fluenz_boy_blue_shirt_getting_fluenz_sml
Spruta i armen är inte populärt hos många barn. Nu går det att vaccinera barnen mot säsongsinfluensan med ett enkelt nässpray.

Barn är de största smittspridarna av influensaviruset och barn som blir sjuka påverkar hela familjen. I USA vaccineras allt fler barn mot säsongsinfluensan, där har Fluenz funnits i snart tio år och getts i nära 40 miljoner doser.  I Storbritannien ingår Fluenz i det allmänna vaccinationsprogrammet för skolbarn.

- Det här är ett välkommet tillskott när det gäller säsongsinfluensavaccin för barn. Det ges som en nässpray vilket är både smidigt för barnet och lätt att hantera för vårdpersonalen. Fluenz har visat sig vara mer effektivt hos barn än de traditionella injicerbara influensavaccinerna, säger Leif Gothefors, barnläkare och professor emeritus vid Umeå universitet, i ett pressmeddelande från Astrazeneca.

Att spraya in influensavaccinet har visat sig mer effektivt. Det linknar mer hur ett vanligt influensavirus angriper kroppen, nämligen genom näsan. När Fluenz sprayas in i näsan börjar kroppen att skapa ett immunförsvar som om infektionen skett på naturligt sätt. Kroppen tror att det är ett vanligt influensavirus och börjar direkt bekämpa viruset. Det gör att Fluenz framkallar ett immunsvar som efterliknar det som byggs upp vid en riktig influensasjukdom.

I Sverige rekommenderas influensavaccin till alla äldre över 65 och vissa riskgrupper. Däribland barn med svår astma eller flerfunktionshinder. Under vintrar med mycket influensa brukar ungefär 2000–5000 fler människor över 65 år än vanligt dö i Sverige.

Fluenz blev godkänt av den europeiska läkemedelsmyndigheten EMA i januari i år. Den vanliga säsongs influensavaccinationskampanjen pågår i Sverige mellan slutet av oktober fram till slutet av december.

 

 
Av redaktionen
27 september, 2012