Therese_Alshammar_Fredrik_Sandberg_Scanpix

Med rätt örtmix kan du snabbare bota den rinnande näsan, onda halsen och febervarma pannan. Här hittar du de naturläkemedel som klarat Läkemedelsverkets stenhårda krav.


Listan med naturläkemedel som sägs dämpa förkylningssymptom och boosta immunförsvaret är lång. Men för att lindra influensasymptom krävs det ett läkemedel som är antiviralt, immunomodulerande och antiinflammatoriskt, alltså motverkar viruskroppar, bygger upp kroppens immunförsvar och dämpar inflammationer.

I djungeln av alla medicinska preparat finns det ett fåtal naturläkemedel mot förkylning som är godkända av svenska Läkemedelsverket.

 •  Kan Jang är sedan 2006 godkänt av Läkemedelsverket och har funnits på den svenska marknaden sedan 70- talet. Naturläkemedelet finns i både tablett och flytande form. Oavsett form påstås Kan Jang lindra och förebygga förkylning och influensa. Innehåller en blandning av verksamma örter och substanser.
 •  Esberitox finns endast i tablettform och sägs råda bot på alltifrån halsont och huvudvärk till feber och slem, den innehåller bland annat Babtisia tinctoria, Echinacea osv
 •  Fläderbär är en av de verksamma substanserna i Sinova forte, Sinova, Sinupret forte och Sinupret. Motverkar förkylning, men jobbar mer specifikt mot inflammerade bihålor och näsor.
 •  Hedera helix, som finns i Prospan, en flytande lösning som kan underlätta vid hosta och segt slem.
 •  Echinacea purpurea, Röd solhatt som den heter, har i många vetenskapliga tester visat förkorta sjukdomsförloppet eller hjälpa kroppen att undvika att förkylningen bryter ut. Finns i flera olika märken, som Echinaforce och Echinaguard.
 •  Oleum Basileum och Oleum Salvum är inhalatorer som anses vara effektiva att andas in vid besvär såsom nästäppa och hosta.
 •  Utöver dessa växtbaserade mediciner kan även de klassiska kurerna såsom, honung, vatten, teer, vitlök, ingefära, frukter och grönsaker påskynda tillfrisknadet, Även om det inte finns några vetenskapliga studier som påvisar olika livsmedels inverkan på immunförsvaret vid exemplvis förkylningar är man villig att ta till nästan vilka tips som helst för att råda bättring.

 

Källor: Läkemedelsboken 2009, Fass och Läkemedelsverket.

 

Dela med dig nedan i kommentarsfältet. Vilka huskurer tar du till för att lindra förkylning?

 

Av Sofie Ingvarsdotter
19 maj, 2010

5 kommentarer

 • KS
  Jag har KOLLOIDALT SILVER i mitt husapotek! Både för att förebygga mot infektioner och för att behandla.

 • KS
  Jag har KOLLOIDALT SILVER i mitt husapotek! Både för att förebygga mot infektioner och för att behandla.

 • Av Lansskönhetsprodukter 24 januari, 2011

  Varför?
  Varför blir man förkyld eller sjuk överhuvudtaget?
  Svaret på den frågan är enkel, Ditt immunförsvar är inte tillräckligt, då är man heller inte långt ifrån en bristsjukdom heller! Många tror att man får 100 % genom födan vi äter, men det är fel, med den kemiska bekämpningen och konstgödning så tar man bort viktiga mineraler från jorden, därför bör man ta det som ett kosttillskott istället. Vitaminer och mineraler. Så enkelt håller du dig frisk och sund.

 • Av Lansskönhetsprodukter 24 januari, 2011

  Immunförsvar
  Att stärka sitt immunförsvar som regel nr 1 är AO.
  Då i regel blir man inte förkyld eller får dessa åkommor. Så Stärk upp ditt immunförsvar ordentligt.

 • Av anonym 24 januari, 2011

  Kolla in
  http://vitamin-huset.se

Comments are closed.