Uppdaterad: 2011-01-04

3 kommentarer

Marie blev sjuk av vaccinet mot svininfluensan

Bild

Marie Almquist fick en allergisk reaktion efter vaccinet Pandemrix mot svininfluensan, och hon känner sig fortfarande sjuk.

Fakta om Betapred

Hämmar inflammationer och allergiska reaktioner, bland annat vid astma och ormbett, men också falsk krupp.

Varning för: Kan öka risken för blodpropp.

2.833335
Ditt betyg: Inget Medel: 2.8 (12 röster)

Fakta om Prednisolon Pfizer

Prednisolon är ett kortisonpreparat som motverkar och dämpar allergiska besvär, inflammationer och reumatiska besvär.

Varning för: Barn kan hämmas i växten, se upp med det.

4.454545
Ditt betyg: Inget Medel: 4.5 (11 röster)

Fakta om Alvedon

Mot värk och feber. Kan användas av människor med magsår.

Varning för: Använd inte om du dricker mycket alkohol eller har dålig...

3.05
Ditt betyg: Inget Medel: 3.1 (20 röster)

Fakta om Pandemrix

Influensavaccin som skyddar mot det som kallas svininfluensan eller nya influensan H1N1. Ska ges till alla, även spädbarn från 6 månaders ålder.

Varning för: Kan vara livsfarligt för äggallergiker.

4
Ditt betyg: Inget Medel: 4 (7 röster)

Det tog ett par dagar men då kom reaktionen. Det hettade, hon skakade av frossa och kunde inte äta själv. Marie Almquist, 35, blev sjuk av vaccinet mot svininfluensa. "Min man fick mata mig, jag vet inte vad barnen tänkte", säger hon i dag, fortfarande sjuk av sin allergiska reaktion.

Under sensommaren funderade Marie Almquist på om hon skulle ta sprutan eller inte. Hon som sällan är sjuk, aldrig haft en influensa och knappt blir förkyld, men när vaccinet kommit hade hon bestämt sig. Redan i mitten av oktober tog Marie sprutan, för att hålla sig frisk och inte riskera att smitta andra eftersom hon jobbar som personlig assistent och sjuksköterska.

 

På måndag fick hon sprutan och fyra dagar senare kom reaktionen. Huden blev flammig, det hettade och hon frös om vartannat. Läkarna gav henne hög dos kortison i två veckor, Betapred, och antihistaminer för att lindra, men ingen tog hennes reaktion på riktigt allvar, tyckte hon.

- Fy vad jag blev sjuk och fy vad jobbigt det var att inte få hjälp.

Sedan tidigare är Marie allergisk mot pälsdjur och pollen som hon behandlar på våren med allergimedicin. De allergierna ska enligt myndigheternas rekommendationer inte reagera på Pandemrix.

- Jag har mejlat Läkemedelsverket, men de vill inte ta med mina långvariga reaktioner som biverkning på vaccinet, berättar Marie. Förstå mig rätt, jag vill inte råda människor att inte ta vaccinet, men jag tycker att folk bör känna till att det kan uppstå allergiska reaktioner under lång tid, och inte bara för äggallergiker.

I en månad var Marie sjukskriven, fortfarande i dag tre månader senare, har Marie flammig hud och hettar om hon inte tar Tavegyl och hon har ofta en sjukdomskänsla i kroppen.

- Jag förstår att jag kommer att få leva med det här ett bra tag, läkarna vet inte riktigt vad de ska göra, men jag hoppas att läkaren på allergimottagningen jag ska till nästa vecka kommer på något som kan hjälpa mig.

 

Agneta Aust Kettis, docent i infektionsmedicin på Läkemedelsverket, har svårt att säga något om Maries symtom, men hon befarar att det kan vara något annat som tillstött.

- Jag hoppas att hennes läkare kontrollerar henne ordentligt, jag har mycket svårt att se att hennes symptom är kopplat till vaccineringen i höstas, säger Agneta Aust Kettis, handläggare och bland annat utredare av biverkningar efter Pandremix.

Följ Marie Almquists blogg här. Här berättar hon om första tiden.

 

Namn: Marie Almqvist. Ålder: 35. Familj: Man och två barn, 4 och 7 år. Jobb: Personlig assistent och sjuksköterska. Bor: I Småland. Bloggar om: Sin allergiska reaktion efter svininfluensavaccinet.

Artikel skriven av Hanna Brodda, hanna.brodda@dinamediciner.se 2010-01-19
Hanna Broddas bild

Kommentera artikeln

Kommentar av anonym

Skrivet 17/1

Jag blev mycket trött efter

anonyms bild

Jag blev mycket trött efter min vaccination, liksom min yngste son. jag är allergiker och båda mina barn är också allergiska de fick äta gluten och mjölkfritt de första åren i sitt liv. Min äldsta son tog aldrig sprutan och han är idag frisk. Nägra månader efter sprutan fick jag akuta buksmärtor, diagnosticerades först som divertikulit, jag blev inlagd då de var rädd att tarmen höll på att perforera, blev bra på behandlingen..men symtomen återkom gång på gång, så i höstas fick jag reda på att jag hade ulcerös kolit samt mikroskopisk kolit, håller också på att utredas ang födoämnesallergier och intoleranser, då jag inte klarar av att äta ngn mat om jag trappar ner på kortisonet. Mina allergivärden på pollen, djur och mögel, har 20-dubblats sedan jag fick vaccinet. Sonen (Ca 20 år) min som tog sprutan fick upprepade halsinfektioner med feber, i höstas förlorade han all energi och fick kroniskt ont i halsen med feber, orkade inte längre jobba. Det har konstaterats att han har mjölkproteinallergi och man håller på att utreda celiaki. Jag misstänker starkt att det är vaccinet som triggat igång våra sjukdomar, men kan ju ingetbevisa. Såg att du anmält, kan man anmäla detta jag berättat också, även om det blev tydligt först efter nästan två år

Kommentar av marie almquist

Skrivet 29/7

jag har en läkemedelsskada!

marie almquists bild

Har nu fått mitt fall bedömt av Läkemedelsförsäkringen Zurich.

Min reaktion efter vaccination med Pandemrix bedöms som allvarligare än om jag hade fått svininfluensan.

Resultat är att jag ska ersättas för den "akuta sjukdomstiden" då jag var helt sjukskriven efter vaccinationen vilket var en månad.

Mitt fall kommer följas upp om ett par månader av försäkringsbolaget för att se om jag fått bestående men efter vaccinationen.

Jag väntar på remiss till neurologen.
Fortsättning följer.

Kommentar av marie almquist

Skrivet 26/1

http://www.svininfluensan.com

marie almquists bild

http://www.svininfluensan.com/content/vaccinet-stoppas-i-kanada#comment-...

Läs i ovan om den nio-åriga pojken med en reaktion mycket lik den jag drabbades av.

Är den pojkens symtom oxå svåra att koppla till
vaccinationen? Kan Agneta Aust Kettis på Läkemedelsverket
bortförklara även hans solklara reaktion efter Pandemrix?

Fler nyheter

Uppdaterad: 2019-06-16

Inga kommentarer

Höga nivåer av sköldkörtelhormoner påverkar risken att få bröstcancer. Under cancerbehandlingen ska de vara tvärtom, inte för låga
Uppdaterad: 2019-06-16

Inga kommentarer

Hjärtstartare räddar allt fler liv. Störst effekt är det när vanliga människor kan rycka in och rädda med en mobil defibrillator. Ändå väljer Socialstyrelsen att inte ändra riktlinjer vid hjärtstopp.
Uppdaterad: 2019-06-16

Inga kommentarer

Aptitbrist är en känd biverkning hos methylfenidat i början av behandlingen. Men för barn verkar det som om den håller i sig.  
Uppdaterad: 2019-06-16

1 kommentar

Tillgänglig vård, professionella patienter  och större inflytande över den egna vården. I maj går Sveriges första möte för patientfrågor. - Vi patienter behöver jobba tillsammans för att få igenom en förändring, säger Penilla Gunther, tidigare riksdagsledamot och nu programansvarig för Fokus Patient.
Uppdaterad: 2019-06-16

Inga kommentarer

Den vanligaste behandlingen för människor med brist på sköldkörtel-hormonet är Levaxin.  Nu visar Sköldkörtelförbundets utredning som gjorts tillsammans med Sifo, att majoriteten blir inte bra trots behandling. 
Uppdaterad: 2019-06-16

Inga kommentarer

Ett handledsbrott tar många månader av träning att komma tillbaka ifrån. "Håll koll på underlaget istället för mobilen", tipsar Patrik Söderberg, Regions Stockholms chefläkare.  
Uppdaterad: 2019-05-27

Inga kommentarer

Han var skådespelare, jobbade ett par år på en investmentbank i London och fick sedan cancer i blodet. Nu ska Fabian Bolin och hans företag Waroncancer samla data för att hjälpa patienter att må bättre. – Jag har haft en extrem icke-självälskan. Nu först känner jag att jag gör något åt det. 
Uppdaterad: 2019-04-01

Inga kommentarer

Många väljer att göra ingrepp för att förbättra sitt yttre. Här följer fyra saker du bör kolla innan du väljer behandling.
Uppdaterad: 2019-03-04

2 kommentarer

Bantningspreparatet Natural Max Slimming kan orsaka allvarliga hjärtproblem och stroke. Nu varnar Läkemedelsverket för produkten.
Uppdaterad: 2019-01-10

Inga kommentarer

Långt fler fästingar än myndigheterna har trott sprider bakterien babesia. En sjukdom som kan smitta utan symptom.
Uppdaterad: 2018-11-26

4 kommentarer

Han har svårt att gå, kontrollera musklerna i armar och ben och att tala. Ändå får han inte den operation som skulle kunna ge honom han liv tillbaka. - Allt jag gör är att jaga läkare och försöka få hjälp, säger Thomas.
Uppdaterad: 2018-11-26

Inga kommentarer

I flera år har Thomas kämpat för att få myndigheterna att godkänna hans diagnos Tourette och att få den absolut senaste och mest avancerade behandlingen som finns, eller den finns inte ens. Den används bara i forskningen - elbehandling i den delen av hjärnan som orsakar spasmer och allvarliga stammningar.  
Uppdaterad: 2018-11-18

1 kommentar

Dinamediciner.se håller på att byggas om och få ny kostym och nya funktioner. Innehållet fortsätter att vara det samma, det vill säga nyheter om dina mediciner, och dina, och andras, erfarenheter av medicinska behandlingar.
Uppdaterad: 2018-06-20

Inga kommentarer

En studie vid Sahlgrenska Akademin visar att 83 procent av människor med svår fetma försöker gå ner i vikt.  Och försöken pågår under lång tid och de erbjuds nästan ingen behandling, förutom kriurgi.  
Uppdaterad: 2018-06-06

Inga kommentarer

Snabbare nedfrysning, bättre behandlingsmetoder och modernare labb har ökat chanserna att få barn genom IVF-behandling.

Annons