Uppdaterad: 2015-10-08

18 kommentarer

Debatt: Rätt eller fel att medicinera ADHD?

Bild

SÄGER NEJ. Jonas Andersson, hälsopolitiker i Västra götaland, vill inte lägga resurser på medicin till vuxna adha-patienter.

Fakta om Ritalin / Medikinet

Används för att behandla adhd, add och uppmärksamhetstörning.

Varning för: Kan vara beroendeframkallande om det tas i höga doser, dock inte i...

4.22222
Ditt betyg: Inget Medel: 4.2 (9 röster)

Fakta om Concerta

Används för att behandla ADHD, ADD och uppmärksamhetstörning.

Varning för: Gravida och ammande bör inte behandla med Concerta. Kan vara...

3.78261
Ditt betyg: Inget Medel: 3.8 (46 röster)

Oftast rätt att medicinera, säger läkare. Men politiker vill se mer bevis. "Läkemedels- behandling mot adhd är dyrbar och vi måste prioritera" säger Jonas Andersson, fp.

I Socialstyrelsens riktlinjer är medicinering en av behandlingsmetoderna vid besvärande ADHD, men de är inte alla som följer dem. I landstinget Västragötalands region, Göteborg med omnejd, vill inte ge medicin till vuxna.

- Än så länge är våra rekommendationer att inte börja medicineringen i vuxen ålder, däremot de barn som blir vuxna får fortsätta om de blir hjälpta, säger Jonas Andersson, hälso- och landstingsregionråd för Folkpartiet i Västra Götaland.

 

Beslutet grundar sig på ekonomiska prioriteringar för en redan tyngd sjukvårdsbudget. Den expertgrupp som utreder nya behandlingsmetoder, har rått politikerna att vänta med den dyrbara medicineringen till fler studier gjorts. En prioritering som blivit starkt ifrågasatt, bland annat Henrik Ragnevik, ordförande för Attention, intresseorganisationen för adhd-personer, kallar det för ”Ett obehagligt svek” i en debattartikel i Dagens medicin.

- Vi måste se på varje ny behandlingsmetod och väga den mot andra kostnader inom vården. Ändå har vi inte förbjudit några läkare att förskriva, men de kostnader som tillkommer, tillfaller den kliniken har vi sagt, förklarar Jonas Andersson.

- Vårt beslut kan absolut ändra sig om det till exempel kommer nya evidensbaserade studier som visar på fördelarna, säger Jonas Andersson.

Frågan om medicinering mot adhd är kontroversiell och debatten har pågått sedan forskningen kom igång. I Sverige startades första behandlingskliniken för vuxna med ADHD 2001 på Karolinska Sjukhuset i Stockholm.

- Det vi har sett är att väldigt många blir hjälpta med medicinering, upp emot 90 procent, de får bättre förutsättningar att leva upp till kraven som vardagen ställer. För många är medicinen skillnaden mellan att behålla ett jobb och att bli arbetslös, bara för att ta ett exempel, säger Gunnar Jakobsson, psykiatriker och en av grundarna till kliniken.

 

 

Men att ge amfetamin till barn och vuxna, är det verkligen riskfritt?

- Jag ger inte amfetamin, de vanligaste medicinerna mot adhd innehåller inte amfetamin, även om vissa delar är lika, men de är inte beroendeframkallande på samma sätt, säger Jakobsson.

 

När är det inte lämpligt med medicin?

- För patienter med en pågående missbruksproblematik är det inte rätt, inte heller om biverkningarna överväger fördelarna. Eller om de inte hjälper, förstås.

I dag jobbar Gunnar Jakobsson med patienter på Cereb, en privat klinik i Stockholm, tillsammans med kbt-psykologer och terapeuter. Där jobbar de med en helhetssyn och mediciner är bara en del av behandlingen.

Att träna är viktigt. För en människa med adhd-problematik är det ännu viktigare än för andra och forskning har visat att koncentrationen ökar betydligt i tre till fyra timmar efter fysisk ansträngning, berättar Jakobsson.

_______________________________________________
 

Fakta om ADHD

 

Testa dig för ADHD

ADHD står för Attention deficit hyperactive disorder och är en neuropsykiatrisk störning som ger uppmärksamhetsproblem och överaktivitet och ibland tvärtom. Brist på energi och initiativkraft. För att fastställa adhd i vuxen ålder, görs flera ingående intervjuer. Ett kliniskt test som ofta används är ett antal frågor där anhöriga och personen själv ger en uppskattning av reaktionen i olika situationer och hur de orsakat problem i livet, ett så kallat WRASS-test, som står för Wender riktad adhd symptom skala som grundar sig på Utah-kriterierna.

Källa: Internetmedicin, Västragötalands skattningstest

 

Några typiska symptom kan vara:

  •   Svårt att ställa in rätt energinivå i olika situationer, somnar på lektionerna och kan vara vaken hela nätterna om det är något spännande som händer. Svårt att sitta still, läsa och göra stillsamma saker.
  •  Kan prata överdrivet fort, mycket och högt utan att höra andra. Eller vara mycket inåtvänd och dagdrömma. Det är olika kategorier, också olika bland män och kvinnor.
  •  Ofta svårigheter att organisera och strukturera både hem och liv.

    När flera av dessa och ytterligare kriterier är uppfyllda, och de ställer till problem i vardagen, då kan en diagnos eventuellt göras. 

 - Många kreativa människor har adhd utan att veta om det, de har nytta av sin läggning, som gör att de kan tänka fritt, jobba hårdare än många andra och ha en fokus utöver det vanliga, berättar Gunnar Jakobsson.

- I Usa råder teorin att adhd-människor var de perfekta jägarna i människans historia, de kan jaga i dagar och nätter, utan sömn eller mat, och sedan sova i kapp i ett par dagar. Att den läggningen inte alltid passar in i ett modernt samhälle, jag vet inte, men det är en intressant teori.

Artikel skriven av Hanna Brodda 2009-08-28
Hanna Broddas bild

Kategorier:

Psykiatri hyperaktivitet add ADHD

Kommentera artikeln

Kommentar av anonym

Skrivet 20/9

Regler

anonyms bild

Finns inget rätt eller fel.
Har själv adhd. Testat add medicinera mig i ca: ett år.
Kom fram till att det inte var för mig.
Det är inte jag som har problem med min adhd. Det är enbart andra människor.
Varför ska jag eftersträva att bli som alla andra. Det finns så många av dem redan.
Visst är det jobbigt att koncentrera sig. Så jag väljer ett yrke som passar.
Visst glömmer jag ofta saker. Omgivningen får räkna med att det händer. De kan alltid välja att inte umgås med mig.

Jag kan koncentrera mig, blir lugn, glömmer inte o.s.v. med medicin.
Men drivkraften, glädjen hyperfocuseringen försvinner.
Det som gör att jag kan jobba högintensivt alla vakna timmar. I en hastighet som är få förunnat.

Kommentar av anonym

Skrivet 20/9

Regler

anonyms bild

Finns inget rätt eller fel.
Har själv adhd. Testat add medicinera mig i ca: ett år.
Kom fram till att det inte var för mig.
Det är inte jag som har problem med min adhd. Det är enbart andra människor.
Varför ska jag eftersträva att bli som alla andra. Det finns så många av dem redan.
Visst är det jobbigt att koncentrera sig. Så jag väljer ett yrke som passar.
Visst glömmer jag ofta saker. Omgivningen får räkna med att det händer. De kan alltid välja att inte umgås med mig.

Jag kan koncentrera mig, blir lugn, glömmer inte o.s.v. med medicin.
Men drivkraften, glädjen hyperfocuseringen försvinner.
Det som gör att jag kan jobba högintensivt alla vakna timmar. I en hastighet som är få förunnat.

Kommentar av anonym

Skrivet 25/2

Felbehandling

anonyms bild

Detta är fel att ge droger till alla människor som tros har detta och inbilla dom det och låta dom felbehandlas , man kan vara över aktiv utan att ha en diagnos och vill ha uppmärksamhet och från 1-100 år så kan man vara det , testa sköldkörteln så har man svaret för man kan inte bara ge människor detta och låta som tro att dom har det , man skäms för dagens läkare i dag , https://youtu.be/Mxz07uI231.detta är man inte ensam om. Gå till botten med detta och se samma symtomer :) ge aldrig upp för nått som du tror på .barn ska inte ges droger til , från en kämpe

Kommentar av anonym

Skrivet 27/12

Jag tränar dagligen, äter

anonyms bild

Jag tränar dagligen, äter sunt, dricker ingen alkohol och har adhd-medicin med en slags amfetamin. Jag var inte kriminell förut. Inte nu heller. Men jag var tankspridd, trött och ledsen för att folk inte kunde räkna med mig då jag kom sent till nästan allt, glömde saker och inte orkade lyssna på ett samtal när energin av att sålla alla tankar, ljud och intryck tog slut.

Nu kan jag betala räkningarna, läsa böcker och fungera mer som er andra. Började med medicin för ca 18 månader sedan och sund livsstil för tre år sedan. Gjorde uppehåll med medicinen, den behövs även tyvärr. Tack tack tack tack tack för att jag är mer som er numera och slipper göra er besvikna som förut när jag fick er arga hela tiden, ingen normal förstår hur det är. Skulle jag förlora medicinen byter jag land. PS har numera ett företag med 12 anställda som ska få bli många fler, men tänker inte driva det i Sverige om ni förstör för mig igen med er attityd ds

Kommentar av anonym

Skrivet 3/10

lever utan medicin

anonyms bild

jag har medicinerat sen jag var 10 år alla olika slags adhd mediciner typ och inte idag är 23, varför ska jag säga er! adhd medicin gör mig inåtvänd och lugn, rätt så avstängd men får självklart bättre koncentration, men utan medicin är jag mera levande och social, väldigt glad och trevlig! men har dålig koncentration. jag väljer att vara utan och tar koncentration smällen och anstränger mig mera.. mera + i det stora loppet att vara utan

Kommentar av Rickard

Skrivet 30/1

Min synpunkt

Rickards bild

Jag tycker att alla ska testas med en PET-undersökning först innan man sätter diagnosen för ADHD, Sverige har gått för långt med detta att det har blivit "ADHD-SVERIGE" så vill säga populärt att vara i symtomen ADHD, detta är sjukt, och det värsta av allt våra nya genarationens BARN får just diagnosen ADHD på grund av att en typ en lärare säger har du gjort din läxa eller har du glömt eller vad var det jag sa osv. Då börjar ju smutskatsningen på våra barn att de ska ha typ Åtgärdsprogram och BUP osv. sen är det klart att LÄKAREN skriver ut RITALIN för småbarn till 3-12 års barn fy vad Sverige borde skämmas.

Kommentar av Mike Carlson

Skrivet 3/6

Jag tycker personer som inte

Mike Carlsons bild

Jag tycker personer som inte har adhd oproblematiken ska va tysta .era korkade utlandet förstör och försvårar våra rätt till hjälp.vem ska behöva ständigt känna oro jobbigt att öppna dörrar,jobbig att tala med människor,alltid vara trött vilket leder till irritation.alla mina problem försvinner när jag får min medicin jag blir som alla andra med samma förutsättningar till ett normalt liv.

Kommentar av fillewo

Skrivet 18/12

men

fillewos bild

men herregud vad pinsam artikel. men kan säga attdet är synd att allt för många väljer medicin istället för terapi och försöka att handskas med sin diagnos, den behöver inte bara innebära negativa saker!

Kommentar av anonym

Skrivet 15/1

jaså? ???

anonyms bild

Precis som en cancersjuk äldre man borde förbjudas smärtlindring och istället gå i terapi för att lära sig att acceptera sina förutsättningar och leva med dom helt utan medicin.

Kommentar av anonym

Skrivet 27/9

Piller & Profiter

anonyms bild

Läs gärna vad John Virapen skriver i boken "Piller & Profiter.

Jag vill också rekommendera boken - Anatomy of an Epidemic av Robert Whitaker (om psykiatrin och olika behandlingsmetoder).

Jag citerar några rader från baksidestexten:

"A devastating critique.... One day we will look back at the way we think about and treat mental illness and wonder if we were all mad. Anatomy of an Epidemic should be required reading for both patients and physiscians" - Shannon BrownLee

Fler nyheter

Uppdaterad: 2019-06-16

Inga kommentarer

Höga nivåer av sköldkörtelhormoner påverkar risken att få bröstcancer. Under cancerbehandlingen ska de vara tvärtom, inte för låga
Uppdaterad: 2019-06-16

Inga kommentarer

Hjärtstartare räddar allt fler liv. Störst effekt är det när vanliga människor kan rycka in och rädda med en mobil defibrillator. Ändå väljer Socialstyrelsen att inte ändra riktlinjer vid hjärtstopp.
Uppdaterad: 2019-06-16

Inga kommentarer

Aptitbrist är en känd biverkning hos methylfenidat i början av behandlingen. Men för barn verkar det som om den håller i sig.  
Uppdaterad: 2019-06-16

1 kommentar

Tillgänglig vård, professionella patienter  och större inflytande över den egna vården. I maj går Sveriges första möte för patientfrågor. - Vi patienter behöver jobba tillsammans för att få igenom en förändring, säger Penilla Gunther, tidigare riksdagsledamot och nu programansvarig för Fokus Patient.
Uppdaterad: 2019-06-16

Inga kommentarer

Den vanligaste behandlingen för människor med brist på sköldkörtel-hormonet är Levaxin.  Nu visar Sköldkörtelförbundets utredning som gjorts tillsammans med Sifo, att majoriteten blir inte bra trots behandling. 
Uppdaterad: 2019-06-16

Inga kommentarer

Ett handledsbrott tar många månader av träning att komma tillbaka ifrån. "Håll koll på underlaget istället för mobilen", tipsar Patrik Söderberg, Regions Stockholms chefläkare.  
Uppdaterad: 2019-05-27

Inga kommentarer

Han var skådespelare, jobbade ett par år på en investmentbank i London och fick sedan cancer i blodet. Nu ska Fabian Bolin och hans företag Waroncancer samla data för att hjälpa patienter att må bättre. – Jag har haft en extrem icke-självälskan. Nu först känner jag att jag gör något åt det. 
Uppdaterad: 2019-04-01

Inga kommentarer

Många väljer att göra ingrepp för att förbättra sitt yttre. Här följer fyra saker du bör kolla innan du väljer behandling.
Uppdaterad: 2019-03-04

2 kommentarer

Bantningspreparatet Natural Max Slimming kan orsaka allvarliga hjärtproblem och stroke. Nu varnar Läkemedelsverket för produkten.
Uppdaterad: 2019-01-10

Inga kommentarer

Långt fler fästingar än myndigheterna har trott sprider bakterien babesia. En sjukdom som kan smitta utan symptom.
Uppdaterad: 2018-11-26

4 kommentarer

Han har svårt att gå, kontrollera musklerna i armar och ben och att tala. Ändå får han inte den operation som skulle kunna ge honom han liv tillbaka. - Allt jag gör är att jaga läkare och försöka få hjälp, säger Thomas.
Uppdaterad: 2018-11-26

Inga kommentarer

I flera år har Thomas kämpat för att få myndigheterna att godkänna hans diagnos Tourette och att få den absolut senaste och mest avancerade behandlingen som finns, eller den finns inte ens. Den används bara i forskningen - elbehandling i den delen av hjärnan som orsakar spasmer och allvarliga stammningar.  
Uppdaterad: 2018-11-18

1 kommentar

Dinamediciner.se håller på att byggas om och få ny kostym och nya funktioner. Innehållet fortsätter att vara det samma, det vill säga nyheter om dina mediciner, och dina, och andras, erfarenheter av medicinska behandlingar.
Uppdaterad: 2018-06-20

Inga kommentarer

En studie vid Sahlgrenska Akademin visar att 83 procent av människor med svår fetma försöker gå ner i vikt.  Och försöken pågår under lång tid och de erbjuds nästan ingen behandling, förutom kriurgi.  
Uppdaterad: 2018-06-06

Inga kommentarer

Snabbare nedfrysning, bättre behandlingsmetoder och modernare labb har ökat chanserna att få barn genom IVF-behandling.

Annons