Andrehanssonpolaroid250
Dina mediciners naprapat André Hansson är både intresserad och mycket kunnig i ämnet smärta i muskler och leder och han vill hjälpa dig. Här svarar han bland annat på om det är någon mening med massage.

Värktabletter är den medicin som säljs absolut mest i Sverige. Många går med långvarig smärta, ibland utan att veta om orsaken. Massage, kiropraktik och träning kan hjälpa.

Här svarar jag på dina frågor och jag ska försöka komma med råd som kan hjälpa.

"Vad är det för mening med massage? Ger det något mer än bara skönt för stunden och svid i plånboken? Jag har hört något om naturligt kortison som frigörs. Stämmer det?"

Svar: Via massage och beröring frisläpps ett hormon som heter oxytocin, även kallat ”Lugn-och-ro” - hormon. Det ger en omedelbar känsla av välbehag. Men det finns även en rad långvariga effekter av massage. I forskning har man bland annat sett följande: att den lokala blodcirkulationen ökar i muskulaturen, vilket gör att musklerna inte blir lika känsliga och uttröttade. Vid skador kan man via massage motverka ärrbildning i muskulaturen. Koncentrationsförmågan och kroppskännedomen ökar.

 

André Hansson är naprapat på kliniken Helheten i Hammarby sjöstad i Stockholm och Dina mediciners expert på smärta. Mejla dina frågor på: naprapaten@dinamediciner.se 

Av Hanna Brodda
23 mars, 2010

3 kommentarer

 • Av Carina 19 juli, 2011

  Skjuter upp mensen med smärtstillande medicin…
  Jag brukar alltid skjuta upp menstruationen med smärtstillande medicin och då får jag den dagen efter istället. Stå ut med smärtan eller ipren snabbverkande tar bort smärttoppen. Hålla sig varm om fötterna brukar vara finemang. En väninna till mig tar medicin för gallstensbesvär och det lindrar mot krampen.

 • Av Darkis 29 juli, 2010

  menvärk
  Vad finns det för värktabletter mot mensvärk? äter citodon mot det nu och det funkar vell sådär.

 • Av Agnetha 14 maj, 2010

  Benvärk från Helvetet !
  Under flera år har jag gått med en benvärk som bara blir allt värre, har så ont idag att jag ät totalt handikappad. kan inte promenera eller vara aktiv överhuvudtaget, då blir den vedervärdiga värken ännu värre, har inget liv idag. Ej heller nån vardag som är värd namnet.
  Har Bechterews som grundsjukdom, som behandlas med Remicade var 8;e vecka. Smärtan har jag i båda benen lika intensivt, ibland känner jag att det gör ont mitt bak i bäckenet, ungefär som ben skaver mot ben, samt även att jag har ont i ”ischiaspunkterna” i skinkorna.Min reumatolog säger det inte har med Bechterews att göra, min distriktisläkare har ingen aning och den smärtläkaren jag gick hos har inte kunnat hjälpa mig det minsta.
  Är mera än desperat, vill också ha ett liv och inte bara överleva med svår smärta en stund i taget.
  HJÄLP !!!!!!!!

  MVH Agnetha

Comments are closed.