Barfota_flipflops_scanpix_Fredrik_Persson_440
Njut barfota i sommar eller ha platta sandaler. De stötdämpande joggingskorna är sämre för slitna artrit-knän, visar en amerikansk undersökning.

Många med knäproblem har ordinerats stötdämpande skor. Nu ifrågasätter forskarna sina tidigare rekommendationer.
Platta skor och flip-flops är bättre för människor med knäproblem, än dämpade joggingskor, visade en nyligen avslutad studie. Värst är höga klackar tätt följt av träskor och stabiliserande gymnastikskor. Det sistnämda var en överraskning för forskarna. - Vi visste att barfota var bra att gå, för patienter med artrit i knäna, men de skor vi instinktivt har rekommenderat ledde till högst belastning på knäna, det var en överraskning, säger Najia Shakoor, läkare och professor i medicin vid Rush University Medical Center i Chicago, till amerikanska sajten WebMD. Studien är gjord på 31 män och kvinnor med ledgångsreumatism, artrit, som fått prova olika sorters skor under en längre och kortare tid. Bland annat har trycket mätts i knäleden vid det ögonblick som foten sätts i marken. Träskor och joggingskor gav cirka 15 procent högre belastning än de plattare skorna och forskarna tror att flexibiliteten i foten och stötarna i sig kan fungera som "smörjmedel" och i längden en minskad belastning på knät. Även behandlingsrekommendationerna i Sverige går ut på att röra sig och påfresta de drabbade lederna, även om det gör ont, det skadar inte leden. Regelbunden motion och användande av lederna minskar besvären i sjukdomens tidiga stadier, enligt Fass. Träna minst 3 ggr i veckan under minst 8 veckor, är deras rekommendation. Även Svenska Reumatikerförbundet vill gärna inspirera till att träna bort smärtan.  Läkemedelsbehandling ger symtomlindring men stoppar inte den fortsatta utvecklingen av förslitningen. Läkemedelsbehandling, enligt rekommendationerna: 1. I första hand ges paracetamol i fulldos, som till exempel Panodil eller Alvedon. 2. I andra hand ges NSAID, som också är värktabletter, vid försämring av ledsmärtan, som till exempel Eeze med diklofenak. 3. I tredje hand ges ibland morfinliknande läkemedel som Tramadol. De kan kombineras med paracetamol eller NSAID. 4. Därefter finns ett antal olika metoder att lindra besvären. a) Kortisoninjektion i leden kan dämpa inflammation och ta bort värken i 1–6 månader.Injektionen ges i led med sekundär inflammation; ej till ”torr artros”. b) Hyaluronsyrainjektion, som är tuppkamsextrakt, i knäleden 1 gång per vecka, 3–5 veckor i rad kan försökas. Dock tveksam effekt. c) Starka opioider ges vid svår artrossmärta. Forskarna vill inte rekommendera flip-flops då de kan lätt kan trassla in sig och orsaka fall, men att kasta av sig skorna och gå barfota ibland är att rekommendera. Studien är publicerad i Arthritis Care Research.

Av Hanna Brodda
30 mars, 2010

2 kommentarer

 • Av Tomas 31 mars, 2010

  Gäller andra problem?
  Det är väl iof typiska löparskor, Brooks addiction. http://www.brooksrunning.com/product/1100451D/123202/Addiction%208
  Intressant hur som helst, undrar om det gäller för andra knäproblem också. Jag har haft löparknä två gånger under sista året. Vet nån?

 • Av Anonym 30 mars, 2010

  Man har inte testat några
  Man har inte testat några löparskor. ”Methods:
  31 subjects (10 men, 21 women) with radiographic and symptomatic knee OA underwent gait analyses using an optoelectronic camera system and multi-component force plate. In each case, gait was evaluated barefoot and while wearing 4 different shoes: 1) clogs (Dansko®), 2) stability shoes (Brooks Addiction®), 3) flat walking shoes (Puma H Street®), and 4) flip-flops. Peak knee loads were compared between the different footwear conditions.”

  Googla modellerna, sök bilder. Det är inte löparskor.

Comments are closed.