_JonasAndersson_125x98
Oftast rätt att medicinera, säger läkare. Men politiker vill se mer bevis. "Läkemedels- behandling mot adhd är dyrbar och vi måste prioritera" säger Jonas Andersson, fp.

I Socialstyrelsens riktlinjer är medicinering en av behandlingsmetoderna vid besvärande ADHD, men de är inte alla som följer dem. I landstinget Västragötalands region, Göteborg med omnejd, vill inte ge medicin till vuxna.

- Än så länge är våra rekommendationer att inte börja medicineringen i vuxen ålder, däremot de barn som blir vuxna får fortsätta om de blir hjälpta, säger Jonas Andersson, hälso- och landstingsregionråd för Folkpartiet i Västra Götaland.  

Beslutet grundar sig på ekonomiska prioriteringar för en redan tyngd sjukvårdsbudget. Den expertgrupp som utreder nya behandlingsmetoder, har rått politikerna att vänta med den dyrbara medicineringen till fler studier gjorts. En prioritering som blivit starkt ifrågasatt, bland annat Henrik Ragnevik, ordförande för Attention, intresseorganisationen för adhd-personer, kallar det för ”Ett obehagligt svek” i en debattartikel i Dagens medicin.

- Vi måste se på varje ny behandlingsmetod och väga den mot andra kostnader inom vården. Ändå har vi inte förbjudit några läkare att förskriva, men de kostnader som tillkommer, tillfaller den kliniken har vi sagt, förklarar Jonas Andersson.

- Vårt beslut kan absolut ändra sig om det till exempel kommer nya evidensbaserade studier som visar på fördelarna, säger Jonas Andersson.

Frågan om medicinering mot adhd är kontroversiell och debatten har pågått sedan forskningen kom igång. I Sverige startades första behandlingskliniken för vuxna med ADHD 2001 på Karolinska Sjukhuset i Stockholm.

- Det vi har sett är att väldigt många blir hjälpta med medicinering, upp emot 90 procent, de får bättre förutsättningar att leva upp till kraven som vardagen ställer. För många är medicinen skillnaden mellan att behålla ett jobb och att bli arbetslös, bara för att ta ett exempel, säger Gunnar Jakobsson, psykiatriker och en av grundarna till kliniken.  

 

Men att ge amfetamin till barn och vuxna, är det verkligen riskfritt?

- Jag ger inte amfetamin, de vanligaste medicinerna mot adhd innehåller inte amfetamin, även om vissa delar är lika, men de är inte beroendeframkallande på samma sätt, säger Jakobsson.

 

När är det inte lämpligt med medicin?

- För patienter med en pågående missbruksproblematik är det inte rätt, inte heller om biverkningarna överväger fördelarna. Eller om de inte hjälper, förstås. I dag jobbar Gunnar Jakobsson med patienter på Cereb, en privat klinik i Stockholm, tillsammans med kbt-psykologer och terapeuter. Där jobbar de med en helhetssyn och mediciner är bara en del av behandlingen.

Att träna är viktigt. För en människa med adhd-problematik är det ännu viktigare än för andra och forskning har visat att koncentrationen ökar betydligt i tre till fyra timmar efter fysisk ansträngning, berättar Jakobsson.

_______________________________________________  

Fakta om ADHD

 

Testa dig för ADHD

ADHD står för Attention deficit hyperactive disorder och är en neuropsykiatrisk störning som ger uppmärksamhetsproblem och överaktivitet och ibland tvärtom. Brist på energi och initiativkraft. För att fastställa adhd i vuxen ålder, görs flera ingående intervjuer. Ett kliniskt test som ofta används är ett antal frågor där anhöriga och personen själv ger en uppskattning av reaktionen i olika situationer och hur de orsakat problem i livet, ett så kallat WRASS-test, som står för Wender riktad adhd symptom skala som grundar sig på Utah-kriterierna.

Källa: Internetmedicin, Västragötalands skattningstest

 

Några typiska symptom kan vara:

 •   Svårt att ställa in rätt energinivå i olika situationer, somnar på lektionerna och kan vara vaken hela nätterna om det är något spännande som händer. Svårt att sitta still, läsa och göra stillsamma saker.
 •  Kan prata överdrivet fort, mycket och högt utan att höra andra. Eller vara mycket inåtvänd och dagdrömma. Det är olika kategorier, också olika bland män och kvinnor.
 •  Ofta svårigheter att organisera och strukturera både hem och liv. När flera av dessa och ytterligare kriterier är uppfyllda, och de ställer till problem i vardagen, då kan en diagnos eventuellt göras. 

 - Många kreativa människor har adhd utan att veta om det, de har nytta av sin läggning, som gör att de kan tänka fritt, jobba hårdare än många andra och ha en fokus utöver det vanliga, berättar Gunnar Jakobsson.

- I Usa råder teorin att adhd-människor var de perfekta jägarna i människans historia, de kan jaga i dagar och nätter, utan sömn eller mat, och sedan sova i kapp i ett par dagar. Att den läggningen inte alltid passar in i ett modernt samhälle, jag vet inte, men det är en intressant teori.

Av Hanna Brodda
28 augusti, 2009

18 kommentarer

 • Av anonym 20 september, 2016

  Regler
  Finns inget rätt eller fel.
  Har själv adhd. Testat add medicinera mig i ca: ett år.
  Kom fram till att det inte var för mig.
  Det är inte jag som har problem med min adhd. Det är enbart andra människor.
  Varför ska jag eftersträva att bli som alla andra. Det finns så många av dem redan.
  Visst är det jobbigt att koncentrera sig. Så jag väljer ett yrke som passar.
  Visst glömmer jag ofta saker. Omgivningen får räkna med att det händer. De kan alltid välja att inte umgås med mig.

  Jag kan koncentrera mig, blir lugn, glömmer inte o.s.v. med medicin.
  Men drivkraften, glädjen hyperfocuseringen försvinner.
  Det som gör att jag kan jobba högintensivt alla vakna timmar. I en hastighet som är få förunnat.

 • Av anonym 20 september, 2016

  Regler
  Finns inget rätt eller fel.
  Har själv adhd. Testat add medicinera mig i ca: ett år.
  Kom fram till att det inte var för mig.
  Det är inte jag som har problem med min adhd. Det är enbart andra människor.
  Varför ska jag eftersträva att bli som alla andra. Det finns så många av dem redan.
  Visst är det jobbigt att koncentrera sig. Så jag väljer ett yrke som passar.
  Visst glömmer jag ofta saker. Omgivningen får räkna med att det händer. De kan alltid välja att inte umgås med mig.

  Jag kan koncentrera mig, blir lugn, glömmer inte o.s.v. med medicin.
  Men drivkraften, glädjen hyperfocuseringen försvinner.
  Det som gör att jag kan jobba högintensivt alla vakna timmar. I en hastighet som är få förunnat.

 • Av anonym 25 februari, 2016

  Felbehandling
  Detta är fel att ge droger till alla människor som tros har detta och inbilla dom det och låta dom felbehandlas , man kan vara över aktiv utan att ha en diagnos och vill ha uppmärksamhet och från 1-100 år så kan man vara det , testa sköldkörteln så har man svaret för man kan inte bara ge människor detta och låta som tro att dom har det , man skäms för dagens läkare i dag , https://youtu.be/Mxz07uI231.detta är man inte ensam om. Gå till botten med detta och se samma symtomer 🙂 ge aldrig upp för nått som du tror på .barn ska inte ges droger til , från en kämpe

 • Av anonym 15 januari, 2016

  jaså? ???
  Precis som en cancersjuk äldre man borde förbjudas smärtlindring och istället gå i terapi för att lära sig att acceptera sina förutsättningar och leva med dom helt utan medicin.

 • Av anonym 27 december, 2015

  Jag tränar dagligen, äter
  Jag tränar dagligen, äter sunt, dricker ingen alkohol och har adhd-medicin med en slags amfetamin. Jag var inte kriminell förut. Inte nu heller. Men jag var tankspridd, trött och ledsen för att folk inte kunde räkna med mig då jag kom sent till nästan allt, glömde saker och inte orkade lyssna på ett samtal när energin av att sålla alla tankar, ljud och intryck tog slut.

  Nu kan jag betala räkningarna, läsa böcker och fungera mer som er andra. Började med medicin för ca 18 månader sedan och sund livsstil för tre år sedan. Gjorde uppehåll med medicinen, den behövs även tyvärr. Tack tack tack tack tack för att jag är mer som er numera och slipper göra er besvikna som förut när jag fick er arga hela tiden, ingen normal förstår hur det är. Skulle jag förlora medicinen byter jag land. PS har numera ett företag med 12 anställda som ska få bli många fler, men tänker inte driva det i Sverige om ni förstör för mig igen med er attityd ds

 • Av anonym 2 oktober, 2015

  lever utan medicin
  jag har medicinerat sen jag var 10 år alla olika slags adhd mediciner typ och inte idag är 23, varför ska jag säga er! adhd medicin gör mig inåtvänd och lugn, rätt så avstängd men får självklart bättre koncentration, men utan medicin är jag mera levande och social, väldigt glad och trevlig! men har dålig koncentration. jag väljer att vara utan och tar koncentration smällen och anstränger mig mera.. mera + i det stora loppet att vara utan

 • Av Mike Carlson 3 juni, 2015

  Jag tycker personer som inte
  Jag tycker personer som inte har adhd oproblematiken ska va tysta .era korkade utlandet förstör och försvårar våra rätt till hjälp.vem ska behöva ständigt känna oro jobbigt att öppna dörrar,jobbig att tala med människor,alltid vara trött vilket leder till irritation.alla mina problem försvinner när jag får min medicin jag blir som alla andra med samma förutsättningar till ett normalt liv.

 • Av Rickard 30 januari, 2013

  Min synpunkt
  Jag tycker att alla ska testas med en PET-undersökning först innan man sätter diagnosen för ADHD, Sverige har gått för långt med detta att det har blivit ”ADHD-SVERIGE” så vill säga populärt att vara i symtomen ADHD, detta är sjukt, och det värsta av allt våra nya genarationens BARN får just diagnosen ADHD på grund av att en typ en lärare säger har du gjort din läxa eller har du glömt eller vad var det jag sa osv. Då börjar ju smutskatsningen på våra barn att de ska ha typ Åtgärdsprogram och BUP osv. sen är det klart att LÄKAREN skriver ut RITALIN för småbarn till 3-12 års barn fy vad Sverige borde skämmas.

 • Av fillewo 18 december, 2012

  men
  men herregud vad pinsam artikel. men kan säga attdet är synd att allt för många väljer medicin istället för terapi och försöka att handskas med sin diagnos, den behöver inte bara innebära negativa saker!

 • Av anonym 27 september, 2010

  Piller & Profiter

  Läs gärna vad John Virapen skriver i boken ”Piller & Profiter.

  Jag vill också rekommendera boken – Anatomy of an Epidemic av Robert Whitaker (om psykiatrin och olika behandlingsmetoder).

  Jag citerar några rader från baksidestexten:

  ”A devastating critique…. One day we will look back at the way we think about and treat mental illness and wonder if we were all mad. Anatomy of an Epidemic should be required reading for both patients and physiscians” – Shannon BrownLee

 • Av Mattias 25 september, 2010

  dummaste jag hört!
  Det kostar samhället mycket mer att INTE behandla adhd

 • Av Andrea 22 december, 2009

  Fan Colette du är så
  Fan Colette du är så klok.
  Jag undrar varför jag inte drog och tränade några gånger under skoldagen. Hm, varför tänkte jag inte på det hade ju verkligen hjälp till med dopamin underskottet i min hjärna, Dumma jävla kärring.

 • Av Andrea 22 december, 2009

  Sjukt rätt!
  Önskar bara att

  Sjukt rätt!
  Önskar bara att jag själv uppskattat möjligheten som medicinen gav mig när jag själv gick i gymnasiet, istället för att kasta bort den.

  /Andrea, 20, komvuxstuderande

 • Därför att annars drabbas du
  Därför att annars drabbas du eller ngn av inbrott, högre skatter till följd av ökad kostnad för polis, sjukvård etc.

  Behandlar du inte problemen i förebyggande syfte så kommer de att växa lavinartat. Det är värt att få dessa människor som inte är ”perfekta” till att vara produktiva för samhället, istället för att se ned på dem och spotta på dem. Oavsett hur konservativ du än är så kommer du aldrig ifrån det att det är billigare att hjälpa dessa människor.

  Det kan ju vara bra att tänka på nästa gång du ser ett tv-program om narkomaner/fängelsekunder.

  Och innan du säger det – det går inte att låsa in alla – om du inte vill bygga ut fängelseplatserna ännu mer. Det är dock ngt som är betydligt dyrare. Dessa tabletter kostar från 16 kr st medan en ”vårdplats i ett fängelse går på minst 1000 kr/dygn. Vilket blir billigast? You do the math!

  F ö är Sverige väldigt duktiga på att kasta pengar på ingenting såsom menlösa bidragsprojekt etc. (detta är dock utanför diskussionen).

 • Av Ayla Markkula 17 november, 2009

  Men herregud vilken
  Men herregud vilken fruktansvärt dåligt skriven artikel. Hanna Brodda borde verkligen kolla upp symptomen på ADHD.

  Haha ”görs ett test”… gud. Och vad är det för tjafs om ”läggning”? Vi snackar inte om homosexualitet här men okej.

  Och idioter som tror att det är dyrt att betala medicinerna… vadå så folk som får panikångest ska inte få ångestdämpande medicin för att det är ”dyrt”?? Tror att det är rätt mycket dyrare när de ringer efter ambulans pga ’hjärtinfarkten’ eller skadar folk i sin omgivning ’i nödvärn’…

  Och när det gäller Concerta och liknande mediciner, så är det givetvis RÄTT MYCKET BILLIGARE att skriva ut lite piller till de som faktiskt får en GYNNSAM EFFEKT AV DET (vilket hjälper i resten av behandlingen extremt mycket!) än att dessa personer blir arbetslösa, narkomaner, kriminella, hemlösa osv. osv. osv. i kombination med impulsivitet.

  Det här handlar om mänskliga rättigheter, och det Göteborg gör är sinnessjukt.
  Och kommer långsiktigt leda till fruktansvärda kostnader för samhället när vi ska sopa undan efteråt – pga grejer som är en direkt konsekvens av att folk inte får den vård som krävs för att kunna få någon som helst slags förutsättning, detta vilket varje svensk medborgare har en RÄTTIGHET att få, att försöka leva upp till standarden som SAMHÄLLET satt på oss från första början.

  Vi vill egentligen inte vara en börda på samhället, men ni gör det så fruktansvärt jävla svårt!

  Har jag inte rätt att få FÖRUTSÄTTNINGEN att kunna gå färdigt gymnasiet? Att få en rättvis chans att lyckas?
  Har jag inte rätt att kunna lära mig köra bil? Och faktiskt våga göra detta också utan att anse att jag är en trafikfara och vara livrädd för att köra på någonting pga mina koncentrationssvårigheter?
  Har jag inte rätt att inte behöva oroa mig för nästa gång jag har ångest (PÅ GRUND AV ATT JAG FÖRSTÖR MITT LIV), ifall jag blir så impulsiv att jag kastar mig utför en bro?

  Har jag inte rätt att få kunna TÄNKA??

  MVH en tjej som lider av ADHD-problematik, och inte hade haft en chans att ens försöka gå om sista året av tredje ring på gymnasiet utan sin medicin med sina jävla biverkningar – en tjej som kämpar varenda jävla dag mot sig själv.

 • Jag är bipolär och just nu
  Jag är bipolär och just nu utreder dom mej för ADHD/ADD. Hoppet finns för mej att om jag får mediciner som kanske hjälper mej är att jag ska klara mej utan boendestöd som jag idag har 8 timmar i veckan. Jag undrar om det inte kostar samhället mer än medicinen? Sen finns det ju något som kallas människovärde.

 • Jag lider verkligen med din
  Jag lider verkligen med din okunskap i ämnet.
  Och alla andra som försöker tycka för tyckandes skull.
  Att jag ens lägger ner tid att försöka få dig att komma till insikt.
  Träningen är ett bra komplement till Medicinen. Aldrig en ersättning fullt ut..Det tråkiga är nog att du aldrig kommer att förstå, kanske om du får ett barn på senare tid eller barnbarn med ADHD..kanske…

  /ADHD Johan

 • Av Colette 31 augusti, 2009

  Rätt!
  Varför ska vi betala

  Rätt!
  Varför ska vi betala dyra mediciner åt massa människor som skulle kunna träna istället.

Comments are closed.