Carina

Strax före trettio drabbades Carina Henriksson, 41, av hudsjukdomen rosacea. Med hjälp av en ansiktskräm, som numera är receptfri, håller hon symptomen under kontroll. "Den torkar inte ut huden och tar bort rodnaden ganska bra", säger hon. 

När Carina Henriksson var 28 år gammal började hon märka av rodnader och utslag i ansiktet som hon inte haft förut. 

– Jag fick finnar fast jag förstod att det inte var finnar, säger hon. 

 

Hon fick också andra besvär. 

 

– Det satte sig i ögonen på mig. Jag var röd och irriterad, berättar hon.


Carina visste då inte att hon drabbats av en allvarlig variant av hudsjukdomen rosacea. Men hon led av symptomen den gav henne. 

– Jag tyckte det var jättebesvärligt. Jag blev så röd. Det synliga var nog mest besvärligt, men det kliade också i ögonen på mig och jag blev torr i hyn, säger hon.

 

Besvären kunde också förvärras om hon gjorde vissa saker. 

– Jag märkte tydligt att det blev värre av värme, kyla, kaffe, alkohol och stark mat. Alla de där typiska grejerna, säger hon. 

 

Vid den här tiden, i slutet av 90-talet, bodde Carina i USA. Det var i samband med ett läkarbesök där som hon fick veta vad problemen berodde på. 

 

– Min läkare sa att det inte var finnar jag fått, utan att det var rosacea. Han sa också att det var vanligare bland skandinaver med ljus hy, berättar Carina, som inte vet någon annan i hennes släkt som haft rosacea. 

 

Läkaren i USA gav henne medicin mot sjukdomen. Dels fick Carina antibiotika, dels en kräm med metronidazol. Det är samma verksamma substans som i läkemedlet Rosazol, som nu blivit det första receptfria läkemedlet mot rosacea på den svenska marknaden. Numera använder hon bara krämen mot sin rosacea. 

 

– Jag har använt krämen sedan 2003 och jag tycker hela tiden att den här hjälpt. Den torkar inte ut huden, kanske bara i början innan man vant sig, och tar bort rodnaden ganska bra.

 

Carina tror att många som lider av rosacea inte söker hjälp för sina besvär. 

– Jag märkte att det kom mer och mer, men det var inte för det jag sökte hjälp hos läkare. Det röda tror jag många bara täcker över, och att det är därför man inte söker, säger hon. 

 

Använder krämen Rozasol så här:

– Jag brukar hålla upp i perioder, man ska inte ta den hela tiden. Jag tar den under en till två månader i taget och när den behövs mest, det vill säga när det är väldigt varm eller kallt, förklarar hon.

 

Läs mer: Symptom på rosacea

 

Hur behandlar du din rosacea? Berätta nedan!

 

Av Mikaela Åkerman
11 oktober, 2011

7 kommentarer

 • Av Martina 11 november, 2015

  Hjälpte min rosacea
  Har alltid fått problem av kortisonkrämerna och så hittade jag en infotext som jag skulle ha läst innan, vill därför tipsa andra att läsa denna text innan ni använder kortison mot rosacea http://www.hudakademin.com/rosacea

 • Av anonym 5 januari, 2014

  Hej!
  En liten fråga till alla

  Hej!
  En liten fråga till alla kunniga här, jag är jätteorolig att jag har fått denna sjukdomen, men jag har varit till en hudterapeut och hon säger att det är stressakne för jag har pormaskar som ej tillhör kategorin roaacea. Har ni pormaskar också? Jag har också läst om sjukdomen och det står att har man rosacea då saknar man pormaskar. Hemskt förvirrande!

 • Av annaovik 12 november, 2013

  aloe vera krämen
  Har du skickat efter den på aloe vera produkter sidan? Är den så bra har provat allt känns det som. .

 • Av anonym 26 maj, 2013

  Aloe vera
  Jag använder aloe vera kräm mot min rosacea och när det blossar upp använder jag aloe vera gel för att få ner den värsta uppblossningen! Just nu är jag helt besvärsfri och smörjer med ansikteskräm morgon och kväll 🙂 Pröva!!

 • Rosacea-nätverk
  Har du rosacea och vill diskutera detta med andra personer som också har rosacea så får du gärna göra det här: http://rosacea-forum.freeforums.net/ eller http://rosaceanaetverket.wordpress.com/.

  MVH

  Malin

 • Rosacea
  Be din läkare om receptbelagt Skinoren, det fungerar bra mot rosacea och har även bra effekt på acne.

 • Av anonym 14 november, 2011

  Går det här att få
  Går det här att få subventionerat om man har stora problem? Min läkare gör ingenting!!

Comments are closed.