Uppdaterad: 2011-01-04

3 kommentarer

Marie blev sjuk av vaccinet mot svininfluensan

Bild

Marie Almquist fick en allergisk reaktion efter vaccinet Pandemrix mot svininfluensan, och hon känner sig fortfarande sjuk.

Fakta om Betapred

Hämmar inflammationer och allergiska reaktioner, bland annat vid astma och ormbett, men också falsk krupp.

Varning för: Kan öka risken för blodpropp.

2.833335
Ditt betyg: Inget Medel: 2.8 (12 röster)

Fakta om Prednisolon Pfizer

Prednisolon är ett kortisonpreparat som motverkar och dämpar allergiska besvär, inflammationer och reumatiska besvär.

Varning för: Barn kan hämmas i växten, se upp med det.

4.4
Ditt betyg: Inget Medel: 4.4 (10 röster)

Fakta om Alvedon

Mot värk och feber. Kan användas av människor med magsår.

Varning för: Använd inte om du dricker mycket alkohol eller har dålig...

3.05
Ditt betyg: Inget Medel: 3.1 (20 röster)

Fakta om Pandemrix

Influensavaccin som skyddar mot det som kallas svininfluensan eller nya influensan H1N1. Ska ges till alla, även spädbarn från 6 månaders ålder.

Varning för: Kan vara livsfarligt för äggallergiker.

4
Ditt betyg: Inget Medel: 4 (7 röster)

Det tog ett par dagar men då kom reaktionen. Det hettade, hon skakade av frossa och kunde inte äta själv. Marie Almquist, 35, blev sjuk av vaccinet mot svininfluensa. "Min man fick mata mig, jag vet inte vad barnen tänkte", säger hon i dag, fortfarande sjuk av sin allergiska reaktion.

Under sensommaren funderade Marie Almquist på om hon skulle ta sprutan eller inte. Hon som sällan är sjuk, aldrig haft en influensa och knappt blir förkyld, men när vaccinet kommit hade hon bestämt sig. Redan i mitten av oktober tog Marie sprutan, för att hålla sig frisk och inte riskera att smitta andra eftersom hon jobbar som personlig assistent och sjuksköterska.

 

På måndag fick hon sprutan och fyra dagar senare kom reaktionen. Huden blev flammig, det hettade och hon frös om vartannat. Läkarna gav henne hög dos kortison i två veckor, Betapred, och antihistaminer för att lindra, men ingen tog hennes reaktion på riktigt allvar, tyckte hon.

- Fy vad jag blev sjuk och fy vad jobbigt det var att inte få hjälp.

Sedan tidigare är Marie allergisk mot pälsdjur och pollen som hon behandlar på våren med allergimedicin. De allergierna ska enligt myndigheternas rekommendationer inte reagera på Pandemrix.

- Jag har mejlat Läkemedelsverket, men de vill inte ta med mina långvariga reaktioner som biverkning på vaccinet, berättar Marie. Förstå mig rätt, jag vill inte råda människor att inte ta vaccinet, men jag tycker att folk bör känna till att det kan uppstå allergiska reaktioner under lång tid, och inte bara för äggallergiker.

I en månad var Marie sjukskriven, fortfarande i dag tre månader senare, har Marie flammig hud och hettar om hon inte tar Tavegyl och hon har ofta en sjukdomskänsla i kroppen.

- Jag förstår att jag kommer att få leva med det här ett bra tag, läkarna vet inte riktigt vad de ska göra, men jag hoppas att läkaren på allergimottagningen jag ska till nästa vecka kommer på något som kan hjälpa mig.

 

Agneta Aust Kettis, docent i infektionsmedicin på Läkemedelsverket, har svårt att säga något om Maries symtom, men hon befarar att det kan vara något annat som tillstött.

- Jag hoppas att hennes läkare kontrollerar henne ordentligt, jag har mycket svårt att se att hennes symptom är kopplat till vaccineringen i höstas, säger Agneta Aust Kettis, handläggare och bland annat utredare av biverkningar efter Pandremix.

Följ Marie Almquists blogg här. Här berättar hon om första tiden.

 

Namn: Marie Almqvist. Ålder: 35. Familj: Man och två barn, 4 och 7 år. Jobb: Personlig assistent och sjuksköterska. Bor: I Småland. Bloggar om: Sin allergiska reaktion efter svininfluensavaccinet.

Artikel skriven av Hanna Brodda, hanna.brodda@dinamediciner.se 2010-01-19
Hanna Broddas bild

Kommentera artikeln

Kommentar av anonym

Skrivet 17/1

Jag blev mycket trött efter

anonyms bild

Jag blev mycket trött efter min vaccination, liksom min yngste son. jag är allergiker och båda mina barn är också allergiska de fick äta gluten och mjölkfritt de första åren i sitt liv. Min äldsta son tog aldrig sprutan och han är idag frisk. Nägra månader efter sprutan fick jag akuta buksmärtor, diagnosticerades först som divertikulit, jag blev inlagd då de var rädd att tarmen höll på att perforera, blev bra på behandlingen..men symtomen återkom gång på gång, så i höstas fick jag reda på att jag hade ulcerös kolit samt mikroskopisk kolit, håller också på att utredas ang födoämnesallergier och intoleranser, då jag inte klarar av att äta ngn mat om jag trappar ner på kortisonet. Mina allergivärden på pollen, djur och mögel, har 20-dubblats sedan jag fick vaccinet. Sonen (Ca 20 år) min som tog sprutan fick upprepade halsinfektioner med feber, i höstas förlorade han all energi och fick kroniskt ont i halsen med feber, orkade inte längre jobba. Det har konstaterats att han har mjölkproteinallergi och man håller på att utreda celiaki. Jag misstänker starkt att det är vaccinet som triggat igång våra sjukdomar, men kan ju ingetbevisa. Såg att du anmält, kan man anmäla detta jag berättat också, även om det blev tydligt först efter nästan två år

Kommentar av marie almquist

Skrivet 29/7

jag har en läkemedelsskada!

marie almquists bild

Har nu fått mitt fall bedömt av Läkemedelsförsäkringen Zurich.

Min reaktion efter vaccination med Pandemrix bedöms som allvarligare än om jag hade fått svininfluensan.

Resultat är att jag ska ersättas för den "akuta sjukdomstiden" då jag var helt sjukskriven efter vaccinationen vilket var en månad.

Mitt fall kommer följas upp om ett par månader av försäkringsbolaget för att se om jag fått bestående men efter vaccinationen.

Jag väntar på remiss till neurologen.
Fortsättning följer.

Kommentar av marie almquist

Skrivet 26/1

http://www.svininfluensan.com

marie almquists bild

http://www.svininfluensan.com/content/vaccinet-stoppas-i-kanada#comment-...

Läs i ovan om den nio-åriga pojken med en reaktion mycket lik den jag drabbades av.

Är den pojkens symtom oxå svåra att koppla till
vaccinationen? Kan Agneta Aust Kettis på Läkemedelsverket
bortförklara även hans solklara reaktion efter Pandemrix?

Diskutera

CAPTCHA
Denna fråga är till för att se om du är en människa.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Fler nyheter

Uppdaterad: 2017-08-08

1 kommentar

Många föräldrar har dragits sig för att vaccinera sitt barn i det allmänna vaccineringsprogrammet som erbjuds av barnavårdscentralerna runt om i Sverige, av rädsla för biverkningar. Risken är vetenskapligt prövad.
Uppdaterad: 2017-06-09

Inga kommentarer

Du står med halsbränna på ett apotek utomlands och gestikulerar utan att göra dig förstådd. Nu finns hjälp i "Uppslagsvärk" – sjukdomsterminologi på sex språk.
Uppdaterad: 2017-04-23

Inga kommentarer

I januari drogs en laddning av läkemedlet Liothyronin in efter misstankar om felaktigheter i blandningen. Nu har analysen friat medicinen.
Uppdaterad: 2017-03-15

2 kommentarer

Den nya patientlagen skulle göra patienten mer delaktig i sin egen vård och behandling. Det blev tvärtom. – Vi kan tyvärr konstatera att patientlagen inte haft avsedd effekt, säger Fredrik Lennartsson, generaldirektör på Vårdanalys.
Uppdaterad: 2017-03-13

Inga kommentarer

Ett svårbehandlat område har fått en oväntad behandlingsmöjlighet. En låg dos med narkosmedlet Ketamin kan ge en snabb effekt för människor med svår depression.
Uppdaterad: 2017-01-13

2 kommentarer

Träning och rätt läkemedel är viktigt för människor med skador på hjärnan. I rätt mängd. – Överansträngning är inte bra, säger nobelpristagaren Arvid Carlsson till Dina Mediciner.
Uppdaterad: 2017-01-13

1 kommentar

Ulrika Sandén är forskare. För tolv år sedan opererades hon för sin hjärntumör och har sedan dess kämpat för att hjärnan ska fungera. Här skriver hon själv om sin behandling.
Uppdaterad: 2016-11-11

Inga kommentarer

Stress är farligt, men bara för den som är otränad. Nu kommer nya rön som visar hur vi kan skydda oss mot de negativa effekterna av stress Genom att träna.
Uppdaterad: 2016-06-29

4 kommentarer

Vissa mår dåligt av de vanligaste blodfettsänkande statinerna, eller blir helt enkelt inte hjälpta.  Då kan nya Repatha kan hjälpa. Men alla kommer inte få den.  
Uppdaterad: 2016-06-29

3 kommentarer

Hjälp vårdpersonal och alla som utvecklar läkemedel att göra behandlingarna bättre och säkrare.  Så här rapporterar du en biverkning.
Uppdaterad: 2016-06-28

1 kommentar

Hjärtkärlsjukdomar är den vanligaste orsaken till för tidig död i Sverige och de flesta andra industrialiserade länder. Det bästa sättet att undvika att drabbas är ofta en kombination av ändrade levnadsvanor och mediciner.
Uppdaterad: 2016-05-23

2 kommentarer

En ny sorts behandling har just godkänts mot multipelt myelom. Medicinen är så bra att den godkändes snabbare för att fler patienter ska få behandling.
Uppdaterad: 2016-04-19

5 kommentarer

Varannan kvinna har problem med torra slemhinnor i underlivet, men många går obehandlade. För Hillevi Caris Svensson var lösningen att smörja musen. – Det var en otroligt jobbig tid men det viktiga är att det finns hjälp att få, säger hon till Dinamediciner.
Uppdaterad: 2016-04-16

Inga kommentarer

Sara Riggare är parkinsonpatienten som blev forskare för att förstå sin sjukdom – Jag vill jobba för patienter som är sjuka i dag, forskningen hjälper oftast framtidens patienter, säger hon till Dina mediciner.
Uppdaterad: 2016-03-24

8 kommentarer

Nya blodförtunnande läkemedel och Waran är likställda. Waran prioriteras inte framför de nya medicinerna i de nya nationella riktlinjerna poängterar nu Socialstyrelsen efter kritik från flera hjärtspecialister.

Annons