Cecilia_Fant190
Polisen Cecilia Fant har startat krig mot både köpare och säljare av Tramadol och andra narkotikaklassade läkemedel på nätet. - Vi träffar på alla typer, ibland är det äldre som vill ha mer efter att recepten tagit slut. Tramadol är tydligen väldigt beroendeframkallande för vissa, säger hon.

Vid svår smärta skrivs Tramadol ut för att patienten inte ska lida, kunna göra sin sjukgymnastik och behålla rörligheten för att bli smärtfri och frisk. Det kräver ett nära samarbete med en läkare. Problemet är att när smärtan är borta, finns ibland ett beroende som inte går över av sig själv. Tramadol är eftertraktat, tyvärr inte bara av smärtpatienter, utan även andra. Till exempel unga, som experimenterar med alkohol för att få den bästa ruseffekten. Läkemedlet Tramadol är narkotikaklassat och förbjudet att köpa på internet, men det finns där, under flera olika varumärken, bland annat Tradolan och Zamadol. Överallt. - Det är mycket sorgligt jag får se, vi träffar på unga som aldrig skulle drömma om att missbruka narkotika, "de skulle bara testa lite", sedan är de fast. Ettläkemedelsmissbruk går att dölja länge, men det går att läsa i trådar på nätet att folk är ordentligt under isen efter ett tag, säger Cecilia Fant, som jobbar på Rikskriminalpolisen med att bekämpa droghandel på nätet. Det är Läkemedelskongress i Stockholm och Cecilia Fant talar för apotekare och branschmänniskor. Hon berättar att de i våras fick 447 människor fällda, mellan 16 och 35 år, för att ha köpt Tramadol på nätet av en sajtinnehavare i Eskilstuna. Han i sin tur hade köpt in medicinerna i pulverform, i stora lastpallar från Indien. - Det kändes viktigt att visa att vi ser dem och att det är allvarligt de dem gör, många var rätt chockade av domen. Många känner inte att de gör ett brott, säger Fant. Vi är i krig och måste skydda våra unga. Kampen går vidare. Tramadol var denna vecka det mest sökta läkemedlet på Google.

Av Hanna Brodda
20 oktober, 2009

14 kommentarer

 • Av anonym 3 december, 2015

  tack
  bra skrivet. tyvärr verkar det så svårt att förstå för somliga. Inte ens irreversibla MAO-hämmare vågar dom skriva ut i regel.

 • Av anonym 3 december, 2015

  suck
  Det var ingen som bad honom missbruka och ställa till det för andra. Och nej det ploppas inte i någon tyvärr. Dom hade gärna fått testat det i psykiatrin t e x när mediciner getts ut i 18 år och visat ingen eller dålig effekt.

 • Av anonym 20 september, 2015

  ”BULLSHIT! ??
  Jag har precis

  ”BULLSHIT! ??
  Jag har precis gått igenom ett 4 års helvete med att äta den där skiten. var uppe i ca 15-20 tabletter / 50 mg om dag som värst.”

  Det är viss skillnad på 6 tabletter om dagen och 20, jag kan inte tänka mig att någon – allra helst en läkare – rekommenderat dig att äta 1 gram tramadol om dagen.

 • Av Matte78 9 februari, 2015

  Tramadol hjälpte mig, dock
  Tramadol hjälpte mig, dock ska man inte överskrida doserna samt trappa ut den sakta sakta sedan. Problemet att Tramadol är så svårt att sluta med är för att den precis som antidepressiva påverkar både serotoninet och noradrenalinet i hjärnan/nervsystemet. Mer om detta finns att läsa på denna länk från Läkartidningen: http://www.lakartidningen.se/Functions/OldArticleView.aspx?articleId=11394

  Hoppas din sambo snart mår bättre!

 • Av anonym 7 februari, 2015

  Min sambo sitter på
  Min sambo sitter på behandlingshem på grund av tramadolmissbruk, som började med ett recept pga smärta. Han är 22 år.. Försök tänka på någon annan än dig själv i just den här frågan. Ja jag håller med dig, svensk sjukvård är riktigt obehaobehaglig som utan att blinka proppar i unga dessa beroendeframkallande läkemedel som godis. Puss från mig!

 • Av KG wallin 28 januari, 2015

  Krig mot tramadol?
  Jag blir så arg över poliser som ska föra krig mot ett läkemedel som räddar liv och hälsa. Jag har kronisk värk och tramadol är det enda som hjälper.Min läkare misstror mig och har med säkerhet stämplat mig som narkoman så jag får bara panodil utskrivet nu för tiden. Förr åkte jag till mallorca och fick recept av spanska läkare men som pensioär har jag inte längre råd med årliga resor.

  Tack vare Sömnmedicinbutiken kan jag lätt köpa tramadol med expressleverans och dessutom utan att ha ett recept. Aldrig mera svensk sjukvård säger jag.

 • Av silverb 7 april, 2014

  känns som för mig , denna
  känns som för mig , denna enda tablett som funkar , men tyvärr så hindrar det vissa av mina arbetsuppgifter

 • Av silverb 7 april, 2014

  tramadol
  jag ringde och bad att få ut mera tramdol. fick visst ut 300 st, tyvärr är denna medicin som hjälper mig mot smärta, men gör så jag inte kan göra alla mina arbetasuppgifter på jag jobbar i en tung industri.

 • Av Bosse 5 februari, 2014

  Underbart med civilkurage annars har vi snart diktatur.
  Tramadol är de bästa värktabletter jag ätit och som dessutom gjort att jag kunnat sluta med Anafranil (blev en zombie av dessa). De flesta läkare vet inte ens om att tramadol även höjer serotonin och därför hjälper dessa mot psykiska problem också. Problemet är vår GALNA narkotikapolitik. Skulle människor som brukar alkohol råka ut för samma problem som psykiskt sjuka pga att det här också finns missbrukare skulle de flesta människor sluta att rösta. på denna sida står också som vanligt en lögn som för länge sedan motbevisats. Rohypnol med alkohol ger mindre aggressivitet än om försökspersonerna bara drack vår värsta dödsdrog alkohol. Sverige va länge ett föredöme. Jag känner att Sverige börjar bli en diktatur utan att folk märker det. Det gäller framförallt sjukvård, narkotikapolitik där andra länder faktiskt VÅRDAR sjuka människor. Ibland känns det som om sjukvården gör oss kriminella pga att de inte skriver ut vissa mediciner som folk blir hjälpta av och faktum är att de flesta människor inte vill bli narkomaner vilket alla politiker tror. Vuxna människor kan ta egna beslut även när det gäller livskvalite.

 • Av anonym 30 januari, 2014

  Klockrent sagt!
  Precis samma för mig, dock tar jag dom pågrund av intensiva smärtor, kan jag inte ta dessa tramadol ligger jag o skriker av smärtor, o nä så jävla farligt e de faktiskt inte o beroende man man bli av allt precis som du skriver…fan va klockrent skrivet!!!

 • Av anonym 19 juni, 2013

  Frågan är väl?
  – Vilket som är farligast att vara beroende av en medecin eller en djup depression? Tycker att man ska vara lite försiktig med att så snabbt döma ut en medecin.. Samt måste man skilja på medicinskt behov och människor som endast har för avsikt att trycka i sig mängder i fel syfte för att bli höga. De problemen kommer alltid att finnas oavsett om Tramadol finns eller inte, och måste angripas på annat sätt.

 • Av Max 13 mars, 2011

  Brax
  Efter att ha ätit ca; 2-300mg dagligen i över ett år testade jag att trappa av på dem för att se om det verkligen var så fruktansvärt som vissa påstått. BULLSHIT! Efter ca; 1-2veckor var jag helt ren ifrån tramadolen i kroppen

  BULLSHIT! ??

  Jag har precis gått igenom ett 4 års helvete med att äta den där skiten. var uppe i ca 15-20 tabletter / 50 mg om dag som värst.

  Visst olika personer kan ta det olika men, men..
  Man kan säga att de första 10 dagarna har vart ett rent hellvette, men det blir bättre dag för dag. Som nu efter 3 veckor utan (Skiten!)så börjar man känna sig som en ricktig människa. Till och från så kommer suget och det kroppsliga mattheten då och då.. men i kortare perjoder. Man får ta en dag i taget. Orkar ej skriva mer här och babbla mer om skiten, bara för alla och googla på nätet så ska ni se att det finns mer ris än ros om denna ”så kallade Medecinen”..

 • Av anonym 6 mars, 2011

  Tramadol har hjälpt mig till ett drägligt liv!
  Jag har lidit utav djupa depressioner och ångest i över tio år. Det gick så långt att jag gjorde ett självmordsförsök. Jag har av läkare fått allt ifrån konstiga SSRI preparat till personlighetsförändrande Benzodiasepiner. Inget hjälpte. Sen ramlade jag i en trappa och bröt fyra stycken tår. Jag fick då Tramadol utskrivet utav läkare och upptäckte till min stora förvåning att min ångest och depression helt upphörde. När jag förklarade detta för läkaren sa han att den ”eufori” jag fick var en ”bi”effekt utav tramadolen. Jag frågade då om han inte kunde skriva ut dessa mot mina fruktansvärda psykiska besvär men detta gjorde han givetvis inte för det var ju ett ”smärtstillande” preparat. Då vände jag mig till Internet. Jag har nu i ett par års tid beställt och ätit tramadol. Jag är inte längre deprimerad, har ingen ångest och har börjat arbeta på heltid igen! Denna medicin har verkligen hjälpt mig tillbaka i till livet. Efter att ha ätit ca; 2-300mg dagligen i över ett år testade jag att trappa av på dem för att se om det verkligen var så fruktansvärt som vissa påstått. BULLSHIT! Efter ca; 1-2veckor var jag helt ren ifrån tramadolen i kroppen (beställde tramadolstickor för urinprov på Internet). Dock kom exakt samma ångestkänslor och hopplöshet som jag haft innan jag började med denna mirakel medicin. Så efter ungefär en månad utan tramadol (UTAN ABSTINENS) så beställde jag återigen min medicin och försvann gjorde även mina besvär.

  Jag skiter faktiskt i ifall dessa är vanebildande. De har räddat livet på mig när ingen annan utav de 10-15st olika ”psyk” mediciner gjorde det. Så att smutskasta hela preparatet för att det (som det ALLTID finns) en minoritet ungdomar som missbrukar detta medel enbart för att bli berusade är fruktansvärt trångsynt. Man kanske borde fokusera på de som det hjälper istället för de som det stjälper då dessa ju givetvis är majoriteten!

  Tyvärr måste jag (tack vare sveriges totalt snedvridna narkotikapolitik) beställa ifrån vad jag antar är organiserad brottslighet. Jag kan ju heller inte veta ifall dessa tabletter enbart innehåller tramadol eller ifall de är utblandande med något som på riktigt är farligt. Men jag bryr mig inte. Det är mitt LIV det handlar om. Utan dem var jag nära att förlora det, med dem fick jag tillbaka livslusten och fungerar som en normal människa i samhället och kan arbeta, betala skatt och bidra. Leva ett drägligt liv tillsammans med min familj och helt enkelt bara må bra. Så mitt råd till C.F är; Lossa på läkemedelsreglerna ifall du nu ska föra ”krig” emot Tramadol. Man kan inte bara stänga en dörr utan att vara villig att öppna en annan. Tramadol är inte så farligt som du försöker få människor att tro. Självklart kan du missbruka dessa precis som du kan missbruka i princip ALLT som finns. Men jag hoppas att du har intelligens nog att förstå att vi ”vanliga” medborgare också besitter lika stor intelligens och att 98% utav oss faktiskt KAN och VET vad vi själva behöver och kan hantera det utan att för den sakens skull bli regelrätta knarkare.

  Men visst! Fortsätt du ditt ”krig emot Tramadol”. Men se då för fan till att vi som behöver dem kan få dem utan att behöva fejka skador vi inte har för att kunna få dem utskrivna. Jag äter ALLA gånger hellre ”riktiga” apotekstramadol. Självklart! Men vad tycker du att jag ska göra när detta inte går? Ta livet av mig för att du ska vinna ditt krig?

 • Av Pillertrillare 20 oktober, 2009

  Å hur trappar man ner rå?
  Å hur trappar man ner rå?

Comments are closed.