Uppdaterad: 2010-10-11

5 kommentarer

Attackera förkylningen med godkända naturläkemedel

Bild

Simmaren Therese Alshammar väljer spray med Echinacea om hon känner att hon håller på att bli sjuk. Foto: Fredrik Sandberg, SCANPIX

Fakta om Esberitox

Ett naturläkemedel som kan lindra förkylningssymptom.

Varning för: Ta inte om du är gravid eller ammar.

2.6
Ditt betyg: Inget Medel: 2.6 (5 röster)

Med rätt örtmix kan du snabbare bota den rinnande näsan, onda halsen och febervarma pannan. Här hittar du de naturläkemedel som klarat Läkemedelsverkets stenhårda krav.


Listan med naturläkemedel som sägs dämpa förkylningssymptom och boosta immunförsvaret är lång. Men för att lindra influensasymptom krävs det ett läkemedel som är antiviralt, immunomodulerande och
antiinflammatoriskt, alltså motverkar viruskroppar, bygger upp kroppens immunförsvar och dämpar inflammationer.

I djungeln av alla medicinska preparat finns det ett fåtal naturläkemedel mot förkylning som är godkända av svenska Läkemedelsverket.

  •  Kan Jang är sedan 2006 godkänt av Läkemedelsverket och har funnits på den svenska marknaden sedan 70- talet. Naturläkemedelet finns i både tablett och flytande form. Oavsett form påstås Kan Jang lindra och förebygga förkylning och influensa. Innehåller en blandning av verksamma örter och substanser.
  •  Esberitox finns endast i tablettform och sägs råda bot på alltifrån halsont och huvudvärk till feber och slem, den innehåller bland annat Babtisia tinctoria, Echinacea osv
  •  Fläderbär är en av de verksamma substanserna i Sinova forte, Sinova, Sinupret forte och Sinupret. Motverkar förkylning, men jobbar mer specifikt mot inflammerade bihålor och näsor.
  •  Hedera helix, som finns i Prospan, en flytande lösning som kan underlätta vid hosta och segt slem.
  •  Echinacea purpurea, Röd solhatt som den heter, har i många vetenskapliga tester visat förkorta sjukdomsförloppet eller hjälpa kroppen att undvika att förkylningen bryter ut. Finns i flera olika märken, som Echinaforce och Echinaguard.
  •  Oleum Basileum och Oleum Salvum är inhalatorer som anses vara effektiva att andas in vid besvär såsom nästäppa och hosta.
  •  Utöver dessa växtbaserade mediciner kan även de klassiska kurerna såsom, honung, vatten, teer, vitlök, ingefära, frukter och grönsaker påskynda tillfrisknadet, Även om det inte finns några vetenskapliga studier som påvisar olika livsmedels inverkan på immunförsvaret vid exemplvis förkylningar är man villig att ta till nästan vilka tips som helst för att råda bättring.

 

Källor: Läkemedelsboken 2009, Fass och Läkemedelsverket.

 

Dela med dig nedan i kommentarsfältet. Vilka huskurer tar du till för att lindra förkylning?

 

Artikel skriven av Sofie Ingvarsdotter 2010-05-19
Sofie Ingvarsdotters bild

Kommentera artikeln

Kommentar av Åsa

Skrivet 30/10

KS

Åsas bild

Jag har KOLLOIDALT SILVER i mitt husapotek! Både för att förebygga mot infektioner och för att behandla.

Kommentar av Åsa

Skrivet 30/10

KS

Åsas bild

Jag har KOLLOIDALT SILVER i mitt husapotek! Både för att förebygga mot infektioner och för att behandla.

Kommentar av Lansskönhetsprodukter

Skrivet 24/1

Varför?

Lansskönhetsprodukters bild

Varför blir man förkyld eller sjuk överhuvudtaget?
Svaret på den frågan är enkel, Ditt immunförsvar är inte tillräckligt, då är man heller inte långt ifrån en bristsjukdom heller! Många tror att man får 100 % genom födan vi äter, men det är fel, med den kemiska bekämpningen och konstgödning så tar man bort viktiga mineraler från jorden, därför bör man ta det som ett kosttillskott istället. Vitaminer och mineraler. Så enkelt håller du dig frisk och sund.

Kommentar av Lansskönhetsprodukter

Skrivet 24/1

Immunförsvar

Lansskönhetsprodukters bild

Att stärka sitt immunförsvar som regel nr 1 är AO.
Då i regel blir man inte förkyld eller får dessa åkommor. Så Stärk upp ditt immunförsvar ordentligt.

Kommentar av anonym

Skrivet 24/1

Kolla in

anonyms bild

Fler nyheter

Uppdaterad: 2019-06-16

Inga kommentarer

Höga nivåer av sköldkörtelhormoner påverkar risken att få bröstcancer. Under cancerbehandlingen ska de vara tvärtom, inte för låga
Uppdaterad: 2019-06-16

Inga kommentarer

Hjärtstartare räddar allt fler liv. Störst effekt är det när vanliga människor kan rycka in och rädda med en mobil defibrillator. Ändå väljer Socialstyrelsen att inte ändra riktlinjer vid hjärtstopp.
Uppdaterad: 2019-06-16

Inga kommentarer

Aptitbrist är en känd biverkning hos methylfenidat i början av behandlingen. Men för barn verkar det som om den håller i sig.  
Uppdaterad: 2019-06-16

1 kommentar

Tillgänglig vård, professionella patienter  och större inflytande över den egna vården. I maj går Sveriges första möte för patientfrågor. - Vi patienter behöver jobba tillsammans för att få igenom en förändring, säger Penilla Gunther, tidigare riksdagsledamot och nu programansvarig för Fokus Patient.
Uppdaterad: 2019-06-16

Inga kommentarer

Den vanligaste behandlingen för människor med brist på sköldkörtel-hormonet är Levaxin.  Nu visar Sköldkörtelförbundets utredning som gjorts tillsammans med Sifo, att majoriteten blir inte bra trots behandling. 
Uppdaterad: 2019-06-16

Inga kommentarer

Ett handledsbrott tar många månader av träning att komma tillbaka ifrån. "Håll koll på underlaget istället för mobilen", tipsar Patrik Söderberg, Regions Stockholms chefläkare.  
Uppdaterad: 2019-05-27

Inga kommentarer

Han var skådespelare, jobbade ett par år på en investmentbank i London och fick sedan cancer i blodet. Nu ska Fabian Bolin och hans företag Waroncancer samla data för att hjälpa patienter att må bättre. – Jag har haft en extrem icke-självälskan. Nu först känner jag att jag gör något åt det. 
Uppdaterad: 2019-04-01

Inga kommentarer

Många väljer att göra ingrepp för att förbättra sitt yttre. Här följer fyra saker du bör kolla innan du väljer behandling.
Uppdaterad: 2019-03-04

2 kommentarer

Bantningspreparatet Natural Max Slimming kan orsaka allvarliga hjärtproblem och stroke. Nu varnar Läkemedelsverket för produkten.
Uppdaterad: 2019-01-10

Inga kommentarer

Långt fler fästingar än myndigheterna har trott sprider bakterien babesia. En sjukdom som kan smitta utan symptom.
Uppdaterad: 2018-11-26

4 kommentarer

Han har svårt att gå, kontrollera musklerna i armar och ben och att tala. Ändå får han inte den operation som skulle kunna ge honom han liv tillbaka. - Allt jag gör är att jaga läkare och försöka få hjälp, säger Thomas.
Uppdaterad: 2018-11-26

Inga kommentarer

I flera år har Thomas kämpat för att få myndigheterna att godkänna hans diagnos Tourette och att få den absolut senaste och mest avancerade behandlingen som finns, eller den finns inte ens. Den används bara i forskningen - elbehandling i den delen av hjärnan som orsakar spasmer och allvarliga stammningar.  
Uppdaterad: 2018-11-18

1 kommentar

Dinamediciner.se håller på att byggas om och få ny kostym och nya funktioner. Innehållet fortsätter att vara det samma, det vill säga nyheter om dina mediciner, och dina, och andras, erfarenheter av medicinska behandlingar.
Uppdaterad: 2018-06-20

Inga kommentarer

En studie vid Sahlgrenska Akademin visar att 83 procent av människor med svår fetma försöker gå ner i vikt.  Och försöken pågår under lång tid och de erbjuds nästan ingen behandling, förutom kriurgi.  
Uppdaterad: 2018-06-06

Inga kommentarer

Snabbare nedfrysning, bättre behandlingsmetoder och modernare labb har ökat chanserna att få barn genom IVF-behandling.

Annons