Uppdaterad: 2010-04-08

2 kommentarer

Knäartrit blir bättre med platta skor

Bild

Fakta om Alvedon

Mot värk och feber. Kan användas av människor med magsår.

Varning för: Använd inte om du dricker mycket alkohol eller har dålig...

3.05
Ditt betyg: Inget Medel: 3.1 (20 röster)

Fakta om Prednisolon Pfizer

Prednisolon är ett kortisonpreparat som motverkar och dämpar allergiska besvär, inflammationer och reumatiska besvär.

Varning för: Barn kan hämmas i växten, se upp med det.

4.4
Ditt betyg: Inget Medel: 4.4 (10 röster)

Fakta om Eeze

Lindrar smärta, dämpar inflammation och sänker feber. Används vid måttlig smärta som huvudvärk, mensvärk och tand- eller muskelvärk. Även vid förkylningsfeber.

Varning för: Kan försvåra möjligheten att bli gravid. Kan dölja tecken eller...

0
Ditt betyg: Inget

Njut barfota i sommar eller ha platta sandaler. De stötdämpande joggingskorna är sämre för slitna artrit-knän, visar en amerikansk undersökning.

Många med knäproblem har ordinerats stötdämpande skor. Nu ifrågasätter forskarna sina tidigare rekommendationer.
Platta skor och flip-flops är bättre för människor med knäproblem, än dämpade joggingskor, visade en nyligen avslutad studie.
Värst är höga klackar tätt följt av träskor och stabiliserande gymnastikskor.
Det sistnämda var en överraskning för forskarna.

- Vi visste att barfota var bra att gå, för patienter med artrit i knäna, men de skor vi instinktivt har rekommenderat ledde till högst belastning på knäna, det var en överraskning, säger Najia Shakoor, läkare och professor i
medicin vid Rush University Medical Center i Chicago, till amerikanska sajten WebMD.

Studien är gjord på 31 män och kvinnor med ledgångsreumatism, artrit, som fått prova olika sorters skor under en längre och kortare tid. Bland annat har trycket mätts i knäleden vid det
ögonblick som foten sätts i marken.

Träskor och joggingskor gav cirka 15 procent högre belastning än de plattare skorna och forskarna tror att flexibiliteten i foten och stötarna i sig kan fungera som "smörjmedel" och i längden en minskad belastning på knät.

Även behandlingsrekommendationerna i Sverige går ut på att röra sig och påfresta de drabbade lederna, även om det gör ont, det skadar inte leden. Regelbunden motion och användande av lederna minskar besvären i sjukdomens tidiga stadier, enligt Fass. Träna minst 3 ggr i veckan
under minst 8 veckor, är deras rekommendation. Även Svenska Reumatikerförbundet vill gärna inspirera till att träna bort
smärtan. 

Läkemedelsbehandling ger symtomlindring men stoppar inte den fortsatta utvecklingen av förslitningen.

Läkemedelsbehandling, enligt rekommendationerna:

1. I första hand ges paracetamol i fulldos, som till exempel Panodil eller Alvedon.

2. I andra hand ges NSAID, som också är
värktabletter, vid försämring av ledsmärtan, som till exempel Eeze med diklofenak.

3. I tredje hand ges ibland morfinliknande läkemedel som Tramadol. De kan kombineras med paracetamol eller NSAID.
4. Därefter finns ett antal olika metoder att lindra besvären. a) Kortisoninjektion i leden kan dämpa inflammation och ta bort värken i 1–6 månader.Injektionen ges i led med sekundär inflammation; ej till ”torr artros”. b)
Hyaluronsyrainjektion
, som är tuppkamsextrakt, i knäleden 1 gång per vecka, 3–5 veckor i rad kan försökas. Dock tveksam effekt. c) Starka opioider ges vid svår artrossmärta.

Forskarna vill inte rekommendera flip-flops då de kan lätt kan trassla in sig och orsaka
fall, men att kasta av sig skorna och gå barfota ibland är att rekommendera. Studien är publicerad i Arthritis Care Research.

Artikel skriven av Dina mediciner 2010-03-30
Hanna Broddas bild

Kommentera artikeln

Kommentar av Tomas

Skrivet 31/3

Gäller andra problem?

Tomass bild

Det är väl iof typiska löparskor, Brooks addiction. http://www.brooksrunning.com/product/1100451D/123202/Addiction%208
Intressant hur som helst, undrar om det gäller för andra knäproblem också. Jag har haft löparknä två gånger under sista året. Vet nån?

Kommentar av anonym

Skrivet 30/3

Man har inte testat några

anonyms bild

Man har inte testat några löparskor. "Methods:
31 subjects (10 men, 21 women) with radiographic and symptomatic knee OA underwent gait analyses using an optoelectronic camera system and multi-component force plate. In each case, gait was evaluated barefoot and while wearing 4 different shoes: 1) clogs (Dansko®), 2) stability shoes (Brooks Addiction®), 3) flat walking shoes (Puma H Street®), and 4) flip-flops. Peak knee loads were compared between the different footwear conditions."

Googla modellerna, sök bilder. Det är inte löparskor.

Fler nyheter

Uppdaterad: 2018-02-12

1 kommentar

Läsarfråga: Jag har i cirka 2 års tid haft problem med att musklerna krampar i kroppen främst i överkroppen. Känner en stark oro och ångest i samband med detta. Har provat några olika antidepressiva mediciner bland annat Citalopram, Cymbalta och nu Venlafaxin. Hjälper ej mot mina fysiska symptom. 
Uppdaterad: 2018-01-25

Inga kommentarer

På Karolinska Universitetssjukhuset har de köpt in en speciall maskin som både kan ge snabbare diagnos och säkrare behandling av prostatacancer.
Uppdaterad: 2018-01-19

Inga kommentarer

Ett allvarligt fel på den spruta för epilepsiläkemedlet Buccolam har upptäckts och nu varnar Läkemedelsverket för oaktsamhet vid användning.
Uppdaterad: 2017-10-26

Inga kommentarer

Allt för få känner till EUs patientrörlighetsdirektiv Det är bara att välja. Bästa vården i hela Europa. 
Uppdaterad: 2017-08-08

1 kommentar

Många föräldrar har dragits sig för att vaccinera sitt barn i det allmänna vaccineringsprogrammet som erbjuds av barnavårdscentralerna runt om i Sverige, av rädsla för biverkningar. Risken är vetenskapligt prövad.
Uppdaterad: 2017-06-09

Inga kommentarer

Du står med halsbränna på ett apotek utomlands och gestikulerar utan att göra dig förstådd. Nu finns hjälp i "Uppslagsvärk" – sjukdomsterminologi på sex språk.
Uppdaterad: 2017-04-23

Inga kommentarer

I januari drogs en laddning av läkemedlet Liothyronin in efter misstankar om felaktigheter i blandningen. Nu har analysen friat medicinen.
Uppdaterad: 2017-03-15

2 kommentarer

Den nya patientlagen skulle göra patienten mer delaktig i sin egen vård och behandling. Det blev tvärtom. – Vi kan tyvärr konstatera att patientlagen inte haft avsedd effekt, säger Fredrik Lennartsson, generaldirektör på Vårdanalys.
Uppdaterad: 2017-03-13

1 kommentar

Ett svårbehandlat område har fått en oväntad behandlingsmöjlighet. En låg dos med narkosmedlet Ketamin kan ge en snabb effekt för människor med svår depression.
Uppdaterad: 2017-01-13

2 kommentarer

Träning och rätt läkemedel är viktigt för människor med skador på hjärnan. I rätt mängd. – Överansträngning är inte bra, säger nobelpristagaren Arvid Carlsson till Dina Mediciner.
Uppdaterad: 2017-01-13

1 kommentar

Ulrika Sandén är forskare. För tolv år sedan opererades hon för sin hjärntumör och har sedan dess kämpat för att hjärnan ska fungera. Här skriver hon själv om sin behandling.
Uppdaterad: 2016-11-11

Inga kommentarer

Stress är farligt, men bara för den som är otränad. Nu kommer nya rön som visar hur vi kan skydda oss mot de negativa effekterna av stress Genom att träna.
Uppdaterad: 2016-06-29

4 kommentarer

Vissa mår dåligt av de vanligaste blodfettsänkande statinerna, eller blir helt enkelt inte hjälpta.  Då kan nya Repatha kan hjälpa. Men alla kommer inte få den.  
Uppdaterad: 2016-06-29

3 kommentarer

Hjälp vårdpersonal och alla som utvecklar läkemedel att göra behandlingarna bättre och säkrare.  Så här rapporterar du en biverkning.
Uppdaterad: 2016-06-28

1 kommentar

Hjärtkärlsjukdomar är den vanligaste orsaken till för tidig död i Sverige och de flesta andra industrialiserade länder. Det bästa sättet att undvika att drabbas är ofta en kombination av ändrade levnadsvanor och mediciner.

Annons