oracea_photo1_big
Att ha en klassisk whiskeynäsa utan att dricka en droppe, eller ett svullet ansikte av kvisslor och trasiga blodkärl är inte farligt, men lidandet kan vara det. Rosacea är en sjukdom som kan behandlas.

Rosacea är en sjukdom som ger kvisslor eller trasiga blodkärl i ansiktet och på näsan för vissa män. Ljushyade drabbas oftare.

Läs mer om sjukdomen Rosacea här.

Nu finns det ett nytt anti-inflammatoriskt läkemedel, Oracea, som sägs ge en förbättring av sjukdomen - och ge mindre biverkningar än andra läkemedel. Detta på grund av att dosen av den verksamma substansen är lägre.

Läkemedlet är receptbelagt, innehåller doxycyklin och tas en gång varje dag. Redan efter tre veckor sägs Oracea ge en förbättring av sjukdomen. Oracea sägs också ge en kontinuerlig förbättring av sjukdomen under minst 16 veckor.

Erik Strid på Läkemedelsvärket kan inte säga om Oracea skulle vara bättre än något annat läkemedel.

–  Vi kan inte säga om Oracea är fungerar bättre än något annat läkemedel, eftersom det beror på typ och grad av sjukdomen, säger han.

Det finns heller ingen aktuell, allmän behandlingsrekommendation från Läkemedelsvärket om hur man ska behandla rosacea.

Rosacea är en kronisk, ärftlig sjukdom som många gånger kan påverka livskvaliteten negativt. Rodnad och kvisslor i ansiktet, röda ögon och hetta/sveda är vanliga tecken. sjukdomen i sig är inte farlig, men kan vara betungande för den som drabbas.

Av Jenny Östlund
4 december, 2009

2 kommentarer

 • Av Karl 14 mars, 2010

  Hudproblem
  Hej, är en kille på 20 år med ljushyat ansikte. Redan vid 13 års ålder har jag råkat ut för finnar inom alla stolekar och de har bara ökat i antal trotts de krämpreparat som jag använder. Under senaste året har de till och med blivit så stora att ärr har bildats och fler håller på att växa ut. Rodnad har jag på näsan som är kanska lång och kraftig vilket gör att den blir ansiktets centrum. Undrar om Oracea skulle kunna sätta ett stop på detta genetiska problemet, dels med rodnaden och dels med acnen? Finns det annars andra preparat man kan använda? läste på en sida att någon typ av ultraljus skulle få kälen vid näsan att krympa ihop och försvinna. vad anser ni som experter?

  MVH Karl

 • Av Anna Öhman 8 december, 2009

  Doxycyklin är en typ av
  Doxycyklin är en typ av antibiotika och ett läkemedel som innehåller doxycyklin bör alltså inte kallas för ett antiinflammatoriskt läkemedel. Antibiotika dödar bakterier, antiinflammatoriska läkemedel hämmar den inflammatoriska processen som kan orsakas av bakterier, men också av mycket annat.

  Dessutom har läkemedel med doxycyklin funnits på marknaden länge, och därför är det mer passande att skriva ”en ny indikation” för den verksamma substansen doxycyklin – för något nytt läkemedel är det inte!

Comments are closed.