Hej, jag har ätit en del antidepressiva medel nu en längre tid som Paroxetin, Citalopram, Fluoxetin, Cipralex med flera.

 

Jag lider av kraftig ångest och jag har svårt att vistas bland folk och får även Xanor 2 mg vid behov... Inga av dessa läkemedel som jag har nämnt hjälper mig utan jag får kraftiga bieffekter och mår dåligt, förutom på Xanoren dom tar jag inte dagligen.

Jag är inte deprimerad eller nedstämd och jag har försökt förklara detta för min läkare men han vill tydligen inte lyssna. Däremot har jag ibland svårt att koncentrera mig eller slutföra en syssla och jag hade svårt med koncentrationen i skolan och fick inget gjort. Vi har många i vår släkt och familj som lider av grav ADHD och Aspergers syndrom.

Tror du att det kan vara det som är själva boven även för mig?

Min läkare förstår inte mig och jag vet inte vad jag ska göra... jag måste få något svar någonstans kan inte leva så här längre när ingenting funkar

Mvh Anna, 22 år

_________________________

Patrik Söderberg, allmänläkare och akutspecialist, svarar:

Hej!

Besvärligt när det inte känns som att någonting fungerar. Det är svårt att såhär på några rader bilda sig en uppfattning om vad det är som är fel, och om det finns någon bra behandling. Det låter som att de mediciner du prövat inte riktigt fungerar helt perfekt. Erfarenhetsmässigt har de ofta visat sig ha bra effekt på de symptom som du beskriver, men det är individuellt och en del tycker att biverkningarna är värre än de eventuella positiva effekter som finns.

Om du tror att du har ADHD eller Aspberger så måste du se till att få det utrett. Flera som skriver till Dina Mediciner tycker inte att de får hjälp av sin läkare.

Glöm inte att det finns ca 30.000 yrkesverksamma läkare i Sverige. Det är inte förbjudet att byta…

Vänlig hälsning Patrik

_________________________________________________________

Patrik Söderberg, överläkare och dubbelspecialist i akut- och allmänmedicin på Södersjukhuset i Stockholm svarar på användarnas frågor på Dina mediciner.

Av dmadmin
22 november, 2011

11 kommentarer

 • Av anonym 22 april, 2017

  Beroende
  Tror inte att stesolid finns i 1 MG 2 5 10mg…angående xanoren så e det en effektiv men beroende framkallande …
  Har en väldigt stor erfarenhet av detta…
  Men alla mediciner är beroende framkallande så e det…Ssri medicin tycker jag skall undvikas…dom är beroende framkallande och personlighets förändrande..vissa behöver dom precis som vissa behöver benzo,men läkare hatar benzo pga beroende risken… Tyvärr e tiden vi lever i deprimerande å negativ man behöver inte röra sig om man inte vill…tekniken är boven..Faktum är att drog beroendet bara ökar…Sverige har nästan högst dödlighet av droger i EU, de är pga alla förbud å en politik som e under all kritik

 • Av Tiina 6 december, 2016

  Abstinensbesvär lider du av
  Hej!
  Du lider av abstinensbesvär.
  Alltså du har blivitberoende av din medicin.
  Be din läkare att byta din medicin mot Stesolid 1mg och tar endast vid behov. helst akut behov så blir du av med både abstinensbesvär såsom alla mediciner om det är det du är efter. Stesolid är riktigt bra Ångest/oro dämpande medicin med knappast några biverkningar alls. Läs också om ”abstinens symptom /besvär! Dessa symtom är ej farliga alls men Gud vad jobbiga!

 • Av Tiina 6 december, 2016

  Det är p.g.a beroendet
  Hej,
  Du har blivit beroende av dessa medicin och därför är
  det svårt med nedtrappning. Har själv varit i denna situation. Fick byta till Stesolid 1 mg som funkade riktigt bra. 1 st/vid akut behov. Fungerar jätte bra.
  Nu tar jag enbart en halva vid behov. Så alla symtom som du lider av just nu är p.g.a ddu har blivit beroende och har abstinens besvär. Inte alls farligt men riktigt obehagligt! Med abstinens besvär fungerar man inte! Mår bara s—t. Tala med din läkare att du vill byta till Stesolid och tar endast vid behov så mår du Toppen!

 • Av nettis 30 april, 2016

  Hej tycker du först ska se
  Hej tycker du först ska se till att du får en utredning ang ev ADHD eller någon annat
  för har du en diagnos finns det andra medeciner som är bättre mot det än angestdämpande medeciner

 • Av Helén 12 augusti, 2014

  Har du kollat allt ang t.ex. sköldkörteln????
  Även om TSH-värden kan se bra ut kan man ha en störning i sköldkörtelfunktionen. Detta kan tydligen även ge en del psykiska symptom… Om hormonerna inte funkar som de ska kan ju väldigt mycket hända i både kropp och hjärna. Alltså tycker jag att i synnerhet kvinnor ska få en grundlig medicinsk genomgång INNAN man sätte in psykofarmaka t.ex. Pga av vissa provresultat börjar jag nu misstänka att jag lidit av hypotyreos i större eller mindre grad större delen av mitt liv, vilket alltså också har gett vidare symptom på allt möjligt som varit konstigt. INGEn läkare har hittills tagit tag i detta ordentligt utan hänvisat till psyk etc. Trötthet, nedstämdhet (inte så konstigt när man känner sig orkeslös jämt) etc etc etc.. I dga har jag sjukersättning tills vidare, lever på existensminimum och går en fattig ålderdom till mötes… Inte så kul precis. I synnerhet om det nu visar sig att det är sköldkörteln som spökat hela tiden… Jag kunde troligen haft ett betydligt bättre liv, men togs aldrig på allvar.. STÅ PÅ ER alla ni därute som känner att det är något annat – något som INTE stämmer med läkares utsagor. Lite på ”magkänslan”. Det är ERA kroppar -ERA känslor -ERA symptom. Hoppas detta inlägg jälper någon till något bättre i alla fall.

 • Av anonym 16 januari, 2014

  ångest
  en kombination av seroxat ,och iktorivil.hjälpte till och med mig,men jag vill eller kan inte sluta.och var sårför ska man sluta.och varför äter du bara xanor ibland,när du mår så pass dåligt.vad vill du må dåligt eller.vill du må bättre.mvh krister

 • Av anonym 1 november, 2013

  Ångest
  Tidigare hade jag ångest första hälften av dagen, det var som att vara bakfull dag efter dag utan att ha druckit. På kvällen hade jag svårt att somna. Jag förstod vad det var då min sambo visade en artikel om Aspergers syndrom. Detta efter alla år inom psykiatrin med något som varit känt sedan 1948. Efter utredning hos privatläkare fick jag metamina. Nu ser jag fram emot nästa dag och mitt enda problem är att jag somnar framför TV:n.

 • provat alla ssri preprat
  vad är det som inte funkar på mig? har provat alla antideppreiva preparat . när man läser hur andra blir bra av dessa mediciner. endast benzo funkar för mig

 • Av Pippi 1 februari, 2012

  Hej Anna!
  Läs min erfarenhet om SSRI här:
  http://www.peterularsson.se/hur-ssri-kan-forgora-ett-liv/
  Din historia liknar min, men håll ut….det måste ordna sig!
  kontakta mig gärna!
  Mvh
  Pippi

 • Av anonym 17 januari, 2012

  Hej
  Har du utrett dig

  Hej
  Har du utrett dig somatiskt eller har du liksom de flesta fått ett recept på ett SSRI preparat efter ett fem-minuters samtal med läkare. TSH, B-12-brist födoämnesallergier, samt gluten och mjölkproteinallergier, ger ofta svåra ångestsymtom. Handlar det om maten, kan man märka en förbättring snabbt om man utesluter mjölk och alla veteprodukter. Lundaläkaren skrev i en artikel i expressen för några dagar sedan om att han bakom symtom på ADHD, Asperger, depressioner, olika ångesttillstånd ofta fann just dessa bakomliggande sjukdomarna

 • Svårt att sluta med zoloft
  Hej!
  Jag började äta zoloft i mars efter en kortare period av panikattacker efter en nackskada. Mådde fruktansvärt dåligt av tabletterna i två månader (25 mg två veckor, sen 50 mg). Var som en zombie, undrade om mina barn var mina barn, depersonalisation mm. Så jag trapper ned i två veckorsperioder till 37,5 sen till 25 mg som jag mådde hyfsat bra på under sommaren. Stannade där i fem veckor. När jag sen trappade till 18,75 mg gick det bra. Två veckor senare när jag skulle trappa till 12,5 mg fick jag fruktansvärda biverkningar (kräktes, migrän, skakig, hjärtat rusade) i två dagar. Gick snabbt tillbaka till 18,75 mg.
  Och nu är det som om det inte går att sluta! Det har gått åtta månader sen jag började…jag har lyckats trappa ned lite till 17,5 mg. Men inte heller det var smärtfritt. Nu har det även börjat susa i öronen något så vansinnigt! Jag vill bara sluta, men det går nästan inte.
  Ett milligram i månaden kommer ta 17 månader!
  Vad ska jag göra? Desperat.
  Har svårt att förstå läkarnas inställning att ”de inte är farliga”. Jo för mig, som inte kan bli av med dem utan att reagera med yrsel, illamående, hjärtrusning, susningar mm. Det går ju inte att jobba med sådana biverkningar!

Comments are closed.