Hjälp hjärtat – ät olivolja
Olivoljans hälsosamma egenskaper är välkända sedan länge och nu visar en ny studie att oljan även fungera utmärkt som smörjmedel för trötta hjärtan i behov av extra energi. Men i Sverige är vi dåliga på att få i oss oljan.
Fakta om
Olivolja kan hjälpa människor med hjärtproblem och bidra till att
hjärtat använder det egna kroppsfettet som bränsle, det visar en ny amerikans studie som gjorts vid University of Illinois i Chicago. I studien såg man att tillskott av oljesyra som bland annat finns i olivolja tydligt förbättrade hur hjärtat hos råttor med hjärtsvikt pumpade blod.
Forskarna utlöste hjärtsvikt hos råttor som sedan fick ett
tillskott av oljesyra, som bland annat återfinns i olivolja. Efter tillskottet blev en tydlig förbättring i hur hjärtat pumpade blodet synlig.
- Vi såg en omedelbar förbättring och det här ger ännu mer bevis för att konsumtion av nyttiga fetter kan få en betydande effekt på hjärthälsa även efter att ett sjukdomsförlopp har inletts, säger studiens författare E. Douglas Lewandowski i ett pressmeddelande.
- Hjärtat är ju en muskel och behöver precis som andra muskler näring för att kunna jobba, till exempel fett. I en sviktande hjärtmuskel blir fettomsättningen försämrad och det blir en ond cirkel. Det man gjort är att tillföra oljesyra och hjärtat blir bättre på att tillgodoräkna sig energin och hjärtmuskeln fungerar lite bättre, säger Mai-Lis Hellénius, professor vid Karolinska institutet till TT.
I Sverige är vi dåliga på att använda olivolja i vår matlagning. Vi konsumerar i snitt en liter om året per person, vilket kan jämföras med italienaren som får i sig cirka 15 liter per person och år. Fler och fler kostråd pekar på att vi inte ska vara rädda för att äta fett, så länge vi väljer rätt sorts fett.
– Den här studien är ytterligare en pusselbit som stödjer sådant kostråd, säger Mai-Lis Hellénius.
Läs även: Nordisk diet sänker blodfetterna
Hemmatester för blodfetter ger bättre resultat
Av Lisa von Garrelts
6 oktober, 2014
6 oktober, 2014