levaxin75um_can100pcs
SBU konstaterar i sin rapport att undersökningarna är få och bristfälliga, men deras granskning är färdig. Hypotyreos ska behandlas med Levaxin. De naturliga sköldkörtelpreparaten är inte nyttiga.

Hypotyreos, när funktionen i sköldkörteln är nedsatt, ska i första hand behandlas med Levaxin eller Euthyrox som båda är T4-preparat. I andra hand ska T4 kombineras med Liothyronin, som innehåller hormonet T3. Precis som artikelförfattarna konstaterar är det få patienter som behandlas med Liothyronin redan. För patienter som inte får en förbättring av symptomen efter behandling med Levaxin ska Liotyronin kunna sättas in.

SBU har granskat behandlingarna som ges till patienter med underfunktion i sköldkörteln. I Sverige kan man då få tillskott av hormonerna T4, T3 eller naturligt sköldkörtelhormon, vilket är frystorkad sköldkörtel från gris, som innehåller en kombination av de två hormonerna.

Artikelförfattarna hos SBU konstaterar att det "saknas studier av god kvalitet i vilka sköldkörtelextrakt jämförs med syntetiskt T4" och de tycker att man ska tolka resultaten "med försiktighet". Kvaliteten dras ner av att det är för få människor med i studierna, ofta färre än 50 personer, och att både läkarna och patienterna känner till vad det är för preparat det får och då kan man inte utesluta placeboeffekten. Slutsatsen är ändå att de varnar för användningen av naturligt preparat. (Det är heller inte godkänt i Sverige men går att få på licens av läkare.)

Därför anses pulveriserad grissköldkörtel mindre lämplig än den kemiskt framställda sköldkörtelmedicinen:

 • Osäker dos. Det finns en större risk för variationer i halten av aktiv substans i sköldkörtelextrakt jämfört med i syntetiska preparat.
 • Fel innehåll. Balansen mellan T3 och T4 i extrakt varierar vilket kan göra det svårt att styra den individuella doseringen optimalt.
 • Risk för medicin- och kemikalierester. Det kan också finnas en risk att extrakt från djur innehåller okända biologiska eller kemiska ämnen.
 • Svårmätt effekt. Svårigheter att mäta effekten och se hur mycket som tagits upp av kroppen har konstaterats hos naturligt extrakt jämfört med syntetiska preparat.

Många här på Dinamediciner vittnar om att de känner sig bättre sedan de gått över till frystorkat sköldkörtelextrakt. Eventuellt kan det bero på att de innehåller både T4 och T3, tillskillnad från standardbehandlingen med Levaxin som bara innehåller T4. De flesta människor omvandlar T4 till kroppen till T3, för dem har tillskottet av T3 ingen positiv effekt.

Läs mer: Symptom på hypotyreos

Av redaktionen
21 februari, 2013

14 kommentarer

 • Av Nadia 21 juli, 2017

  Jag äter Levaxin i 11 år , 75
  Jag äter Levaxin i 11 år , 75 mg varje dag, för några månad sen började äta grapefruit varje morgon , jag känner mer piggare än äta levaxin , jag undrar om är det ok forsätta med detta , är det inte farligt ?

 • Av anonym 29 januari, 2017

  Blodprov viktigare än förbättring
  Står på Levaxin sedan många år. Till en början var det en lättnad för jag fick mer energi. Jag har dock märkt att energin avtog med åren. Men annan behandling än Levaxin får jag inte ens prova. Eftersom mina blodprov på Levaxin är perfekta. Saker som aldrig blivit bra på Levaxin är: Aptiten återkom aldrig, har samma usla aptit som när jag först drabbades av hypotyreos. Vikten gick aldrig ner. Trots bra kost och inget överätande försvann hypotyreoskilona aldrig. Jag är lite tjock fastän jag äter mindre än andra och rör på mig. Innan hypotyreosen var jag medelvikt. Skulle jag äta som innan hypotyreosen så blir jag fet. Dessutom har jag med behandling fortfarande låg kroppstemp. 36,1 är mitt normala. När jag hade hypotyreos hade jag 36,0. Innan hypotyreosen var min normala temp 37,3.

 • Av Lena Wahlberg 20 december, 2015

  Hur lång tid innan man märker nån skillnad?????
  Fick diagnosen runt år 2000. Fick Levaxin. Inget hände. Kände ingen skillnad. Värdena var helt OK enligt läkaren men jag kände/känner ingen skillnad om jag tar Levaxin eller inte. Så blev jag gravid. Barn nr två. Talade om på mödravården att jag åt Lvxn och det antecknades. Det togs aldrig några blodprover om jag behövde mer trots graviditeten. Fick havandeskapsförgiftning (i förra veckan (december 2015)) läste jag att man bör kolla blodet var fjärde till var sjätte vecka och man kan behöva dubbel dos under en graviditet. Om inte, kan barnet få skador på CNS. Läste samtidigt att man kan få havandeskapsförgiftning om man inte har tillräcklig dos.) Det slutade med urakut kejsarsnitt på grund av detta. I fjärde månaden fick jag ”hjärndimma” och den försvann aldrig. Har nu haft denna hjärndimma, seghet i tankeförmågan, känslan av att vara dement. Nu har det varit så i elva år. Läkaren bara höjer dosen av Lvxn, men min dotter – som har samma fel som jag, fick av sin husläkare efter mycket skrikande Lio utskrivet. Jag fick sju piller Lio av min dotter. Efter fyra timmar började hjärnan att fungera igen och efter tre dagar hade jag fått tillbaka full hjärnkapacitet. Nu har jag i en vecka ätet bara Lvxn igen, då mina sju piller naturligtvis tog slut. Dimman är tillbaka…

  Som svar på frågan: halveringstiden för Lvxn är två veckor och efter två veckor tror jag man skulle känt skillnad. Jag har inte känt skillnad på femton år förutom veckan jag även fick Lio. Nu måste jag hitta en specialist, men vem säger att en specialist är påläst…

 • Av anonym 7 december, 2015

  Hur lång tid tar det innan man märker någon skillnad?
  Jag har precis börjat äta levaxin100(som startdos). Min läkare sa att jag skulle må dåligt i en vecka men jag känner ingenting. Är fortfarande frusen och har en puls på 40 bpm. Hur lång tid tar det innan levaxinet börjar verka? …..och är det någon som blir hjälpt av levaxin då många verkar väldigt negativa.

 • Av anonym 8 november, 2014

  Tyroxin men mår dåligt ändå
  Hej äter tyroxin 75 microgram o 100 microgram varannan dag mot min hypotyreos men mår inte bättre gått upp i vikt mkt oxå samt ständigt trött o tappar mkt hår mm länge sen jag träffade läkare senast vid min graviditet för 3 år sedan sen tagit blodprov 1gång ca sedan dess vad bör jag göra

 • Av anonym 30 september, 2014

  Levaxin vid hyper
  Jag har Graves sjukdom, alltså en variant av hypertyreos. Äter levaxin för att min sköldkörtel stängts av tf med thacapzol. Skulle jag inte äta det, då skulle jag få grav hypotyreos istället. Tyvärr är ju biverkan av hypertyreosbehandling att sköldkörteln dör eller stängs av, och då behövs levaxin precis som vid hypotyreos, så pillret behövs vid bägge varianterna.

 • Av anonym 29 september, 2014

  Levaxin
  Jag undrar varför det skrivs ut levaxin både vid över under produktion i sköldskörteln det stämmer inte för mig varför?

 • Av anonym 20 juni, 2014

  Livet tilbaks ??…
  Är en man på 47 år (snart), fick hjärtflimmer och en dag och en natt gick på Ö.Sjukhuset med puls över 170-205 !…
  Efter jag lyckades somna, så stabiliserades min puls till 80-90 (varjerade)
  De sade till mig att jag skulle medicineras med WARAN, och då läste jag något om Waran och blev rädd…
  (Jag idrotade på elitnivå när jag var runt 16-20, brotare )
  Ringde/mailade till en kusinska till mig i f.hemlandet (Rumänien), och hon var DOCTOR i just hjärtspecialist, och hon sa så här :
  –Jag trodde att svenskarna är så som de skrytter att de är (bra), men jag är besviken…, har de testat dig för Hypotirous ??…
  Jag sade till doktor , han kände skamm , men testade mig och det visade sig (blodproverna) att min kusinska HADE RÄTT! 🙁
  Fick LEVAXIN 25 microgram (halv tablett), men de är så små så jag kan inte dela på de… 🙁
  Tumen NER för Svenska ”vården”…Hög blodtryck (varjerande) i kombination med hjärtflimmer…och vill skika mig hem…
  TUR med min gammla pensionerade kusinska !, anars skulle jag inte veta om HYPOTYROSEN…(INGEN i min fam. har haft ärtfliga sjukdomar.)

 • Av anonym 13 juni, 2013

  Thyroid från Erfa är det bästa som hänt mig
  Jag förstår inte att inte alla som inte blir bra på Levaxin och Liothyronin kan få testa Naturlig behandling med Thyroid eller liknande på egen risk. Jag äter den sedan 2 år och har äntligen börjat få mitt liv tillbaka. Utan den skulle jag lika gärna kunna ligga i en grav.

 • Av anonym 28 maj, 2013

  Jag gick med obehandlad hyptyreos 2002 och 2008
  På grund av läkares okunskap och tidsbrist där jag bor fick leva ett ovärdigt liv för länge som satt spår i min kropp.
  2008 fick jag Levaxin som hjälpte till en början. Jag blev snabbt sämre igen. Jag fick inte ens söka för flera saker samtidigt för då blir läkaren så förvirrad sa tidsbokningssköterskan vid ett tillfälle! Jag hade ca. 20 symptom kvar som gjorde livet surt för mig. Det är inga fel på dina värden sa läkarna hela tiden och därmed var det bra. Efter som jag fick söka akut hela tiden så blev det också olika läkare. Jan. 2012 hade jag lärt mig själv så mycket att jag förstod att Liothyronin kunde kanske hjälpa mig. Jag tvingade läkaren att skriva ut det till mig. Trots att han inte ens visste hur den skulle doseras skrev han ut den och jag fick äntligen prova. Idag är nästan alla mina symptom borta utom att det är lite svårt att ställa in medicinen själv utan läkarens hjälp. Jag har också läst att läkare som vet vad de håller på med när det gäller Hypotyreos brukar ge kosttillskott när patienten inte blir bra så jag har börjat med det och det ser lovande ut. Om man är så sjuk att man inte själv orkar ta reda på hur man ska bli frisk själv så får man ingen vård i många städer idag. Dagens vård med ständig tidbrist fungerar inte för oss som har Hypotyreos! För att sjukdomen ska upptäckas måste man titta på alla symptom samtidigt och inte lita på de prover som tas idag!

 • Av Elizabeth 27 maj, 2013

  Thyroid
  Det er ikke tilfelle at det er problemer med Thyroid. Tilfellet er at ulike produsenter av Levothyroxin i mange år kjempet mot å måtte søke om godkjenning. De hevdet at deres produkt var identisk med Thyroid, som jo var anerkjent som stabil og med god effekt.

  NDA = New Drug Application
  Godkjenning på historisk grunnlag kalles ”grandfathered in”.

  HISTORIEN BAK:

  1891 Murray behandler pasienter med Thyroid ekstrakt med injeksjoner. Like etter tar man i bruk perorale midler og tabletter lages.

  1915 Kendall lager et krystallinsk pulver fra Thyroid. Man antar at thyroxin er det aktive stoffet i Thyroid.

  1950-TALLET Liothyronin (T3) ble isolert og laget kjemisk. Man var ikke klar over at det var mer i Thyroid USP enn T4 før det.

  1950 Thyroxin-Natrium registrert i Norge

  1958 Synthroid kommer inn i handelen i USA

  1962 Medisiner som var anerkjente som effektive før, trengte ikke søke om ny godkjenning senere.

  1997 FDA bestemmer at alle thyroxin-preparater er nye legemidler og må levere en søknad for godkjenning av ny medisin.
  Ikke lenger etter blir Thyrolar, et T4/t3 kombinasjonspreparat (Liotrix) godkjent som første preparat.

  2000 Unithyroid er godkjent som første levothyroxinpreparat i USA. Merk at Thyrolar (en T4/t3 kombo eid av Forest) søkte og fikk godkjennelse lenge før noen levothyroxinpreparater. Armour Thyroid og all Thyroid USP var hele tiden godkjent.

  2001 Abbott som nå eier Synthroid leverer NDA søknad

  JULI 2002 Synthroid godkjent

  Referanser:

  1) WITH THYROID, ONE SIZE DOES NOT FIT ALL http://thyroid.about.com

  2) SYNTHROID AND OTHER LEVOTHYROXINE http://thyroid.about.com/cs/thyroiddrugs/a/naturethroid.htm

  3) DRUGS HAVE STABILITY AND POTENCY PROBLEMS http://thyroid.about.com/cs/synthroid1/a/potency.htm

  4) THYROID HORMONE REPLACEMENT http://www.thyroid-info.com/drugs/index.htm

  5) THE SYNTHROID SETTLEMENT: FAIR PAYOFF OR PATIENT RIPOFF?
  http://thyroid.about.com/cs/synthroidlawsuit/a/settlement.htm

  6) FOOD AND DRUG ADMINISTRATION APPROVES UNITHROID
  http://thyroid.about.com/cs/thyroiddrugs/a/unithroidapp.htm

  7) SYNTHETIC LEVOTHYROXINE (T4) IS IDENTICAL TO THAT PRODUCED NATURALLY IN THE HUMAN THYROID GLAND http://www.centerwatch.com/patient/drugs/dru792.html

  8) FOOD AND DRUG ADMINISTRATION NOTICE REGARDING LEVOTHYROXINE SODIUM http://thyroid.about.com/od/thyroiddrugstreatments/l/blfdarpt.htm

  9) LEVOTHYROXINE A NEW DRUG? SINCE WHEN? HOW COULD THAT BE?
  http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12729477?dopt=Abstract

  10) U.S. DEPARTMENT OF HEALTH AND HUMAN SERVICES http://www.fda.gov/OHRMS/DOCKETS/98fr/992636gd.pdf

  11) SUB-LABORATORY HYPOTHYROIDISM AND THE EMPIRICAL USE OF ARMOUR THYROID
  http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15253676

  12) GEORGE R. MURRAY STARTED THE EARLIEST ORAL TREATMENT FOR HYPOTHYROIDISM WITH THYROID EXTRACT http://en.wikipedia.org/wiki/Desiccated_thyroid_extract

  13) OM HISTORIEN TIL THYROXIN OG THYROID, THYROID ERFA http://www.nora.heime.net/armourthyroid_history.html

 • Av Iréne Söber - Sköldkörtelföreningen 27 maj, 2013

  Syntetiskt hormon kontra kroppseget hormon
  Man ersätter 5 hormon och en massa ensym med ett hormon. Inte så konstigt att en mängd människor inte blir bra med hjälp av Levaxin.
  Dessutom måste man ta med de två stora hormonförändringarna i kvinnors liv i ekvationen, något som läkarna konsekvent undviker. Nämligen då den egna hormonbalansen ruskas om, i puberteten och i klimakteriet. Hormonbalans handlar ju just om det ordet säger, balans mellan hormonerna!

 • Av Iréne Söber - Sköldkörtelföreningen 27 maj, 2013

  Naturligt hormon
  Att skriva om torkad grissköldkörtel som naturligt hormon är ju inte korrekt! Tillverkarna av Armour Thyroid, Erfa Thyroid och NT är lika pålitliga som de syntetiskt tillverkade en-hormon-tabletterna. Det är ett problem att inte svenska Läkemedelsverket godkänner de tester som finns och är gjorda utomlands, utan kräver tester i Sverige.
  När man pratar om frystorkad sköldkörtel menar man i dagligt tal preparat typ Porcine från England.
  Problemet är att det inte går att ta patent på naturliga hormoner eller andra kroppsegna ämnen.

 • Av anonym 2 maj, 2013

  Hur mycket betalade Nycomed
  Hur mycket betalade Nycomed för den här artikeln?

Comments are closed.