johannesort_hamiltonskalan_molinny
För många med lättare depression ger behandling med johannesört ett lika bra resultat som ett vanligt antidepressivt läkemedel, och med färre biverkningar, visar forskningsresultat.

Det var vid Apoteksmässan i Kista som Beata Molin, farmaceut och lärare vid Karolinska Institutet om naturläkemedel, talade om johannesört och hon refererade till två stora genomgångar av studier från Cochraine och myndigheten SBU som visar övertygande resultat. Johannesört verkar kunna hjälpa människor med depression.

I publiken satt huvudsakligen apotekspersonal och inköpare.

-Som monobehandling är johannesört ett bra preparat att rekommendera till någon som känner sig nedstämd eller lätt deprimerad, förklarade Beata Molin.

I en av studierna hade 251 patienter deltagit. De hade mellan mild till allvarlig depression som mättes enligt den etablerade Hamilton-skalan, utan andra diagnoser som schizofreni eller psykos. Under en sammanlagd period på sex veckor fick hälften johannesört och den andra hälften fick ett antidepressivt läkemedel med paroxetin, som finns i bland annat Seroxat. I nästa fas testades också placebo. Inga fick veta vilka piller som gick till vem, varken forskare, läkare eller testpersonerna.

Resultatet var tydligt. Placebo fungerade sämst. Paroxetin och Johannesört var lika verksamma, båda höjer serotonin-nivåerna och minskar depressionen, men gruppen som tagit johannesört slapp de svåra biverkningar som flera i paroxetin-gruppen fick kämpa med.

Studien, som letts av tyska forskare vid universitetet i Berlin och är publicerad i tidskriften British Medical Journal, bekräftar andra studier som gjorts på ämnet och som granskats av både SBU och Cochraine som gör stora metastudier.

Johannesört är den gula buskliknande blomman som växer vid ängar och sjöar runt om i Europa. Det är själva blomman som har de medicinska egenskaperna. När blomman tillreds blir färgen starkt röd och saften innehåller bland annat hypericin, hyperforin, biflavonoider och fenolföreningar.

- Risken för interaktioner är stor med flera kända läkemedel och det kan påverka effekten av till exempel p-piller, säger Beata Molin.

Interaktioner betyder att två läkemedel tillsammans kan få en annan effekt än var och en för sig. Johannesört påverkar vissa andra läkemedel genom att det minskar deras effekter. Och tas det tillsammans med andra antidepressiva behandlingar kan det tvärtom ge en ökad effekt med risk för överdos och eventuellt så kallat serotonergt syndrom.

När det gäller växtbaserade läkemedel är val av märke och dos alltid svårt.

- Man ska inte laborera med doserna själv, utan alltid följa dosanvisningen på förpackningen. Den är testad och godkänd av Läkemedelsverket. Vill man öka doserna ska man bara göra det i samråd med läkare.

I denna studien fick personerna 900 mg johannesört intaget vid tre tillfällen, alltså tabletter med 300 mg i varje. Det är mer än vad som rekommenderas på förpackningen till exempelvis Neurokan. Gruppen med serotoninåterupptagshämmaren Paroxetin fick 20 mg per dag.

- Vad gäller märke ska man välja sådana naturläkemedel som är registrerade hos Läkemedelsverket, då har de bedömt kvalitet och säkerhet, avslutar Beata Molin.

 

Här hittar du studien:

Acute treatment of moderate to severe depression with hypericum extract WS 5570 (St John's wort): randomised controlled double blind non-inferiority trial versus paroxetine
Av Hanna Brodda
10 september, 2012

11 kommentarer

 • Av SOCKER CONNY 15 december, 2016

  NEJ,NEJ,NEJ interagerar med
  NEJ,NEJ,NEJ interagerar med for mycket med annan medicin.

 • Neukran
  Finns ersättare?

 • Av Mokina monki 27 september, 2016

  Panikångest
  Hjälper absolut mot panikångest!!!

 • Av Mokina monki 27 september, 2016

  Panikångest
  Absolut! Hjälpte mig enormt mycket. Hade inte klarat mig annars.

 • Av Karin Kristoffersson 12 juli, 2016

  Johannes ört
  Har självt Att fröer, blivit stora bara undrar hur man använder det?

 • Av anonym 11 april, 2016

  Wow
  Jag måste prova det!!!

 • Av nallemaja 24 november, 2014

  neurokan
  Neurokan har hjälpt min deprimerade dotter helt enormt. Tar dock en högre dos än den rekommenderade i Sverige. Men nu har Neurokan slutat att säljas i Sverige !! Blir så ledsen över att den bara försvinner från marknaden utan en chans att trappa ned dosen. Är nu slutsåld på varje apotek. Den var kanske för bra…..

 • Av Helén 12 augusti, 2014

  Johannesört KAN hjälpa.
  Jag har aldrig ätit lugnande eller liknanade, men har fått mycket kraftig panikångest. Ibland har jag känt mig otroligt nere. Jag har använt Neurekan – enbart. Fr mig har det hjälpt. har aldrig använt mer än vad som står på förpackningen. LITE oro etc ska man kunna stå ut med – det har människan gjort i alla tider. Men neurekan ”lyfter” så pass mycket att det som finns kvar är mycket hanterbart. Jag blir lugnare, känner mig bättre till mo9ds och kan ta tag i annat istället för att endast ”slåss mot ångest”. Jag rekommenderar Neurekan först av allt.
  OBS! Går du på p-piller eller liknande – då ska du INTE ta Neurekan – så står det i beskrivningen i alla fall.

 • Av hormonsvängar 21 februari, 2013

  johannesört
  jag tog dropparna i några veckor, tror att det hjälpte och jag var på bättre humör och inte lika gråtig. Jag använder Nova-ring som preventivmedel och den har samma hormoner som p-piller, hörde då att johannesörten inte påverkar ringen men nu har jag haft hämska humörsvängar och varit hämsk, kom idag på att johannesörten måst ha tagi ner verkan och satt upp och ner på mina hormoner. påverkar säkert inte alla på samma sätt.

 • Johannesört hjälper mig när
  Johannesört hjälper mig när jag får ångestattacker. Jag har det i perioder och då tar jag det och då går det nästan bort helt. Jag vet inte hur det fungerar men det gör det. Prova tycker jag. Lycka till!!!

 • Johannesört+ångest+panikångest
  Hjälper det även mot ångest och panikångest?

Comments are closed.