bihaleinflammation250
Be om kortinsonspray nästa gång du går till doktorn med smärtande bihålor. Fortfarande ges penicillin, trots att bara en av tio blir hjälpta.

Studierna som visar att penicilin oftast inte fungerar på bihåleinflammationer är ett par år gamla. Ändå ligger rekommendationerna kvar. Efter tio dagar ska penicillin sättas in.

- Det är synd, det är fortfarande en väldig överförskrivning av antibiotika. min erfarenhet är att kostisonspray fungerar bättre, oavsett om det är bakterier eller inte, säger Magnus Norlander, specialist i allmänmedicin och verksam vid vårdcentralen Curera i Stockholm.

I sprayen Nasonex finns ett kortisonliknande ämne som sväller av och minskar inflammationen i näsans inre gångar. När det händer kan varet och snoret som fastnat därinne komma ut och patienten kan bli frisk på ett par timmar eller högst ett dygn. Fungerar inte det kan antibiotika vara lämpligt.

I Stockholms läns Vårdguiden är fortfarande de rekommenderade läkemedlen mot bihåleinflammationer penicillinet Kåvepenin och bakteridödande Doxyferm. De ska då sättas in när besvären hållit i sig i mer än tio dagar.

Doktor Magnus Norlanders kur mot bihåleinflammation:

 • Nezeril eller liknande. Börja alltid med vanliga avsvällande näsdroppar. Efter ett tag kan de tyvärr göra näsan täppt, då är det dags att sluta.
 • Nasonex. Två sprayer, två gånger om dagen i en vecka. Förebygg med en spray om snuvan kommer tillbaka.
 • Rinexin. En tablett två gånger om dagen.

 

Varje år går omkring 250 000 människor i Sverige till sin vårdcentral för besvär från bihålorna. De flesta får antibiotika trots att det bara har effekt på 10 till 15 procent av patienterna. kortisonspray har betydligt bättre effekt,  visade en studie 2005 på 981 patienter i bland annat USA och Sverige, där Lunds universitetsjukhus ingick i teamet.

Läs även: Bästa huskurerna mot förkylning

                Lunginflammation - symtom och behandling

Av Hanna Brodda
24 februari, 2010

24 kommentarer

 • Av anonym 19 september, 2016

  ÖRON BRUS OCH NEDSATT HÖRSEL
  Det kom direkt på morgonen för 3 dgr sedan.
  Har varit hos läkare som konstatera ett friskt öra.
  Inge vaxpropp heller. Jag två tandlagningar på gång längst in i överkäken på samma sida. Kan det påverka (skall rotfyllas )?

 • Av anonym 24 maj, 2016

  Har läst om att Rhinocort ska hjälpa
  Har läst på nätet om att Rhinocort ska va effektivt,och hos vissa personer sätter effekten i efter cirkus 5 timmar,men full effekt uppnås först efter 1 vecka,men ska hjälpa mot bihåleinflammation,näspolyp och andra besvärande snuvor i näsan.

 • Av Inget luktsine 25 mars, 2016

  Inget luktsinne
  Jag fick nästäppa hela tiden efter en bihåleinflammation, fick då cortisonpulver att inhalera i näsan utskrivet …. I ca 1 1/2 år hade jag inget luktsinne. Det är verkligen ett handikapp som är jobbigt och trist. Jag bestämde mig till slut för att vänja mig av med medicinen. Efter några månader kom luktsinnet tillbaka! Lycka att få känna kaffedoft och nybakat eller syrener som doftar så gott på försommaren

 • Av anonym 1 maj, 2015

  Tappat luktsinnet
  Jag förlorade både lukt och smak efter en svår influensa. Det kom tillbaka efter flera månader. Dr sa om man har otur kan det ta ett år.

 • har samma problem
  Hejsan !
  jag har samma probkem i sex månaderalltså
  det kommer och försätta 5-7 dagar och
  försvinner samt jag vet inte vad ska göra !
  Var snäll och berätta mig vad hetter näs spray som du hade
  änvänt .Mvh Alawi

 • Desonix nässpray
  jag fått det i sex månader och jag besökte läkare många
  gånger . det påverkat mitt live på nagativt sätt . sist läkaren skrev Desonix nässpray (kortison ) men jag vågar inte änvända den mer för att min son giller inte ammning när jag änvända den .

 • Av Christian 10 oktober, 2014

  Nasonex nässpray
  Hej! Nasonex är bra men finns det inte något billigare allternativ?

  Mvh Christian.

 • Av Christian 10 oktober, 2014

  Nässpray
  Hej! Nasonex är bra men finns det inte något billigare allternativ?

  Mvh Christian.

 • Av noseloc 19 mars, 2014

  Börja med nässköljning
  Läs på om nässköljning det ända som kommer att hjälpa dig.

 • Av anonym 10 mars, 2014

  gå djupare – kan behövas operation
  Ställ frågan varför inte snoret/virusen/bakterierna kan rensa ut sig själva via näsan som hos friska människor. Sned näsvägg, trånga gångar, polyper mm kan vara orsaken. Gå till en duktig ÖNH-läkare och kräv bakterieodling, optisk undersökning av hela bihålan, håltagning in i bihålan genom näsväggen och rensning med koksalt. Hittar läkaren polyper eller annat så be om operation. För övrigt är Rinexin och sköljning 2 ggr per dag med koksaltlösning bästa medicinen. Nässpray och Nasonex har ringa verkan om du har rejäla problem. Om du ska ta penicillin så kräv att läkaren odlar först så att rätt penicillin kan skrivas ut. Att äta Doxyferm etc år efter år utskrivna av oengagerade läkare är mer till skada än nytta. Lycka till.

 • Av micke 4 mars, 2014

  bihåler
  fick pencelin i lördags för mina bihåler o även desonix nässpray. har idag tis börjat o få ut lite grönt men sen tog det stop. lock för ena örat.
  ska flyga på tordag morgon o funderar på hur döv man kommer att bli o hur länge efter landning??

 • Av Danne 9 november, 2013

  Hade samma problem provade
  Hade samma problem provade sen näs spray 20 min innan start och 20 min innan landning, slapp helt besvären Hadde dessutom köpt speciella öron proppar men har ännu inte fått chansen Till att prova dom

 • Av anonym 9 november, 2013

  Rinexin fungerar även mot natthosta
  Håller helt med doktorn. Jag använder själv Rinexin 1 tablett/kväll 1-3 dagar (i värsta fall 2 tabletter/dag i 7 dagar) mot bihåleinflammation i början av svårare förkylningar. Slipper även natthostan då och kan sova. Jag har heller inte fått lunginflammation efter att jag började med det.
  Jag misstänker att natthosta och lunginflammation uppstår pga slem från bihålorna rinner ner i halsen under natten.
  Kortizonspray är även bra men Rinexinet är det som ger ordentlig verkan. Man bör dock vara försiktigt att ta det mer än absolut nödvändigt. Upplever att jag känner mig konstig och får en metallsmak i munnen då. Så därför använder jag inte det efter att huvudvärken släppt och natthostan är över trots att förkylningen inte gått över.

 • Av anonym 18 oktober, 2013

  Luktsinnet
  Har din luktsinne kommit tillbaka?
  Jag miste mitt i maj och fortfarande är det helt borta. Väldigt tråkigt…. Aldrig hade jag kunnat ens ana hur stor betydelse luktsinnet är för människan..

 • Av anonym 18 oktober, 2013

  Man kan visst bli beroende av nässpray!
  Har en väninna som blev beroende av nässpray. Hon sökte till sist hjälp med detta och hon berättade att det tog lång tid och många olika mediciner innan hon blev av med beroendet!

 • Av anonym 4 oktober, 2013

  Ingen lukt och smak
  Jag har under två vecnors tid inte känt lukt och smak, börjar bli outhärrdligt! Har tagit Nasonex, såg först idag att 1 av 10 000 kan få försämrat lukt- och smaksinne. Jag undrar om det kommer tillbaka, ska aldrig ta det igen från och med nu! Njter inte av att äta, inget smakar, och jag vet inte om jag luktar räv….. Livskvaliten har sänkts rejält utan smak- och luktsinne!

 • Av anonym 21 september, 2013

  Tappa luktsinnet helt??
  En fråga ang bihålsinflammation, var förkyld 1, 5 vecka, sedd övergick det till supertäppa samt värk i bihålorna. Förlorade luktsinnet helt(!) o det har ännu inte kommit tillbaka. Har tagit nasonex i tre dagar o fick igår även rinexin. Värken har avtagit o till o från kan jag snyta ut en del snor, för att sedan inte få ut ett dugg…är nu sjätte dagen som luktsinnet är helt borta?! Läkaren sa att det ”nog” kommer tillbaks, men det kanske tar nån vecka? Erfarenhet av detta, någon??

 • Av anonym 31 augusti, 2013

  samma problem
  Jag har haft samma problem i tio år för längesen. Mitt problem var stressade käkar och en bettskena avhjälpte problemen. Jag åt åtskilliga penicillinkurer som slog ut mage/tarm och som gav andra bekymmer.

 • Av bihålan 3 juni, 2013

  Onödig smärta
  Rinexin och Avamys och Nasonex i all ära, men det hjälper inte! Har försökt med självvård i fyra månader!! Har sedan sportlovet i februari i prövat att spola med saltvattenlösning morgon och kväll, ätit Panodil, Pronaxen, Eeze & Orudis, sprayat med Neseril och Nasonex, allt för att bli av med den fruktansvärda huvudvärken OCH slippa äta antibiotika.

  Det har gått så långt att smärtan drabbat mitt sociala liv, då jag inte längre har ork att umgås som tidigare. Ekonomin ger inte utrymme att till sjukskrivning, men efter jobbarkompisarnas inrådan gick jag så tillslut till läkaren. Han skrev ut Avamys (samma typ av nässpray som Nasonex) och Rinexin. Vilket skämt!
  Det hjälpte inte ett skvatt! Fick hjärtklappning av medicinen (nej, drack inte te eller kaffe) men härdade ut i en vecka, envisheten själv. EN dag var jag utan huvudvärk den veckan (tjohoo!), men dagen efter var det dubbelt upp och jag sökte upp läkaren igen. Fick då Kåvepenin och mådde toppenbra i tio dagar. Huvudvärken försvann på studs! Men slutade så med Kåvepenin och huvudvärken kom tillbaka..

  Ibland är det nödvändigt att läkaren gör en lite mer djuplodande analys av patienten och faktiskt tar prover. Hade detta skett hade jag troligtvis kommit till rätta med det här mycket tidigare. Men rekommendationerna är följande, Rinexin och Nasonex (Avamys) oavsett patientens historia. Skrämmande och beklämmande.

  Vem ligger bakom (sponsrar/betalar för) rekommendationen/informationen? Är det Socialstyrelsen/någon annan/någon mer?

 • Av Flygöron 26 april, 2013

  Får alltid en fruktansvärd
  Får alltid en fruktansvärd värk i öronen vid flygning. Det börjar med lockkänsla och ett kraskande.tuggande och tryckutjämning hjälper inte. Kan det hjälpa med Nasonex.

 • Av Peter 8 mars, 2012

  ”Kuren”
  Är tanken att man ska använda Nasonex och Rinexin parallellt?

 • Man blir inte beroende
  Sanna, man blir inte beroende av nässpray det är ingen drog. Dock så slutar kroppen producera egna avsvällande ämnen efter ett tag då den får det genom nässprayens avsvällande effekt. Men jag håller med, högst tio dagar vanligt nässpray (inte kortison som oftast är bra) vanlig nässpray är förkastligt dåligt för näsan och bör enbart användas på läkares rekommendation och vid bihåleinflammationer som ovan. Har man väl fått kronisk nästäppa av nässpray så behandlas den effektivt med kortisonässpray i samråd med läkare.

 • Sprayen är ok men, kolla CT svar ordentligt
  Själva , nedan är en länk till mina egna problem som jag haft sedan ung, såg själv på ett röntgen svar problemet som läkarna missat, en tandrot växte in i maxillarsinus, och hoppas nu att äntligen bli frisk.

  http://debatt.passagen.se/show.fcgi?category=6500000000000043&conference=10500000000000627&posting=19500000005620533

 • ”Börja alltid med vanliga
  ”Börja alltid med vanliga avsvällande näsdroppar. Efter ett tag kan de tyvärr göra näsan täppt, då är det dags att sluta.”
  Det är väl inte dags att sluta när dropparna gör att näsan blir täppt? Då har man ju redan ett beroende och då kan det var jättesvårt att sluta använda de. Max 10 dagar är det som gäller. Och ifall man en gång blivit beroende kan det räcka med några dagar nästa gång man vill använda avsvällande nässpray/droppar. Men det kanske inte var så du menade?
  Annars tycker jag det är jättebra att använda mindre antibiotika, super ifall kortison fungerar!

Comments are closed.