Uppdaterad: 2010-10-11

5 kommentarer

Attackera förkylningen med godkända naturläkemedel

Bild

Simmaren Therese Alshammar väljer spray med Echinacea om hon känner att hon håller på att bli sjuk. Foto: Fredrik Sandberg, SCANPIX

Fakta om Esberitox

Ett naturläkemedel som kan lindra förkylningssymptom.

Varning för: Ta inte om du är gravid eller ammar.

2.6
Ditt betyg: Inget Medel: 2.6 (5 röster)

Med rätt örtmix kan du snabbare bota den rinnande näsan, onda halsen och febervarma pannan. Här hittar du de naturläkemedel som klarat Läkemedelsverkets stenhårda krav.


Listan med naturläkemedel som sägs dämpa förkylningssymptom och boosta immunförsvaret är lång. Men för att lindra influensasymptom krävs det ett läkemedel som är antiviralt, immunomodulerande och
antiinflammatoriskt, alltså motverkar viruskroppar, bygger upp kroppens immunförsvar och dämpar inflammationer.

I djungeln av alla medicinska preparat finns det ett fåtal naturläkemedel mot förkylning som är godkända av svenska Läkemedelsverket.

  •  Kan Jang är sedan 2006 godkänt av Läkemedelsverket och har funnits på den svenska marknaden sedan 70- talet. Naturläkemedelet finns i både tablett och flytande form. Oavsett form påstås Kan Jang lindra och förebygga förkylning och influensa. Innehåller en blandning av verksamma örter och substanser.
  •  Esberitox finns endast i tablettform och sägs råda bot på alltifrån halsont och huvudvärk till feber och slem, den innehåller bland annat Babtisia tinctoria, Echinacea osv
  •  Fläderbär är en av de verksamma substanserna i Sinova forte, Sinova, Sinupret forte och Sinupret. Motverkar förkylning, men jobbar mer specifikt mot inflammerade bihålor och näsor.
  •  Hedera helix, som finns i Prospan, en flytande lösning som kan underlätta vid hosta och segt slem.
  •  Echinacea purpurea, Röd solhatt som den heter, har i många vetenskapliga tester visat förkorta sjukdomsförloppet eller hjälpa kroppen att undvika att förkylningen bryter ut. Finns i flera olika märken, som Echinaforce och Echinaguard.
  •  Oleum Basileum och Oleum Salvum är inhalatorer som anses vara effektiva att andas in vid besvär såsom nästäppa och hosta.
  •  Utöver dessa växtbaserade mediciner kan även de klassiska kurerna såsom, honung, vatten, teer, vitlök, ingefära, frukter och grönsaker påskynda tillfrisknadet, Även om det inte finns några vetenskapliga studier som påvisar olika livsmedels inverkan på immunförsvaret vid exemplvis förkylningar är man villig att ta till nästan vilka tips som helst för att råda bättring.

 

Källor: Läkemedelsboken 2009, Fass och Läkemedelsverket.

 

Dela med dig nedan i kommentarsfältet. Vilka huskurer tar du till för att lindra förkylning?

 

Artikel skriven av Sofie Ingvarsdotter 2010-05-19
Sofie Ingvarsdotters bild

Kommentera artikeln

Kommentar av Åsa

Skrivet 30/10

KS

Åsas bild

Jag har KOLLOIDALT SILVER i mitt husapotek! Både för att förebygga mot infektioner och för att behandla.

Kommentar av Åsa

Skrivet 30/10

KS

Åsas bild

Jag har KOLLOIDALT SILVER i mitt husapotek! Både för att förebygga mot infektioner och för att behandla.

Kommentar av Lansskönhetsprodukter

Skrivet 24/1

Varför?

Lansskönhetsprodukters bild

Varför blir man förkyld eller sjuk överhuvudtaget?
Svaret på den frågan är enkel, Ditt immunförsvar är inte tillräckligt, då är man heller inte långt ifrån en bristsjukdom heller! Många tror att man får 100 % genom födan vi äter, men det är fel, med den kemiska bekämpningen och konstgödning så tar man bort viktiga mineraler från jorden, därför bör man ta det som ett kosttillskott istället. Vitaminer och mineraler. Så enkelt håller du dig frisk och sund.

Kommentar av Lansskönhetsprodukter

Skrivet 24/1

Immunförsvar

Lansskönhetsprodukters bild

Att stärka sitt immunförsvar som regel nr 1 är AO.
Då i regel blir man inte förkyld eller får dessa åkommor. Så Stärk upp ditt immunförsvar ordentligt.

Kommentar av anonym

Skrivet 24/1

Kolla in

anonyms bild

Fler nyheter

Uppdaterad: 2018-02-12

1 kommentar

Läsarfråga: Jag har i cirka 2 års tid haft problem med att musklerna krampar i kroppen främst i överkroppen. Känner en stark oro och ångest i samband med detta. Har provat några olika antidepressiva mediciner bland annat Citalopram, Cymbalta och nu Venlafaxin. Hjälper ej mot mina fysiska symptom. 
Uppdaterad: 2018-01-25

Inga kommentarer

På Karolinska Universitetssjukhuset har de köpt in en speciall maskin som både kan ge snabbare diagnos och säkrare behandling av prostatacancer.
Uppdaterad: 2018-01-19

Inga kommentarer

Ett allvarligt fel på den spruta för epilepsiläkemedlet Buccolam har upptäckts och nu varnar Läkemedelsverket för oaktsamhet vid användning.
Uppdaterad: 2017-10-26

Inga kommentarer

Allt för få känner till EUs patientrörlighetsdirektiv Det är bara att välja. Bästa vården i hela Europa. 
Uppdaterad: 2017-08-08

1 kommentar

Många föräldrar har dragits sig för att vaccinera sitt barn i det allmänna vaccineringsprogrammet som erbjuds av barnavårdscentralerna runt om i Sverige, av rädsla för biverkningar. Risken är vetenskapligt prövad.
Uppdaterad: 2017-06-09

Inga kommentarer

Du står med halsbränna på ett apotek utomlands och gestikulerar utan att göra dig förstådd. Nu finns hjälp i "Uppslagsvärk" – sjukdomsterminologi på sex språk.
Uppdaterad: 2017-04-23

Inga kommentarer

I januari drogs en laddning av läkemedlet Liothyronin in efter misstankar om felaktigheter i blandningen. Nu har analysen friat medicinen.
Uppdaterad: 2017-03-15

2 kommentarer

Den nya patientlagen skulle göra patienten mer delaktig i sin egen vård och behandling. Det blev tvärtom. – Vi kan tyvärr konstatera att patientlagen inte haft avsedd effekt, säger Fredrik Lennartsson, generaldirektör på Vårdanalys.
Uppdaterad: 2017-03-13

1 kommentar

Ett svårbehandlat område har fått en oväntad behandlingsmöjlighet. En låg dos med narkosmedlet Ketamin kan ge en snabb effekt för människor med svår depression.
Uppdaterad: 2017-01-13

2 kommentarer

Träning och rätt läkemedel är viktigt för människor med skador på hjärnan. I rätt mängd. – Överansträngning är inte bra, säger nobelpristagaren Arvid Carlsson till Dina Mediciner.
Uppdaterad: 2017-01-13

1 kommentar

Ulrika Sandén är forskare. För tolv år sedan opererades hon för sin hjärntumör och har sedan dess kämpat för att hjärnan ska fungera. Här skriver hon själv om sin behandling.
Uppdaterad: 2016-11-11

Inga kommentarer

Stress är farligt, men bara för den som är otränad. Nu kommer nya rön som visar hur vi kan skydda oss mot de negativa effekterna av stress Genom att träna.
Uppdaterad: 2016-06-29

4 kommentarer

Vissa mår dåligt av de vanligaste blodfettsänkande statinerna, eller blir helt enkelt inte hjälpta.  Då kan nya Repatha kan hjälpa. Men alla kommer inte få den.  
Uppdaterad: 2016-06-29

3 kommentarer

Hjälp vårdpersonal och alla som utvecklar läkemedel att göra behandlingarna bättre och säkrare.  Så här rapporterar du en biverkning.
Uppdaterad: 2016-06-28

1 kommentar

Hjärtkärlsjukdomar är den vanligaste orsaken till för tidig död i Sverige och de flesta andra industrialiserade länder. Det bästa sättet att undvika att drabbas är ofta en kombination av ändrade levnadsvanor och mediciner.

Annons