urinvag_210
Torr luft, kalla sittplatser ute och förkylningar ger fler urinvägsinfektioner på hösten. "Jag får urinvägsinfektion hela tiden, nu är min tredje penicillinkur över. Hur ska jag göra?" frågar Camilla, 23 år, och får svar av apotekaren Maryam Rasti Nosrani.

Svar: Vad tråkigt för dig. Med hösten är det många som får de här problemen. I bland är det att de kvinnor som får upprepad urinvägsinfektion gör något som inte är bra för dem. Till exempel tvättar för mycket eller liknande. Du ska få några tips av mig:

 • Torka med mjukt papper försiktigt, inte torka helt torrt utan mer badda. Om det blir helt torrt, och kanske små sprickor, får bakterierna fäste och börjar växa till sig i antal.
 • Kolla kroppen så att det inte finns någon medfödd missbildning i urinröret upp till njuren eller liknande. Om man är ung kanske man har missat det.
 • Tvätta inte med tvål. Ljummet vatten räcker bra, om du ändå vill ha något kan du ta lite barnolja eller liknande. Aldrig parfym, inte heller Lactacyd tvål. Den har helt fel ph-värde och den ställer till det alldeles.
 • Om du badar på hösten, se till att hoppa ur badräkten snabbt och inte sitta på några kalla stenar utmed vattnet.
 • Kissa efter samlag.
 • Håll huden mjuk med till exempel Intim kräm, vaselin eller olja, parfymfri. Torr hud får sprickor som bakterierna kan växa i.
 • Inte raka sig mellan benen.
 • Rengör utanför, inte inne i vaginan. 
 • Dricka mycket.

Många av de här råden gäller även för kvinnor som får svampinfektioner.

Hälsningar Maryam Rasti Nosrani, apotekare och utbildad farmacevt. Jobbar på Apotek i Göteborg.

________________________________________________________________

 

Urinvägsinfektioner är en fråga som kommer upp ofta, därför bad jag Maryam förklara lite mer.

 • Varför är det många som lider av urinvägsinfektioner?

 

- Många gånger är det de allra renligaste tjejerna som får de här problemen. Det är inte bra att vara för fräsch. Undvika tvål helt, är en viktig sak. Om vi säger så här: Sköljer du munnen med tvål? Nej, jag tänkte väl det, då ska du inte ha det i vaginan heller, det är faktiskt det värsta du kan göra.

 • Vad säger du om parfymerade bindor?

- Va, finns det? Nej, verkligen inte, parfym är inte bra att ha mot slemhinnorna.

 • Är det alltid rätt med antibiotika?

- Nej, det behöver inte vara det enda som fungerar. Är det en liten infektion, kan det räcka att återställa ph i vaginan, med till exempel tranbärsjuice eller mycket c-vitaminer. Men gravida kvinnor ska alltid ta antibiotika, det är jätteviktigt att bli av med infektionen snabbt då.Det som används då är ofta Selexid, Furodantin eller Triometoprim.

 • Något mer att tänka på vid penicillinkur?

 - Ja, ta Vivag eller flytande Lactal, för att slippa svampinfektion som ofta kommer i kombination med antibiotikakuren. För att få ut mesta möjliga av din penicillinkur: Ta dagens sista antibiotikatablett innan du går och lägger dig, efter att du kissat, för att medicinen ska få verka i blåsan över natten. Ät innan för att slippa illamående.

Läs även: Illamående, tandvärk och halsbränna – här är kuren för dig!

Ställ frågor till Maryam Rasti Nosrani, på: farmacevten@dinamediciner.se

 

Av Hanna Brodda
2 november, 2009

27 kommentarer

 • Av anonym 25 februari, 2018

  dåligt immunförsvar
  Jag har nu sjuknatom 5ggr och med undantag avenstaka dagarvarit sjuk i två månader. Det startar med insjuknandenågon dag. Därefter blir jag bättre och bättre Någon dag känner jag mig frisk. Sen är det igång igen. Ska jag vara orolig?

 • Av Isabell 23 april, 2017

  Tester osv
  Jag vet inte om ngn av er har erfarenheter av så kallade hemmatester för just urinvägsinfektion? Jag var på Apoteket och dom vile man skulle gå till vårdcentralen men första lediga tid är om 4 dagar.. Har någon testat och funkade det? Jag hittade dessa men vet inte om deras tester funkar? Supertacksam om någon har testat 🙂
  https://www.quicktest.se/urinvagsinfektion/

 • Av Hanna Zizka 29 december, 2016

  Beprövad erfarenhet?
  En apotekare ska väl inte komma med icke vetenskapligt bekräftade påståenden, det undergräver ju förtroendet fullständigt.
  Såvitt jag vet finns det varken evidens för att kyla eller att kissa efter samlag har någon inverkan på förekomsten av uvi-er.

  Ni har experter, som kommer mer godtyckliga uttalanden. Mkt oseriöst.

  Hanna Zizka, leg sjuksköterska

 • Av Hanna Brodda 9 juli, 2016

  Råd baserat på erfarenhet
  Hejsan
  Tipsen är apotekaren Maryams och de är tips baserat på hennes beprövade erfarenhet och inte nödvändigtvis bevisad forskning. Metoder kan fungera även om de inte är bevisade i kliniska studier. Det kan tex vara så att de inte är forskade på än. En orsak till att ingen vill forska på vissa matvaror kan vara att det saknas möjlighet att patentera.
  Viss forskning finns ändå som stöder Maryams råd.
  Här hittade jag en sammanställning över studier på tranbär och urinvägsinfektion:
  http://www.m.webmd.com/a-to-z-guides/cranberries-for-uti-protection

 • Av anonym 7 juli, 2016

  Ovetenskapliga råd
  Det finns ingen evidens för att nedkylning skulle orsaka UVI eller att tranbärsjuice skulle ha åren hämmande effekt.

  http://www.internetmedicin.se/page.aspx?id=451

 • Av anonymkristina 9 mars, 2016

  uriinvägsinfektion
  saltlakrits hjälper.
  ät under två tre dagar. ta test hos läkare efter
  har hjälpt mig -råd från allm.läkare.
  även stor mängd varm kokt persiljevatten.

 • Av anonym 9 februari, 2016

  glukos
  Glukos är socker och bör undvikas vid uvi.

 • Många bra tips här finns.
  Många bra tips här finns. Själv gör jag som en annan här skrev, tar en Ipren 200 mg när jag känner att urinvägsinfektion är på väg. Det har slagit bort säkert 20 urinvägsinfektioner ända sedan jag upptäckte att man kunde ta Iren mot det. Jag har också allvarliga problem med urinvägsinfektion, blir självmords

 • Ipren hjälper
  Många bra tips här finns. Själv gör jag som en annan här skrev, tar en Ipren 200 mg när jag känner att urinvägsinfektion är på väg. Det har slagit bort säkert 20 urinvägsinfektioner ända sedan jag upptäckte att man kunde ta Iren mot det. Jag har också allvarliga problem med urinvägsinfektion, blir självmordsbenägen när jag får det, lider något oerhört.

 • Av anonym Ordpolis 2 juli, 2015

  Skriv och använd rätt ord!
  Vadå skölja ”vaginan” med tvål – säkert ingen som gör!
  Dessutom inte så lätt utan en spruta.
  Säg hellre ”snippan” om de delar av kvinnans könsdelar som
  syns utanpå. Vaginan ligger inne i kroppen!

 • Av Bitterfittan 27 juni, 2015

  Tranbärskapslar och ipren
  Tranbärskapslar och ipren funkade för mig,t om jag tog det vid första tecknet på urinvägsinfektion.

 • Av anonym 4 februari, 2015

  Kom ihåg att:
  Alltid kissa efter samlag och efter bad. Torka alltid ”snippan” framifrån och bakåt, aldrig tvärtom.

 • Av Björkglukos 8 december, 2014

  Björkglukos
  Varför kom inte Björkglukos i en artikel för att slippa antibiotika???

  https://twitter.com/2Dagar/status/274584895924342785/photo/1

 • UVI
  Jag får det alltid på två gånger i året, haft det sen jag var ca 14 ålder och nu jag är 26 å orka med det. hur kan jag få undvika det? blir trött på det. !
  har ni någon tips till mig för att få slippa det problemet igen. ?

 • Av anonym 21 juni, 2014

  Hemmakurer
  Jag har haft uvi två-tre gånger, och hade det då riktigt illa, då det nästan nådde njurarna. Gör nu allt för att försöka förebygga att drabbas igen. Dricker minst två glas citronvatten varje dag, äter ofta blåbär samt tvättar mig där nere max två ggr i veckan. Innan duschade jag nästan varje dag och då blev jag väldigt torr där nere. Så jag tror absolut på att man inte ska tvätta sig för ofta! Efter att jag började med dessa hemmakurer för tre månader sedan har nån uvi inte kommit tillbaka till mig.

 • Av leenamagena 2 april, 2013

  ciprofloxacin hexal 500mg hjäper inte????
  Jag har återigen fått uvi och antibiotika ciprofloxacin, men medicin hjälper inte:// Besvären kom tillbaka trots att jag äter denna antibiotika…varför biter inte medicinen? Är penicilin allergiker och därför endast antibiotika. jag hade uvi innan jul och fick tre olika antibiotika och då hjälpte Ciprofloxacin hexal som den tredje antibiotika som läkaren ”provade”…men inte nu??Så jobbigt…

 • Av Berit Nyström 21 januari, 2013

  Bra Bra
  Problem…..Keeflex ingår EJ!!!!i förmån.

 • Av anonymiz 14 januari, 2013

  När en moster tipsade mig om
  När en moster tipsade mig om att alltid kissa efter samlag slutade jag få urinvägsinfektionerna, samt att jag inte tvättar med tvål

 • Av april 30 augusti, 2012

  Kronisk
  De säger att det kroniskt när besvären aldrig försvinner men egentligen är den inte kronisk för många blir senare bra av olika kurer.

  Hiprex hjälper att förebygga, finns rykten om att de inte är så bra för kroppen. Men de skriver fortfarande ut det och för mig fungerar det. Tar tabletter efter sex eller andra situtationer när jag gärna får urinvägsinfektion, är nu i stort sätt fri sedan ett och ett halv år 🙂 det är ingen antibiotika btw, miljön blir sur så bakterierna inte fastnar.

  Jag kanske ska poängtera att innan hade jag 10 urinvägsinfektioner per år. Så fråga efter det om ni har mkt problem.

 • Av anonym 14 januari, 2012

  Uvi hela tiden!
  Jag är 18 år och har haft uvi många, många gånger ända sen jag var liten. Kan få det upp till 5 ggr eller mer i månaden men vissa perioder kan jag vara fri från det månader i streck. Vet inte hur många gånger jag gått till doktorn för det här. Några gånger har det varit så allvarligt att njurarna fått stryk och gjort att njurarnas funktion blivit nedsatt. Ett tag var frågan uppe om jag skulle ta en liten dos antibiotika resten av mitt liv för att slippa besvären. Min mor hade mycket problem med uvi när hon var ung men får det inte alls ofta nu. Vi försöker undvika antibiotika med hemma kurer som tranbärs juice, värme-kuddar, dricka mycket, kamomill te med citron, inte sitta kallt mm. Och vi lyckat ofta bota det själva många gånger.
  Jag undrar om det kan bero på att jag kanske har ett kortare urin rör?

 • Av anonym 5 januari, 2012

  Medicin
  Använd Keeflex då blir du genást fri från din urinvägsinfektion

 • Av anonym 17 december, 2011

  Tycker du ska beställa tid
  Tycker du ska beställa tid till dig och din flickvän för klamydiatest, symtomerna är desamma. Hon kan bli väldigt sjuk om hon går förlänge.

 • Av anonym 17 december, 2011

  tycker du ska be din flickvän
  tycker du ska be din flickvän ta ett klamydiatest, symtomerna är samma.

 • Av Bokmal 29 september, 2010

  Fel namn!

  Jag råkade skriva fel namn – skall förstås vara LEXINOR och inget annat.

 • Av Bokmal 29 september, 2010

  Ciproxin, Lezinor, Tavanic
  Ciproxin, Lezinor, Tavanic etc.

  Alla dessa tillhör gruppen kinoloner – antibiotika av bredspektrumtyp. De var tidigare mycket vanliga vid urinvägsinfektioner, prostatabesvär etc.

  Sedan något år tillbaka försöker man dra ned på konsumtionen eftersom det leder till resistens.

  Däremot sägs ingenting om de besvärliga biverkningar som en del kan drabbas av – och som kan bli permanenta.

  Därför vill jag tipsa om boken Bitter Pills av Stephen Fried och följande hemsidor som innehåller många patientberättelser i ord och bild:

  http://www.fqresearch.org
  http://www.fqvictims.org
  http://www.medications.com + Cipro, Levaquin etc.
  http://www.askapatient.com + Cipro, Levaquin etc.

  Googla också orden – floxies och floxed.

  Jag hade en närstående som fick den här typen av antibiotika. Det gjorde att jag upptäckte ovanstående.

 • Av anonym 14 juli, 2010

  flickvän
  Hej! jag har en flickvän som får uvi ganska ofta… hon har fått det ungefär 6 ggr på de senaste 3 månaderna… hon säger till mig att det svider och att det gör så ont om hon kissar eller rör på sig. hon har gått till vårdcentralen flera gånger men de har bara skrivit ut antibiotika och direkt efter kuren ca en vecka efter så har uvin kommit tillbaka. Undrar om det går att lita på läkarna i vårdcentralen… eller är detta vanligt i kvinnovärlden?

 • Har hört talas om en kvinna
  Har hört talas om en kvinna som fick diagnosen kronisk urinvägsinfektion men som på ett annat ställe fick nån sorts behandling som gjorde henne helt frisk. Jag tror hon fick urinvägarna spolade eller nåt sånt. Kan det stämma? Finns det överhuvudtaget kronisk urinvägsinfektion?

Comments are closed.