Högt långtidsblodsocker gör att risken för mycket allvarliga sjukdomar ökar. Men få får hjälp att hålla sitt blodsocker under kontroll.

För att må bra och minska risken att få någon av de farliga komplikationer som diabetes kan ge, ska långtidssockret hållas under 52 mmol/mol. Långtidssockret kallas HbA1c och är ett mått på blodsockernivån de senaste sex till åtta veckorna. HbA1c är inte något sockervärde, utan det som mäts är hemmoglobulin som är en restprodukt av socker i blodet. Ju högre halt, desto mer socker har det varit under längre tid.

Diabetes typ 2 är livsstilsrelaterad och den vanligaste formen av diabetes. Sammanlagt finns det omkring 365 000 personer av diabetes och bara 10 procent av dem har den medfödda formen av diabetes typ 1. En dåligt behandlad diabetes kan ge hjärtinfarkt, stroke, njursjukdom, nervskador, synnedsättning, sårbildning och amputation.

Läs mer: Symptom på diabetes typ 2

För att minska graden av komplikationer för den här patientgruppen har Socialstyrelsen tagit fram riktvärden för hur värdet bör ligga. Men endast hälften av patienterna, 49,2 procent, som behandlas i svensk primärvård nådde behandlingsmålet för HbA1c (52 mmol/mol) år 2010, enligt en rapport från läkemedelsföretaget Sanofi-Aventis.

Kraftig viktnedgång som följer efter en gastic by-pass-operation har visat sig ge bättre långtidssocker. Även genomförda livsstilförändringar med mer motion och mindre mat får ner värdena. Men diabetes är lätt att mäta. Kvarstår förhöjda värden av HbA1c måste medicinering sättas in, annars kommer de farliga följdsjukdomarna med stort lidande för den enskilde människan och stora kostnader för samhället.

Landstinget i Värmland är det landsting som hade bäst måluppfyllelse under 2010. Där nådde 54 procent av patienterna med typ 2-diabetes inom primärvården målet. I botten finns landstingen i Norrbotten och Västernorrland där endast 43,5 procent nådde målet. Det är bara fem landsting som har uppnått bättre målvärde under 2010 jämfört med året innan. Störst positiv ökning skedde i Kalmar, där 48,3 procent nådde målvärdet 2010 jämfört med 46,2 procent föregående år.

Läs mer: Behandlingarna för diabetes typ 2

Av redaktionen
22 mars, 2012

1 kommentarer

Comments are closed.