Kattvaccinet dröjer
Företaget Imvision saknar pengar för att kunna gå vidare med nästa fas i testerna av vaccinet mot kattallergi. Men intresset från allmänheten är stort. "Ja, det ringer folk hela tiden och ber att få vara med i studien, det fungerar inte så tyvärr, men det visar att intresse finns", säger VD Martin Steiner.
Dina mediciner intervjuade den svenske forskaren Hans Grönlund i våras om sin upptäckt av ett vaccin mot kattallergi.
Läs mer om kattallergivaccinet här
Uppfinningen utvecklas av det schweitziska bolaget Imvision och att första studien redan var färdig. Nu söker bolaget strategiska samarbetspartners och ytterligare finansiering för att kunna gå vidare.
-Det globala ekonomiska läget har drabbat biotekindustrin också, det saknas riskkapital i branschen och det är många som söker pengar just nu, säger Martin Steiner, forskare och VD för Imvision, men vi är postitiva.
Kattallergi är inte bara besvärande, det kan vara sorgligt också. Artikeln på Dina mediciner har läst av tiotusentals människor, att döma av kommentarerna är många av dem allergiska kattälskare.
- Det märks att det är förknippat med många mjuka värden. En morfar hörde av sig till mig nyligen och berättade att han får ett astmaanfall varje gång han träffar sitt barnbarn. Det är klart att den familjen inte gör sig av med sin älskade katt, men det är en tuff situation, säger Martin Steiner.
Det finns idag inget enkelt vaccin eller botemedel mot kattallergi. Vaccinet mot pälsdjursallergi som finns i dag går ut på att regelbundet utsätta kroppen för det som den är allergisk mot, till exempel katt, i små doser i ett par års tid.
- Det är inte ens säkert att det hjälper att göra sig av med katten, symptomen kan kvarstå i flera år. Det enda, än så länge, som hjälper då är kortisoner och antihistaminer mot symptomen, förklarar Steiner.
Det tar tid och resurser att utveckla ett läkemedel. Det ska göras djurförsök, försök på friska människor och försök på sjuka människor. Blindstudier där några, i det här fallet kattallergiker, får det verksamma ämnet och en kontrollgrupp som får en helt verkningslös behandling, utan att de själva vet om vad de får, för att på det sättet utesluta placeboeffekten.
För att genomföra nästa studie för kattallergivaccinet krävs cirka 7 miljoner schweitziska franc, ungefär 46 miljoner kronor. När den studien är färdig och analyserad ska ytterligare en studie göras för att produkten ska kunna godkännas och komma ut på marknaden.
- Om allt går som vi vill kan kattallergivaccinet finnas på marknaden 2015.
Söker ni allergiker till studien?
- Att söka testpersoner som ska vara med i utvecklingen av ett nytt läkemedel är väldigt reglerat och vi har svårt att bara ta in de som anmäler sig. Bland annat ska annonserna granskas juridiskt, men det är inte omöjligt att vi annonserar om det hos er i Sverige när det blir aktuellt, hälsar Martin Steiner.
Det finns ungefär 30 miljoner kattallergiker inom EU och Imvision tror att cirka 10 procent är en möjlig målgrupp för vaccinet.
20 oktober, 2010
8 kommentarer
Comments are closed.
Enkelt att lindra allergier
Jag själv är kraftigt kattallergisk och har två innekatter. Jag har upptäckt att det är enkelt att lindra min allergi. När jag äter stenålderskost försvinner alla symptom (lchf funkar oxå, men inte lika bra). Det tar tre veckor så försivnner alla symptom, rapporter pollenallergiker, stenfrukts-, pälsdjursallergiker, etc. Och om katten äter torrfoder blir den extra allergiframkallande, så undvik torrisar. Det bästa är BARF kost (dvs rått kött) då blir katten inte alls allergiframkallande. Men barf kräver kunskap, läs noga innan du provar med rått kött (t.ex utan taurin blir katten blind). Googla på mitt namn för mer info,ska Sätta upp min blogg med info om detta igen snart.
Äntligen händer något!
http://www.circassia.co.uk/news/article/64/Circassia_Initiates_Pivotal_Phase_3_ToleroMune_Trial_in_Cat_Allergen_Induced_Rhinoconjunctivitis
Det går framåt, äntligen
http://www.circassia.co.uk/news/article/64/Circassia_Initiates_Pivotal_Phase_3_ToleroMune_Trial_in_Cat_Allergen_Induced_Rhinoconjunctivitis
Läkemedelsindustrin = empatilösa egoister!!!
Hej! Jag är också kattallegiker. Tyvärr är läkemedelsindustrin inte intresserade att bota. Professor Hans Grönlund sa själv ”Läkemedelsbolagen vill inte att
folk ska bli friska, de tjänar enorma summor på att lindra symptomen”.
Om de botar oss så kommer vi inte köpa deras symptomlindrare.
POLIO var det senaste som botades i 50-talet, så antingen har forskningen blivit sämre eller så är de empatilösa egoisterna som styr bara ute efter att bli rikare på vårt lidande. Samma gäller i alla högsta grad cancerpatienter, hiv, osv.
Helt sjukt!!!
Själv står jag inför att
Själv står jag inför att välja mellan mannen jag älskar eller mina två små pojkar som jag älskar… Jag hade gett min själ för det vaccinet…
Allergisk kattägare
Jag verkar reagera starkare och starkare. Hade inga förkylninsreaktioner de första åren. Nu ’r jag jätteallergisk när han fäller vinterpälsen. Jag är förtvivlad. Har vuxit upp i ett kliniskt rent hem. Så jag verkar inte tåla hans kattens hår.
Jag är jättesjuk och tror jag ska dö av andnöd.
Jag vägrar lämna bort den enda familjemedlem jag han- Nisse!
Ska försöka överleva tills vaccinet kommer.
Kattvaccin
Jag har en katt trots att jag är allergisk mot pälsdjur. Stundtals bryter jag ihop av förtvivlan när min allergi är som värst. Men trots detta kan jag inte ens föreställa mig att ge bort min bebis, han är ju en del av familjen. Jag lever istället på hoppet om att en dag bli fri från min allergi.
Nu när jag läser denna artikel kan jag knappt hålla tillbaka tårarna. Jag önskar er all lycka med framställningen av detta vaccin, ni kommer att förgylla många människors liv och även mitt!
jag viiillll va med!j
jag viiillll va med!j