Marie_Almqvist_vaccinallergi_240SKARP
Det tog ett par dagar men då kom reaktionen. Det hettade, hon skakade av frossa och kunde inte äta själv. Marie Almquist, 35, blev sjuk av vaccinet mot svininfluensa. "Min man fick mata mig, jag vet inte vad barnen tänkte", säger hon i dag, fortfarande sjuk av sin allergiska reaktion.

Under sensommaren funderade Marie Almquist på om hon skulle ta sprutan eller inte. Hon som sällan är sjuk, aldrig haft en influensa och knappt blir förkyld, men när vaccinet kommit hade hon bestämt sig. Redan i mitten av oktober tog Marie sprutan, för att hålla sig frisk och inte riskera att smitta andra eftersom hon jobbar som personlig assistent och sjuksköterska.

 

På måndag fick hon sprutan och fyra dagar senare kom reaktionen. Huden blev flammig, det hettade och hon frös om vartannat. Läkarna gav henne hög dos kortison i två veckor, Betapred, och antihistaminer för att lindra, men ingen tog hennes reaktion på riktigt allvar, tyckte hon.

- Fy vad jag blev sjuk och fy vad jobbigt det var att inte få hjälp.

Sedan tidigare är Marie allergisk mot pälsdjur och pollen som hon behandlar på våren med allergimedicin. De allergierna ska enligt myndigheternas rekommendationer inte reagera på Pandemrix.

- Jag har mejlat Läkemedelsverket, men de vill inte ta med mina långvariga reaktioner som biverkning på vaccinet, berättar Marie. Förstå mig rätt, jag vill inte råda människor att inte ta vaccinet, men jag tycker att folk bör känna till att det kan uppstå allergiska reaktioner under lång tid, och inte bara för äggallergiker.

I en månad var Marie sjukskriven, fortfarande i dag tre månader senare, har Marie flammig hud och hettar om hon inte tar Tavegyl och hon har ofta en sjukdomskänsla i kroppen.

- Jag förstår att jag kommer att få leva med det här ett bra tag, läkarna vet inte riktigt vad de ska göra, men jag hoppas att läkaren på allergimottagningen jag ska till nästa vecka kommer på något som kan hjälpa mig.

 

Agneta Aust Kettis, docent i infektionsmedicin på Läkemedelsverket, har svårt att säga något om Maries symtom, men hon befarar att det kan vara något annat som tillstött.

- Jag hoppas att hennes läkare kontrollerar henne ordentligt, jag har mycket svårt att se att hennes symptom är kopplat till vaccineringen i höstas, säger Agneta Aust Kettis, handläggare och bland annat utredare av biverkningar efter Pandremix.

Följ Marie Almquists blogg här. Här berättar hon om första tiden.

 

Namn: Marie Almqvist. Ålder: 35. Familj: Man och två barn, 4 och 7 år. Jobb: Personlig assistent och sjuksköterska. Bor: I Småland. Bloggar om: Sin allergiska reaktion efter svininfluensavaccinet.

Av Hanna Brodda
19 januari, 2010

3 kommentarer

 • Av anonym 17 januari, 2012

  Jag blev mycket trött efter
  Jag blev mycket trött efter min vaccination, liksom min yngste son. jag är allergiker och båda mina barn är också allergiska de fick äta gluten och mjölkfritt de första åren i sitt liv. Min äldsta son tog aldrig sprutan och han är idag frisk. Nägra månader efter sprutan fick jag akuta buksmärtor, diagnosticerades först som divertikulit, jag blev inlagd då de var rädd att tarmen höll på att perforera, blev bra på behandlingen..men symtomen återkom gång på gång, så i höstas fick jag reda på att jag hade ulcerös kolit samt mikroskopisk kolit, håller också på att utredas ang födoämnesallergier och intoleranser, då jag inte klarar av att äta ngn mat om jag trappar ner på kortisonet. Mina allergivärden på pollen, djur och mögel, har 20-dubblats sedan jag fick vaccinet. Sonen (Ca 20 år) min som tog sprutan fick upprepade halsinfektioner med feber, i höstas förlorade han all energi och fick kroniskt ont i halsen med feber, orkade inte längre jobba. Det har konstaterats att han har mjölkproteinallergi och man håller på att utreda celiaki. Jag misstänker starkt att det är vaccinet som triggat igång våra sjukdomar, men kan ju ingetbevisa. Såg att du anmält, kan man anmäla detta jag berättat också, även om det blev tydligt först efter nästan två år

 • Av marie almquist 29 juli, 2010

  jag har en läkemedelsskada!
  Har nu fått mitt fall bedömt av Läkemedelsförsäkringen Zurich.

  Min reaktion efter vaccination med Pandemrix bedöms som allvarligare än om jag hade fått svininfluensan.

  Resultat är att jag ska ersättas för den ”akuta sjukdomstiden” då jag var helt sjukskriven efter vaccinationen vilket var en månad.

  Mitt fall kommer följas upp om ett par månader av försäkringsbolaget för att se om jag fått bestående men efter vaccinationen.

  Jag väntar på remiss till neurologen.
  Fortsättning följer.

 • Av marie almquist 26 januari, 2010

  http://www.svininfluensan.com
  http://www.svininfluensan.com/content/vaccinet-stoppas-i-kanada#comment-1691

  Läs i ovan om den nio-åriga pojken med en reaktion mycket lik den jag drabbades av.

  Är den pojkens symtom oxå svåra att koppla till
  vaccinationen? Kan Agneta Aust Kettis på Läkemedelsverket
  bortförklara även hans solklara reaktion efter Pandemrix?

Comments are closed.