MonikaBrinkBergebackHypotyreos250
Monika kände sig sjuk i hela livet och fick hjälp först vid 52-års ålder. Det var sköldkörteln som var problemet, trots att tidigare prover visat att den var felfri. - Jag är väldigt tacksam, det måste jag säga ändå, säger Monika Brink Bergebäck.

I dag är Monika Brink Bergebäck 61 år. Hon är periodvis pigg och mår bra, men hennes liv har varit en kamp mot tröttheten. Med konstant låga blodvärden, vätskefylld och mer eller mindre konstant huvudvärk har vardagen varit tung. Men, typiskt för underfunktion av sköldkörteln, vaknar hon upp och blir pigg av att bli arg, väldigt glad eller stressad. Då rusar kortisolnivåerna upp och kompenserar energibristen.

-  Om jag hade riktigt kul, då kunde jag var pigg länge, men efteråt kom migränen. I vardagen var jag så trött att jag inte orkade med jobbet, det gick bara inte att vara vaken, berättar Monika som jobbade som hårfrisörska och ville gärna fortsätta att klara av det.

Läkarna tog hennes symptom på allvar, de hade kollat sköldkörteln med de vanliga TSH-proverna, och hon fick östrogentillskott, järntillskott och all hjälp som finns att få mot symptomen, som migränmediciner. Men sköldkörtelprovet var inom normalnivåerna, därför upptäcktes inget fel med sköldkörteln.

- Jag tror att det är kunskapsbrist,
läkarna vet faktiskt inte så mycket om det här, tror jag, säger hon.

Åren gick och Monika var trött, fick en svår klimaktierieperiod och myom, en godartad tumör, som skulle opereras.
- Innan operation fick min gynekolog en snilleblixt och kollade antikropparna, inte bara TSH, det visade på en autoimmun sjukdom och jag fick Levaxin för underfunktion i sköldkörteln


Den exakta diagnosen var
atrofiska thyreoidit, när sköldkörteln angrips av kroppens egna antikroppar och slutar att fungera. Den sjukdomen kan vara både medfödd eller komma i vuxen ålder, ibland vid svår fysisk stress som till exempel en förlossning.


Själv tror Monika att hon haft det sedan hon var liten. Hon ansågs vara ett mycket lungt barn, nästan introvert, berättar Monika nu.

- Jag var ju trött jämt, men jag är ingen lugnt och introvert människa. Det märker jag ju nu, jag får känna på ibland att vara pigg och glad, då känner jag att det är sådan jag är egentligen, säger Monika.

Monika fick remiss till doktor Bo Wikland som ägnat mycket tid åt att studera och behandla patienter med sköldkörtelproblem. Behandlingen som Monika fick var Levaxin. Efter ett par månader kom effekten. Hon kunde vakna på morgonen och vara pigg, det hände knappast innan. Det tog ett par år innan tröttheten kom tillbaka. För två år sedan sökte Monika hjälp igen. Levaxinet var inte tillräckligt och en läkare ordinerade kortison under fem veckor. Två tabletter Prednisolon om dagen.

- Jag försökte sluta med kortisonet, men det gick inte. Jag blev jättedålig direkt. Men efter ett tag kom effekten och jag kan klara mig med sköldkörtelmediciner idag, säger Monika.


Dyrare medicin fungerade bättre. Istället för den absolut vanligaste medicinen vid underfunktion i sköldkörteln, Levaxin, fick Monika prova naturligt svinsköldkörtel. Armour Thyroid framställs av svinsköldkörtel och användes fram till 60-talet, då den syntetiska varianten levaxin togs fram. Den hjälper många och är betydligt billigare att framställa, men den hjälper inte alla. Armour Thyroid innehåller alla sköldkörtelhormoner, medan Levaxin bara innehåller T4.

Av Hanna Brodda
16 mars, 2010

22 kommentarer

 • Av AlibennSnank 10 november, 2017

  Thank you for your works.
  I wish to have an impact across my enjoyment for the benefit of your kind-heartedness for persons that demand support with your question. Your verified commitment to getting the word up and down became extraordinarily usable and has often encouraged professionals reasonable like me to win to their objectives. This valuable hints and tips can of course this much to me and in any case more to my colleagues. Thanks a from everybody of us.

 • Av Doski 12 april, 2016

  Hjälp!
  Jag har alla dem här symptomen som beskrivs ovan. Går upp och ner i Levaxin dos, ibland är jag övermedicinrad och ibland under medicinerad. Läkarna höjer och sänker medicinen hela tiden. Mår så dåligt, är trött och sömnig hela tiden. Kan sova hur mycket som helst, sedan har jag sådan ledvärk i hela kroppen, värst är nog mina knän då jag inte kan sträcka ut dem direkt.
  Huvudvärk och känner mig svullen, känns som att jag samlar på mig massa vätska.
  Snälla om det är någon som vet hur man får tag på svin sköldkörtel så skicka ett meddelande eller mail till mig. Läkarna vägrar att skriva ut något annat och vill ge mig massa kortisonaprutor här o där.
  Mitt nr är 0762286686

 • Av anonym 14 juli, 2015

  Pågående kampanj för ökad sköldkörtelpatienter
  Det verkar finnas klart många som skulle behöva bättre diagnoser, rätt provtagninar och medicinska behandlingar. Många av er här vittnar om det. Jag ville vara tipsa om, om ni är intresserade att ta del av en kampanj som andra som ni kan läsa om på i http://skoldkortelforeningen.se/. Bl.a har allmän läkare och specialist Helena Rooth Svensson skrivit till Socialstyrelsen för att be om att man uppdaterar behandlingsmetoder för de som söker och de som redan är sköldskörtelpatienter. Trevlig sommar!

 • Av Gulbil 19 november, 2013

  KaManor är nerlagd tills
  KaManor är nerlagd tills vidare, de hänvisar till Balderkliniken i Oslo.

 • Av molnet 9 juni, 2013

  SOS! Biokemisk obalans, ”vård”skador”
  Mitt varma deltagande till er lidande medmänniskor, och hjärtliga tack för att ni skrivit öppet här. Det hjälper mig att vilja hålla mig kvar i livet, då (psyk)vården brutit med mig under 3/5 av mitt liv. Och att mitt i evig kris och allt större trötthet och multinedbrytning psykofysiskt kunna behålla förståndet.Orkar ej ta upp egn situation och frågor nu, men återkommer nog,

 • Av jennie 16 april, 2013

  akut behov av hjälp
  Hej skönt att du kunde fixa själv? Min syster har bett sin läkare att ansöka hon är 26år ätit letaxin i 20år och mår så dåligt enorm smärta i leder mm hon känner sig som 80år snälla har du ngt tips vart pvi kan köpa svinkörtel på egen hand vill du inte svara här mejla mig jennieflax@hotmail.com

 • Av jennie 16 april, 2013

  akut hjälp
  Min syster är 26år fick giftstruma vid 6år ålder har ätit levaxin i 20år hon får ingen hjälp hon är enormt trött vissa dagar kommer hon inte ur sängen men värken är värst plus alla andra symtom fick liotorin utskrivet blev inte bättre bett en husläkare ansöka om svinkörtel men inget. Lider varje dag hur får jag tag på det som ni andra???händer orkar inte se min syster leva så här hur får jag tag på det själv verkar vara enda utvägen vill ni inte skriva det här mejla mig på jennieflax@hotmail.com hon önskar inget hellre att pröva detta finnr det ngn snäll medmänniska som kan hjälpa henne kram från en orolig syster

 • Av Anne-Sofie 23 juli, 2012

  Hej Eivor!
  Jag var i kontakt med Endokrin på KSS
  förra veckan. Bara för att höra om det
  fanns NÅGON läkare som intresserade sig
  för Naturligt Sköldkörtelhormon.
  Fick till svar av sköterskan att dom fått
  PM om att INTE!!!! skriva ut Naturligt 🙁
  Jag har oxå fixat på egen hand.

  Kram

 • Av Eivor 21 juli, 2012

  Läkarproblem
  Var i 20års åldern när struman upptäcktes.Fick tyranon då,men sen kom Levaxinet och då var jag tvungen att äta det.Har gått igenom alla symtom som övriga skriver om här ovan,klassad som psykiskt känns nästan värst,och än är inte kampen mot läkarna slut.I 66års ålder har läkarna upptäckt att jag saknar T3,så jag måste lägga till ytterliga en medicin till Levaxinet,men det är inte säkert att den fungerar,jag vägrar äta Levaxin för jag mår inte bra av den,jag vill prova Armour thyroid,men dr.Almqvist på Kss i Skövde vägrar skriva ut den,och tillåter inte läkaren i Mariestad att skriva ut den,är det månne läkemedelsverket som ligger bakom?Så jag får tag på annan medicin på annat håll,nackdelen är att den är dyrare och jag inte vet hur värderna ligger.Läkarna vet om att jag äter annan medicin,och vill veta vad den heter och var jag köper den,varför är det så intressant när dom inte vill hjälpa mej på ett bättre sett och med tanke på hur många år jag fått utstå med denna sjukdom.Med min långa sjukdomshistoria skulle dom istället kunna skaffa sej goda erfarenheter att hjälpa andra människor på bästa sätt,för det är väl av den anledningen man utbildar sej till läkare,istället för att gå läkemedelsbolagets vilja till mötes.Tack,till alla ni som berättat om denna sjukdom och delat med er om var man kan få hjälp,det hjälper mej att få ork och kamplust att fortsätta kämpa.

 • Av Nada 8 maj, 2012

  KaManor
  kaManor läkarmott i Tranås kan hjälpa alla som har hypo2.tel 0140-19588Var nyligen där och fick hjälp efter 20 år av lidande. Lycka till

 • Av Nada 8 maj, 2012

  Hypothyreos 2
  KaManor läkarmottagning i Tranås kan hjälpa ER som har sådana problem Var nyligen hos henne och fick hjälp efter en lång resa,20 år.Både min man och jag är medicin utbildade men det tog ändå lång tid för att hitta rätt.www.kamanor.se eller 0140-19588 Lycka till

 • Av Nada 8 maj, 2012

  Ka Manor läkarmott i Tranås.
  Ka Manor läkarmott i Tranås.Kajs-Marie Nordell är bäst i Sverige och en enda som syslar med hypothyreos 2. Var nyligen hos hnne och fick hjälp.Hennes tel 0140-19588 Lycka till

 • Av Evelina Olausen 3 maj, 2012

  Att sluta äta medicinen vad händer?
  Jag har ätit Levaxin sedan 6 års ålder och är nu 21år. Jag hade extremt höga värden då mitt värde låg på 717 och det ska ligga på 3-4 vad jag fått höra av min läkare Tollig i Skövde. Jag åt upp sista tabletten för ca 6 veckor sedan och har inte orkat fixa nya. Känner mig stressad, uppe i varv, mamma och pappa mfl tycker att jag blivit bitchig, har det med medicinen att göra? Känner mig dock inte så trött fast sover bättre och mer än innan.. Det kryper i kroppen på kvällen och morgonen.. Kan sköldkörtlarna hoppa igång igen efter att jag haft underfunktion?? Vad händer annars om nu när jag inte äter min medicin?

  Tacksam för svar!
  Evelina Olausen
  0707256621

 • Av Kattis 24 november, 2011

  Hjälp på annat håll
  Hej, jag känner igen mig i den extrema tröttheten, värk, håglöshet,nedstämdhet, sömnsvårigheter. Listan av åkommor kan göras lång. Jag skickades runt i psykvården i över 10 år innan jag själv tog initiativet att kontakta Scandlab. Jag tog prov på sköldkörtel,binjurar samt jod och alla visade extremt låga värden. Enligt sjukvården har mina sköldkörtelvärden varit normala. Binjurar har dom aldrig kollat. Jag har gråtit av uppgivenhet inför läkare men bara skickats hem med remiss till psyk. Psykvården har skickat hem mig med antidepressivt vilket jag åt i 10 år utan framgång. När jag fått mina provsvar från Scandlab rekommenderade dom Dr Sverker Hybbinette på Hormonelle, hormonelle.se, som tar dessa problem på allvar. Han har nu varit min läkare och stöd i över 1 års tid. Jag är ännu inte mitt gamla jag men jag är långt ifrån så dålig som jag varit. Det tar tid att bli frisk vid dylika besvär och man måste ha tålamod.

  Dr Hybbinette är privatläkare mao inte gratis, men han tror på dig och hjälper dig. Om det inte varit för Scandlab och Dr Hybbinette vet jag inte var jag hade varit idag, jag är evigt tacksam.

  Läs även boken ”Kaos i kvinnohjärnan” av Mia Lundin mialundin.se

 • Av YRibollen 16 september, 2011

  Reflektion
  I mitt fall (av ständig och total utmattning) sker då inget uppvaknande vid stress, ilska eller glädje. När jag hamnar i en stressituation blir kroppen än mer muskelsvag, alla rörelser långsammare, benen och knäna börjar darra och tröttheten blir a k u t.

  Rent intuitivt känns mina binjurar närmast döda, men vad vet väl jag..? Något kortisolprov har jag inte fått ta.

 • Av anonym 16 mars, 2011

  Kortisol
  Hej!

  Jag misstänker att jag har problem med binjurarna (har lite varierande TSH men mest lågt just nu, har även antikroppar). Jag tycker att mina symptom stämmer bättre in på binjureproblem än sköldkörteln (dock är jag övertygad om att sköldkörteln är rätt risig också.) Exempelvis har jag ett enormt saltsug (dock inget sötsug) är extremt varm och nästan febrig på morgonen, vaknar varje natt runt 3-4, får våldsamma blodsockerfall, har jättelågt blodtryck och får tusen symptom av minsta stress (torrare hy, torra ögon (ibland inflammation), näsblod, yrsel, extrem trötthet, ont i rygg och mage (mittemot varann). Jag blev speedad, brännande krypande känsla i kroppen och illamående och yr av Levaxin. Även mkt låg dos. Nu har jag fått vården att at kortisolprov, som visade normala men ändå ganska höga värden – dock hade jag vaknat varannan timme hela natten innan provet, försovit mig när jag väl skulle upp, inte hunnit med frukost och sedan (eftersom jag inte gillar blodprov) fått svminingskänslor vid själva provet … min undran är nu hur pass tillförlitligt detta kortisolvärde kan anses vara? Borde jag försöka ta ett nytt som inte tas i blod? Vad säger man till sin läkare?

 • http://dinamediciner.se/comment/reply/3229/5828#comment-5828
  Hej!
  Blev intresserad när jag läste dina kommentarer om att du sökte hjälp på annat håll.Jag är i samma sits,vet att jag har sköldkörtelproblem. Jag äter Levaxin men det hjälper inte direkt och fullt ut.Jag har gjort egna prover genom Scandlab som visade att jag har lite problem med trötta binjurar också men får ingen hjälp av min doktor.Min stora fråga är därför: Var finns en kunnig doktor som förstår att det är fel på sköldkörtel hormoner och kortisol fast blodbrover inte visar det?
  Mia

 • Av Anki B. 12 maj, 2010

  hypotyreos, kortisolbrist, binjurarna
  Hej!

  Läste din insändare..gällande att du mår dåligt och tar’
  levaxin tabl.vilket jag också tar bara..men skickade själv
  in prover via Scandlab. fick då veta att jag hade för
  lågt kortisol och för lågt T3..men vanliga sjukvården vill
  inte tro på dessa svar från Scandlab…så jag måste söka
  annan hjälp, på annat håll..
  För jag behöver nog kortison, om jag själv ska stå på
  benen…även kanske även när det också gäller dig..?
  Det är så jobbigt att få hjälp här i Sverige, när det
  gäller sköldkörtelsjukdomar bl.a…mm.
  Den som är sjuk, måste söka överallt, för det är ingen som
  vill ta tag i våra sjukdomar..

 • Prednisolon kan hjälpa om man blir sämre av Levaxin
  Levaxin eller annat sköldkörtelhormon behövs säkert, eftersom tröttheten återkom när du slutade.

  En del blir sämre när de börjar med Levaxin. Det kan vara ett tecken på kortisolbrist, se exempelvis Euthyrox bipacksedel på wwww.fass.se (Euthyrox och Levaxin innehåller samma verkamma ämne).

  Man kan först försöka få ev. kortisolbrist kontrollerad inom vården. Om blodprov används som metod är det väldigt viktigt att vara helt lugn och avstressad vid själva blodprovet, annars blir det missvisande. Oavsett det är blodprovet lite grovt som mått. 24-timmars urin kanske kan duga. Och vid tecken på brist behövs både Synacten-test (binjureprovokation) göras och ACTH i blod mätas. Salivtest tycker en del av patienterna och några läkare är ett tydligt redskap, men det är svårt att övertala läkare inom skolmedicinen att välja den metoden.

  Vid kortisolbrist behövs Prednisolon eller hydrokortison, i minsta möjliga dos. Efter ett litet tag börjar man med Levaxin igen och när man mår bättre på det kan man trappa ned och sluta med Prednisolon/hydrokortison.

  Om ovanstående inte är framkomligt kan man prova med Adrekomp från välsorterad hälsokostbutik. Adrekomp är torkat binjureextrakt. Och börja med Levaxin igen.

  Om det inte går att tala med någon doktor och Adrekomp inte hjälper, så finns det en möjlighet till. Att själv bekosta prover hos Scandlab. Provet heter Adrenal Stress Profile. Man kan även få tips från Scandlab om läkare som litar på provet.

  Det är viktigt att göra något, eftersom obehandlad hypotyreos är livsfarligt på lång sikt. Allvarlig kortisolbrist är också livsfarligt. Lycka till!

 • Av anonym 21 april, 2010

  Avslag på licensansökan
  Jag har ätit levaxin i ett år och mår sämre av det än innan. Jag får yrselattacker och kan med nöd och näppe utföra mitt jobb som heltidsartist. Jag har också nattliga kramper. Jag slutade med levaxin för ett par månader sedan och dess symptom försvann nästan omedelbart, däremot kom min enorma trötthet tillbaka och mitt TSH steg i topp. Trots att läkemedelsverket har fått veta mina otäcka biverkningar av Levaxinet så säger de att jag måste äta det tills jag får normala värden. Jag hade normala värden i januari och då kunde jag knappt stå utan att hålla mig i kistan på en begravning. Ska det vara så här i Sverige? Jag har lika lång högskoleutbildning som läkarkåren och ändå kan de bestämma att mitt liv inte ska få fortgå. Man undrar om man skulle be en hjärnkirurg fortsätta äta Levaxin om han fick svårigheter med balansen…???

 • Av Ann-Christine 14 april, 2010

  Armour Thyorid
  Vilken läkare som helst kan skriva ut Armour Thyroid, men den är licensbelagd. Det innebär att läkaren ska fylla i en licensansökan och lämna till Apoteket som i sin tur skickar in den till Läkemedelsverket.

  Ansökan gäller just den patienten. Bara för att en läkare fått det godkänt en gång så innebär inte det att alla hans eller hennes patienter får pillret. Det är Läkemedelsverket som beslutar och de vill att man ska ha ätit Levaxin i minst ett år först – sedan kan ett beviljande komma på tal.

  Att husläkare inte hört talas om Armour Thyroid är väl i och för sig inte så konstigt, men du har och man har ett ansvar själv också och då får du upplysa din läkare om dess existent. Nu är det i och för sig så att Armour Thyroid inte finns just nu, men då ska du be om Thyroid från kanadensiska företaget Erfa istället. Även detta piller är licensbelagt.

  Läs på be din läkare remittera dig någon annanstans om han eller hon inte vill bry sig om att fylla i en ansökan som inte är särskilt betungande. Det handlar bara om att de ska vilja!

 • Av Sköldis 8 april, 2010

  Vem skriver ut Armour
  Min husläkare hade inte hört talas om det.

Comments are closed.