team_sca_race_boat_volvo_ocean250
D-vitaminbrist är kopplat till ökad risk för många farliga sjukdomar. Nu på våren är nivån av det hälsobringande vitaminet i snitt 40 procent lägre, än på sommaren, visar forskning på kvinnor i Sverige.

Enligt en doktorsavhandling som lades fram vid Karolinska Institutet sommaren 2009 är det nu, när vintern har hållit borta solen i flera månader, som nivån av d-vitamin är som lägst i våra kroppar. Nästan hälften mot vad vi har på sommaren.

Orsaken är att kroppen kan själv skapa d-vitamin när solens strålar träffar huden, men inget dagsljus, inget skapande av d-vitamin.

På sommaren räcker 10-15 minuter i solen, men vintertid behövs längre tid för att de svaga solstrålarna ska nå fram. För äldre behövs ännu längre tid, upp till en timme i dagsljus.

Forskarna såg att de kvinnor som varit utomhus och vistats i solen under sommaren hade mer d-vitamin i blodet även under vintern.

- Det går inte att spara D-vitamin i kroppen hur länge som helst, men om man vistas i solen lagom mycket under sommarhalvåret kan man hålla sin D-vitaminnivå uppe under vinterhalvåret med exempelvis fet fisk eller kosttillskott, sa Ann Burgaz, som lett studien vid Institutet för miljömedicin, i ett pressmeddelande från Karolinska Institutet när studien var färdig.

Ann Burgaz och hennes team på Karolinska institutet har mätt nivåerna av d-vitamin i blodet på 100 kvinnor och jämfört nivåerna på sommaren och vintern. I snitt hade kvinnorna cirka 40 procent lägre halt av d-vitamin på vintern, mot vad de hade sommartid. Var femte kvinna hade d-vitaminbrist. Kvinnorna som var med i studien var mellan 61 och 83 år och var slumpvist utvalda och i övrigt friska.

D-vitamin är viktigt bland annat för kroppens benbildning och bildas främst i huden när denna exponeras för UV-strålar från solen. För äldre kvinnor kan d-vitaminbrist öka risken för benskörhet, högt blodtryck, cancer, MS och diabetes.

Av redaktionen
28 januari, 2011

5 kommentarer

 • Av Malin 1 april, 2013

  kan man vara allergisk??
  jag köpte Holistics D-vitamin med 2000IE, åt i 2-3 dagar (1st/dygn) och fick sedan kliande utslag.. (samma som när jag ätit penicillin- födde barn för 2½mån sedan, har kunnat ätit penicillin utan problem innan!)
  Har ju läst hur BRA d-vitamin är.. kanske borde köpa i mindre dos istället??
  Mvh malin

 • Av anonym 22 mars, 2013

  Ät d-vitamin!
  Den här vintern har jag ätit d-vitamin 1000 IU och jag har känt mig piggare än jag brukar göra så här års. Det är klart att man behöver tillskott!

 • Av Micke 4 april, 2011

  Här finns information om D-vitaminbrist och varför
  http://gluten-celiaki.blogspot.com/2011/03/d-vitaminbrist-glutenintolerans-celiaki.html

 • Av Britt-Mari 4 februari, 2011

  Ja, med tillskott av
  Ja, med tillskott av D-vitamin+Kalcium, samt lämplig motion kan benstommen stärkas. Förbättringen kan ses på röntgen, har jag läst någonstans. Äter själv D3 2000IE varje dag under vintern.

 • Av anonym 3 februari, 2011

  Kan man verkligen bygga upp
  Kan man verkligen bygga upp ben som blivit svaga? Hjälper träning och D-vitamin när benen redan kalkats ur? Min mor fick svag benstomme och jag är rädd att jag gått samma väg. Inga ben är brutna ännu, men jag har förlorat höjd över havet. Hela 2 centimeter.

Comments are closed.