"Jag är en 55 åring som tar Losec ibland mot sura uppstötningar och halsbränna. Min husläkare vill inte skriva ut åt mig längre. Hon vill att jag ska göra en gastroskopi innan jag får mera på recept. Varför?? Som tur är går det ju att köpa receptfritt nuförtiden."
Svar:Losec är en alldeles utomordentlig medicin mot symtom från mage och matstrupe som väldigt många har. Det finns andra mediciner som också fungerar bra. Anledningen till att vi läkare gärna vill att det görs en gastroskopi är att det är bra att se efter vad som egentligen är problemet. Ibland kan man hitta en infektion som går att behandla så att man slipper äta mediciner i framtiden, Sedan vill man vara säker på att det inte missa något förstadie till cancer som vi skulle kunna upptäcka och behandla innan det gått för lång tid. Jag håller med din husläkare. Gör en gastroskopi! Patrik Söderberg är specialist i allmänmedicin och akutsjukvård och arbetar på Södersjukhusets akutklinik i Stockholm.
Av Hanna Brodda
1 oktober, 2009

4 kommentarer

 • Av camilla j 11 april, 2018

  gastroscopi till vilken nytta
  jag har gjort 4 gastroscopi, o ätit losec/omeprazol sen 80 talet, 2 dagar utan så brinner de i halsen och får upp spyor på natten o värker magen. men bortkastat med den hemska undersökningen, för dom verkar inte se nått

 • Av anonym 11 december, 2015

  Varför gastroskopi?
  Lise-Lott, det undrar verklinge jag också! Oavsett vad de hittar, så blir ju behandlingen densamma: PPI.

 • Av anonym 11 december, 2015

  Varför gastroskopi?
  Lise-Lott, det undrar verkligen jag också! Vad dom än hittar så är ju dessutom behandlingen densamma: PPI.

 • Av Lise-Lott 6 oktober, 2009

  Hur ofta upptäcks egentligen
  Hur ofta upptäcks egentligen problem via gastroskopi?
  Är det inte slöseri på resurser?

Comments are closed.