Uppdaterad: 2011-01-04

Kommentera

Ingen Tamiflu till sjuka

Fakta om Relenza

Minskar influensasymtomen och hjälper dig att bli frisk snabbare. Relenza används också för att förebygga influensa.

Varning för: Kan ge svårigheter att andas. Ta helst inte när du är gravid...

1
Ditt betyg: Inget Medel: 1 (1 röst)

Fakta om Tamiflu

Begränsar spridningen av influensa i kroppen, samt mildrar eller tar bort symptomen helt och hållet. Går att ta även om du blivit vaccinerad mot influensa.

Varning för: Se upp om du har njurproblem....

4.5
Ditt betyg: Inget Medel: 4.5 (6 röster)

Medicinerna Tamiflu och Relenza verkar mot svininfluensan genom att de angiper viruset och skyddar de friska cellerna från vidare spridning. De förkortar sjukdomstiden och minskar risken för svårar följdsjukdomar. Men alla får inte medicinerna.

Orsaken är att viruset muterar och lär sig att handskas med medicinerna, ju mer de används.

Rekommendationerna är därför att bara riskgrupper ska behandlas, antingen om de blivit sjuka eller om de har någon person nära som blivit sjuk i svininfluensa, då kan du eventuellt bli behandlad med influensamedicin i förebyggande syfte.

- Det bästa är att lindra symptomen, Alvedon är bra, dricka rikligt och inte ha för mycket kläder om du har feber, säger Patrik Söderberg, specialiserad akutläkare vid Södersjukhuset.

Oron ökar nu, när 40-åriga mannen i Uppsala dött efter fem dagars influensa, men när är det rätt att åka in?
- Åk, inte, ring. Den som känner sig väldigt orolig, eller har blivit sjukare, kan ringa och få veta vad som gäller. Det är svårt att ge ett generellt råd, men även om du misstänker lunginflammation är det bäst att ringa husläkare, vårdguiden eller till akuten.

Men om det blir snabbt sämre?
- Ja, om man blir blå eller får riktigt svårt att andas är det förstås ambulans direkt.

När behövs hjälplunga?
- Det är när de egna lungorna inte fungerar alls, jag vet inte exakt vad som orsakat det hos de som ligger nu, men de kan inte andas alls utan.

När behövs penicillin?
- Penicillin sätts bara in om det blir lunginflammation, som är en av komplikationerna vid influensa.

Vilken penicillin ska man ta?
- Det är olika på olika sjukhus och hos olika läkare, ofta börjar man med något av de vanliga, som Kåvepenin, och testar sig fram.

Hur vet man om det är lunginflammation?
- Det är inte så lätt att veta, eftersom symptomen är ganska lika influensan, hosta, ont i kroppen och feber, men om du har varit sjuk med feber i mer än sju dagar, eller varit på bättringsvägen och sedan blivit sämre igen, då kan det vara en lunginflammation.

Vad gör man då?
- Det bästa är att ringa in till sin husläkare eller närakut för att få veta vad som gäller i det läget, det är helt omöjligt att säga generellt. Det beror på hur orolig man är till exempel.

Hjälper hostmedicin?
- Nja, det har varit diskuterat det, du hostar mindre med hostmedicin, men du får mer slem i lungorna, så rekommendationerna är att inte ta hostmedicin. Jag skulle prova med honungsvatten, det kan lindra.

Mannen från Uppsalatrakten som dog i helgen på Akademiska sjuhuset tillhörde riskgrupperna och fick tidigt vård, exakt dödsorsak vill läkarna ännu inte säga.
_________________________________________________
Riskgrupperna bedöms annorlunda, de får antivirala mediciner och prover tas för se om det är svininfluensan, när de kontaktar vården.

Riskgrupperna är:
o Gravida kvinnor
o Personer med kroniska sjukdomar, som kronisk lungsjukdom, svårinställd diabetes, extrem fetma eller neuromuskulära sjukdomar som påverkar andningen.
o Kronisk hjärtkärlsjukdom, inte bara förhöjt blodtryck.
o Immunsupprimerade personer, inklusive HIV.
o Kronisk lever- eller njursvikt (GFR<30ml/min)
o Diabetes mellitus där febersjukdom kan befaras leda till kom-plikationer.
o Personer som medicinerat med läkemedel mot astma de senaste tre åren.
o Barn under två och äldre än 65 år.

Artikel skriven av Hanna Brodda 2009-09-01
Dina mediciners bild

Kategorier:

Influensa svininfluensa

Fler nyheter

Uppdaterad: 2019-06-16

Inga kommentarer

Höga nivåer av sköldkörtelhormoner påverkar risken att få bröstcancer. Under cancerbehandlingen ska de vara tvärtom, inte för låga
Uppdaterad: 2019-06-16

Inga kommentarer

Hjärtstartare räddar allt fler liv. Störst effekt är det när vanliga människor kan rycka in och rädda med en mobil defibrillator. Ändå väljer Socialstyrelsen att inte ändra riktlinjer vid hjärtstopp.
Uppdaterad: 2019-06-16

Inga kommentarer

Aptitbrist är en känd biverkning hos methylfenidat i början av behandlingen. Men för barn verkar det som om den håller i sig.  
Uppdaterad: 2019-06-16

1 kommentar

Tillgänglig vård, professionella patienter  och större inflytande över den egna vården. I maj går Sveriges första möte för patientfrågor. - Vi patienter behöver jobba tillsammans för att få igenom en förändring, säger Penilla Gunther, tidigare riksdagsledamot och nu programansvarig för Fokus Patient.
Uppdaterad: 2019-06-16

Inga kommentarer

Den vanligaste behandlingen för människor med brist på sköldkörtel-hormonet är Levaxin.  Nu visar Sköldkörtelförbundets utredning som gjorts tillsammans med Sifo, att majoriteten blir inte bra trots behandling. 
Uppdaterad: 2019-06-16

Inga kommentarer

Ett handledsbrott tar många månader av träning att komma tillbaka ifrån. "Håll koll på underlaget istället för mobilen", tipsar Patrik Söderberg, Regions Stockholms chefläkare.  
Uppdaterad: 2019-05-27

Inga kommentarer

Han var skådespelare, jobbade ett par år på en investmentbank i London och fick sedan cancer i blodet. Nu ska Fabian Bolin och hans företag Waroncancer samla data för att hjälpa patienter att må bättre. – Jag har haft en extrem icke-självälskan. Nu först känner jag att jag gör något åt det. 
Uppdaterad: 2019-04-01

Inga kommentarer

Många väljer att göra ingrepp för att förbättra sitt yttre. Här följer fyra saker du bör kolla innan du väljer behandling.
Uppdaterad: 2019-03-04

2 kommentarer

Bantningspreparatet Natural Max Slimming kan orsaka allvarliga hjärtproblem och stroke. Nu varnar Läkemedelsverket för produkten.
Uppdaterad: 2019-01-10

Inga kommentarer

Långt fler fästingar än myndigheterna har trott sprider bakterien babesia. En sjukdom som kan smitta utan symptom.
Uppdaterad: 2018-11-26

4 kommentarer

Han har svårt att gå, kontrollera musklerna i armar och ben och att tala. Ändå får han inte den operation som skulle kunna ge honom han liv tillbaka. - Allt jag gör är att jaga läkare och försöka få hjälp, säger Thomas.
Uppdaterad: 2018-11-26

Inga kommentarer

I flera år har Thomas kämpat för att få myndigheterna att godkänna hans diagnos Tourette och att få den absolut senaste och mest avancerade behandlingen som finns, eller den finns inte ens. Den används bara i forskningen - elbehandling i den delen av hjärnan som orsakar spasmer och allvarliga stammningar.  
Uppdaterad: 2018-11-18

1 kommentar

Dinamediciner.se håller på att byggas om och få ny kostym och nya funktioner. Innehållet fortsätter att vara det samma, det vill säga nyheter om dina mediciner, och dina, och andras, erfarenheter av medicinska behandlingar.
Uppdaterad: 2018-06-20

Inga kommentarer

En studie vid Sahlgrenska Akademin visar att 83 procent av människor med svår fetma försöker gå ner i vikt.  Och försöken pågår under lång tid och de erbjuds nästan ingen behandling, förutom kriurgi.  
Uppdaterad: 2018-06-06

Inga kommentarer

Snabbare nedfrysning, bättre behandlingsmetoder och modernare labb har ökat chanserna att få barn genom IVF-behandling.

Annons