Uppdaterad: 2010-04-08

2 kommentarer

Knäartrit blir bättre med platta skor

Bild

Fakta om Alvedon

Mot värk och feber. Kan användas av människor med magsår.

Varning för: Använd inte om du dricker mycket alkohol eller har dålig...

3.05
Ditt betyg: Inget Medel: 3.1 (20 röster)

Fakta om Prednisolon Pfizer

Prednisolon är ett kortisonpreparat som motverkar och dämpar allergiska besvär, inflammationer och reumatiska besvär.

Varning för: Barn kan hämmas i växten, se upp med det.

4.4
Ditt betyg: Inget Medel: 4.4 (10 röster)

Fakta om Eeze

Lindrar smärta, dämpar inflammation och sänker feber. Används vid måttlig smärta som huvudvärk, mensvärk och tand- eller muskelvärk. Även vid förkylningsfeber.

Varning för: Kan försvåra möjligheten att bli gravid. Kan dölja tecken eller...

0
Ditt betyg: Inget

Njut barfota i sommar eller ha platta sandaler. De stötdämpande joggingskorna är sämre för slitna artrit-knän, visar en amerikansk undersökning.

Många med knäproblem har ordinerats stötdämpande skor. Nu ifrågasätter forskarna sina tidigare rekommendationer.
Platta skor och flip-flops är bättre för människor med knäproblem, än dämpade joggingskor, visade en nyligen avslutad studie.
Värst är höga klackar tätt följt av träskor och stabiliserande gymnastikskor.
Det sistnämda var en överraskning för forskarna.

- Vi visste att barfota var bra att gå, för patienter med artrit i knäna, men de skor vi instinktivt har rekommenderat ledde till högst belastning på knäna, det var en överraskning, säger Najia Shakoor, läkare och professor i
medicin vid Rush University Medical Center i Chicago, till amerikanska sajten WebMD.

Studien är gjord på 31 män och kvinnor med ledgångsreumatism, artrit, som fått prova olika sorters skor under en längre och kortare tid. Bland annat har trycket mätts i knäleden vid det
ögonblick som foten sätts i marken.

Träskor och joggingskor gav cirka 15 procent högre belastning än de plattare skorna och forskarna tror att flexibiliteten i foten och stötarna i sig kan fungera som "smörjmedel" och i längden en minskad belastning på knät.

Även behandlingsrekommendationerna i Sverige går ut på att röra sig och påfresta de drabbade lederna, även om det gör ont, det skadar inte leden. Regelbunden motion och användande av lederna minskar besvären i sjukdomens tidiga stadier, enligt Fass. Träna minst 3 ggr i veckan
under minst 8 veckor, är deras rekommendation. Även Svenska Reumatikerförbundet vill gärna inspirera till att träna bort
smärtan. 

Läkemedelsbehandling ger symtomlindring men stoppar inte den fortsatta utvecklingen av förslitningen.

Läkemedelsbehandling, enligt rekommendationerna:

1. I första hand ges paracetamol i fulldos, som till exempel Panodil eller Alvedon.

2. I andra hand ges NSAID, som också är
värktabletter, vid försämring av ledsmärtan, som till exempel Eeze med diklofenak.

3. I tredje hand ges ibland morfinliknande läkemedel som Tramadol. De kan kombineras med paracetamol eller NSAID.
4. Därefter finns ett antal olika metoder att lindra besvären. a) Kortisoninjektion i leden kan dämpa inflammation och ta bort värken i 1–6 månader.Injektionen ges i led med sekundär inflammation; ej till ”torr artros”. b)
Hyaluronsyrainjektion
, som är tuppkamsextrakt, i knäleden 1 gång per vecka, 3–5 veckor i rad kan försökas. Dock tveksam effekt. c) Starka opioider ges vid svår artrossmärta.

Forskarna vill inte rekommendera flip-flops då de kan lätt kan trassla in sig och orsaka
fall, men att kasta av sig skorna och gå barfota ibland är att rekommendera. Studien är publicerad i Arthritis Care Research.

Artikel skriven av Dina mediciner 2010-03-30
Hanna Broddas bild

Kommentera artikeln

Kommentar av Tomas

Skrivet 31/3

Gäller andra problem?

Tomass bild

Det är väl iof typiska löparskor, Brooks addiction. http://www.brooksrunning.com/product/1100451D/123202/Addiction%208
Intressant hur som helst, undrar om det gäller för andra knäproblem också. Jag har haft löparknä två gånger under sista året. Vet nån?

Kommentar av anonym

Skrivet 30/3

Man har inte testat några

anonyms bild

Man har inte testat några löparskor. "Methods:
31 subjects (10 men, 21 women) with radiographic and symptomatic knee OA underwent gait analyses using an optoelectronic camera system and multi-component force plate. In each case, gait was evaluated barefoot and while wearing 4 different shoes: 1) clogs (Dansko®), 2) stability shoes (Brooks Addiction®), 3) flat walking shoes (Puma H Street®), and 4) flip-flops. Peak knee loads were compared between the different footwear conditions."

Googla modellerna, sök bilder. Det är inte löparskor.

Diskutera

CAPTCHA
Denna fråga är till för att se om du är en människa.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Fler nyheter

Uppdaterad: 2019-01-23

Inga kommentarer

Ett handledsbrott tar många månader av träning att komma tillbaka ifrån. "Håll koll på underlaget istället för mobilen", tipsar Patrik Söderberg, Regions Stockholms chefläkare.  
Uppdaterad: 2019-01-10

Inga kommentarer

Långt fler fästingar än myndigheterna har trott sprider bakterien babesia. En sjukdom som kan smitta utan symptom.
Uppdaterad: 2018-12-18

Inga kommentarer

Aptitbrist är en känd biverkning hos methylfenidat i början av behandlingen. Men för barn verkar det som om den håller i sig.  
Uppdaterad: 2018-11-26

4 kommentarer

Han har svårt att gå, kontrollera musklerna i armar och ben och att tala. Ändå får han inte den operation som skulle kunna ge honom han liv tillbaka. - Allt jag gör är att jaga läkare och försöka få hjälp, säger Thomas.
Uppdaterad: 2018-11-26

Inga kommentarer

I flera år har Thomas kämpat för att få myndigheterna att godkänna hans diagnos Tourette och att få den absolut senaste och mest avancerade behandlingen som finns, eller den finns inte ens. Den används bara i forskningen - elbehandling i den delen av hjärnan som orsakar spasmer och allvarliga stammningar.  
Uppdaterad: 2018-11-18

1 kommentar

Dinamediciner.se håller på att byggas om och få ny kostym och nya funktioner. Innehållet fortsätter att vara det samma, det vill säga nyheter om dina mediciner, och dina, och andras, erfarenheter av medicinska behandlingar.
Uppdaterad: 2018-10-05

Inga kommentarer

Hjärtstartare räddar allt fler liv. Störst effekt är det när vanliga människor kan rycka in och rädda med en mobil defibrillator. Ändå väljer Socialstyrelsen att inte ändra riktlinjer vid hjärtstopp.
Uppdaterad: 2018-09-05

Inga kommentarer

Han var skådespelare, jobbade ett par år på en investmentbank i London och fick sedan cancer i blodet. Nu ska Fabian Bolin och hans företag Waroncancer samla data för att hjälpa patienter att må bättre. – Jag har haft en extrem icke-självälskan. Nu först känner jag att jag gör något åt det. 
Uppdaterad: 2018-06-20

Inga kommentarer

En studie vid Sahlgrenska Akademin visar att 83 procent av människor med svår fetma försöker gå ner i vikt.  Och försöken pågår under lång tid och de erbjuds nästan ingen behandling, förutom kriurgi.  
Uppdaterad: 2018-06-06

Inga kommentarer

Snabbare nedfrysning, bättre behandlingsmetoder och modernare labb har ökat chanserna att få barn genom IVF-behandling.
Uppdaterad: 2018-02-20

Inga kommentarer

Höga nivåer av sköldkörtelhormoner påverkar risken att få bröstcancer. Under cancerbehandlingen ska de vara tvärtom, inte för låga
Uppdaterad: 2018-02-12

1 kommentar

Läsarfråga: Jag har i cirka 2 års tid haft problem med att musklerna krampar i kroppen främst i överkroppen. Känner en stark oro och ångest i samband med detta. Har provat några olika antidepressiva mediciner bland annat Citalopram, Cymbalta och nu Venlafaxin. Hjälper ej mot mina fysiska symptom. 
Uppdaterad: 2018-01-25

Inga kommentarer

På Karolinska Universitetssjukhuset har de köpt in en speciall maskin som både kan ge snabbare diagnos och säkrare behandling av prostatacancer.
Uppdaterad: 2018-01-19

Inga kommentarer

Ett allvarligt fel på den spruta för epilepsiläkemedlet Buccolam har upptäckts och nu varnar Läkemedelsverket för oaktsamhet vid användning.
Uppdaterad: 2017-10-26

1 kommentar

Allt för få känner till EUs patientrörlighetsdirektiv Det är bara att välja. Bästa vården i hela Europa. 

Annons