativa följder. Ett extra tillskott av Q10 kan motverka problem med muskler inklusive hjärta. Mer kolesterolrika livsmedel som ägg och räkor kan förbättra försörjningen med kolesterol.

Blodfetter delas upp i HDL som skyddar hjärtat och LDL som inte ska vara för högt. Ägg innehåller båda. De riktvärden för blodet som brukar anges är beroende på ålder men i snitt ska HDL ligga över 1 mmol/1 och LDL ska hållas under 3-6 mmol/1.

I sin rapport är Göran Petersson kritisk till läkemedelsindustrins referensvärden för när statiner ska tas. Många tar statiner i onödan menar han. Rapporten är också kritisk till produkter som smörgåsmargarinet  Becel som kan sänka halten av kolesterol till för låga nivåer.

- Sänkta blodhalter av kolesterol och LDL ger positiva effekter för vissa grupper av medelålders män men inte för kvinnor. Särskilt för äldre människor medför låga kolesterolhalter i stället negativa hälsoeffekter med försämrad mental vitalitet, skriver han i rapporten.

Även Livsmedelsverkets budskap är att ägg är harmlösa. De skriver på sin hemsida:

"I allmänhet kan de flesta äta ett ägg om dagen utan att kolesterolvärdena påverkas negativt. För personer som har höga kolesterolvärden är det viktigare att äta mindre mättat fett än att minska på äggkonsumtionen."

Källa: Rapporten Kolesterol-Becel-statiner av Göran Peterson, professor i kemi och bioteknik på Chalmers i Göteborg.

Av redaktionen
28 mars, 2013

1 kommentarer

  • Av Caspern 14 maj, 2015

    Högt kolesterol och ägg?
    Jag är extremt allergisk mot allt vad statiner heter, därför ordinerade min hjärtläkare att jag skulle äta havregrynsgröt på kvällarna Min hjärtläkare förbjöd mig att över huvudtaget äta ägg.
    Jag vet inte om det har med saken att göra, men min halspulsåder är igenslaggad till 80 procent.

Comments are closed.