Uppdaterad: 2010-05-03

3 kommentarer

Myter och fakta om vaccinet

Bild

Ska man vaccinera sig, även om man eventuellt redan varit smittad av influensan? Ja, är rekommendationerna. Några test görs inte. Foto: Scanpix

Fakta om Pandemrix

Influensavaccin som skyddar mot det som kallas svininfluensan eller nya influensan H1N1. Ska ges till alla, även spädbarn från 6 månaders ålder.

Varning för: Kan vara livsfarligt för äggallergiker.

4
Ditt betyg: Inget Medel: 4 (7 röster)

Fakta om Pandremix

Vaccin mot det som kallas Svininfluensan. För alla, barn kan ta det från 6 månaders ålder.

Varning för: Livsfarligt för äggallergiker.

3
Ditt betyg: Inget Medel: 3 (2 röster)

Vaccinet mot svininfluensan är veckans mest diskuterade ämne på Dina mediciners forum. Vi har skickar frågorna vidare till experterna:

 1. Lennart Forslund, läkare på Läkemedelsverket, som varit med och godkänt vaccinet i Sverige.
 2. Lennart Nathell, medicinskt ansvarig läkare på tillverkaren Glaxosmithkline.

Här listas de mest diskuterade farorna med vaccinet och experternas svar:

 • Myt: Vaccinet kommer ut innan det är testats på barn. Sanning: Från början var det så, men nu har tillverkaren följt upp 300 barn som vaccinerats, från 6 till 36 månader gamla, och de får samma biverkningar som vuxna, inga allvarliga bland de som testades.

_________________________________________________________

 • En biverkning av vaccinet skulle vara Guillain-Barrés syndrom. Hur stor är risken? GB är en sjukdom där det egna immunförsvaret angriper nervcellerna med allvarliga konsekvenser, man får svårt att gå, prata och några procent avlider i sjukdomen, men fler och fler blir helt återställda.
 • Myt: Vaccin ger GB. Sanning: Vid enstaka fall i världen har ett influensavaccin eventuellt orsakat sjukdomen, endast en på en miljon. 
 • Läkemedelsverkets svar: "Jag blir upprörd när jag hör alla prata om hur farligt vaccinet
  är, de som säger det förstår inte hur farliga sjukdomar kan vara, säger
  han. Vi som växte upp med mässlingen och polio vet hur
  infektionssjukdomar kan göra folk handikappade för livet och faktiskt
  döda många människor."

_________________________________________________________

 • Hur farligt är skvalen? Skvalen, el squalen, ska förstärka effekten av vaccinet och göra immuniseringen starkare. Tillverkas av hajleverolja.
 • En kritisk röst: Barnläkaren Björn HammarskjöldNewsmill: "Skvalen anses vara ett bra antioxidationsmedel om vi äter det. Injicerar vi squalen så bildar vi antikroppar mot squalen, det innebär att vi får ett immunförsvar som vill förstöra squalen som finns normalt i våra cellmembraner. Det kan vara skadligt om vi har antikroppar mot våra egna cellmembraner.
 • Tillverkaren svarar: - Nej, då, det påverkar inte våra celler, tvärtom, vi har det i kroppen. Immunförvaret reagerar inte på sådant som är kroppseget. Skvalen finns naturligt i kroppen, det finns i all kosmetika och krämer. Det är också det som finns kvar i fingeravtrycket, fettet som lämnas kvar, säger Lennart Nathell.
 • Myt: En amerikan dog av skvalen i Gulfkriget. Sanning: Det var smutsiga fingrar som kommit ner i blodet före testet, därför hittades skvalen.

_________________________________________________________

 • Hur farligt är Tiomersal? Tiomersal är ett konserveringsmedel med kvicksilver som tillsätts för att minska risken för att vaccinet förorenas av mikroorganismer. Det har ingått i vacciner sedan 1950-talet och flera miljarder doser har givits under åren.
 • Myt: Du blir kvincksilverförgiftad av vaccin. Sanning: En dos vaccin innehåller bara 2,5 mikrogram kvicksilver vilket är snitt för vad vi får i oss under en vecka via maten. 
 • Tillverkaren  svarar: - Låt bli en fiskmåltid, en kväll, så blir det samma mängd du får i dig, svarar Lennart Nathell.

_________________________________________________________

 •  Kan vaccin skada immunförsvaret? Immunförsvaret är på många sätt fortfarande en gåta och forskare hittar allt fler samband mellan immunförsvaret och våra vanligaste sjukdomar. Att allergi kan uppkomma av ett understimulerat immunförsvar har man vetat länge, men även cancer påverkas av immunförsvaret.
 • Myt: Immunförsvaret försämras. Sanning: Forskning saknas för studier på längre sikt än 40 år.
 • Läkemedelsverket svarar: -"Det har jag svårt att tro. En sjukdom gör en immun mot den sjukdomen, men inte mot andra", säger Lennart Forslund. "Vi har blivit vaccinerade länge, då skulle alla som är yngre än fyrtio ha dåligt immunförsvar, då skulle vi dörr allihopa av infektioner, det är inte så."
Artikel skriven av Dina mediciner 2009-10-23
Hanna Broddas bild

Kategorier:

Influensa svininfluensa

Kommentera artikeln

Kommentar av anonym

Skrivet 26/10

Vaccin

anonyms bild

Kommentar av anonym

Skrivet 26/10

Vaccin

anonyms bild

Kokoppsvaccinet fungerade inte.
Mycket av succen som tillskrevs vaccinationsprogrammen kan i själva verket bero på förbättring av folkhälsan relaterad till vattenkvalitet och sanitära anläggningar, mindre trångbodda levnadsförhållanden, bättre näring och högre levnads standard. Typiskt är att incidenterna av en sjukdom var klart sjunkande före det att vaccinet för den sjukdomen introducerades. I England hade incidenterna av polio minskat med 82 % före det att poliovaccinet introducerades 1956.

Kommentar av Idahlinaho

Skrivet 20/11

Men att behöva ta om vaccinet

Idahlinahos bild

Men att behöva ta om vaccinet varje år för att vara skyddad vad är visten med det?

Diskutera

CAPTCHA
Denna fråga är till för att se om du är en människa.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Fler nyheter

Uppdaterad: 2018-11-26

Inga kommentarer

I flera år har Thomas kämpat för att få myndigheterna att godkänna hans diagnos Tourette och att få den absolut senaste och mest avancerade behandlingen som finns, eller den finns inte ens. Den används bara i forskningen - elbehandling i den delen av hjärnan som orsakar spasmer och allvarliga stammningar.  
Uppdaterad: 2018-11-18

1 kommentar

Dinamediciner.se håller på att byggas om och få ny kostym och nya funktioner. Innehållet fortsätter att vara det samma, det vill säga nyheter om dina mediciner, och dina, och andras, erfarenheter av medicinska behandlingar.
Uppdaterad: 2018-10-05

Inga kommentarer

Hjärtstartare räddar allt fler liv. Störst effekt är det när vanliga människor kan rycka in och rädda med en mobil defibrillator. Ändå väljer Socialstyrelsen att inte ändra riktlinjer vid hjärtstopp.
Uppdaterad: 2018-09-05

Inga kommentarer

Han var skådespelare, jobbade ett par år på en investmentbank i London och fick sedan cancer i blodet. Nu ska Fabian Bolin och hans företag Waroncancer samla data för att hjälpa patienter att må bättre. – Jag har haft en extrem icke-självälskan. Nu först känner jag att jag gör något åt det. 
Uppdaterad: 2018-06-20

Inga kommentarer

En studie vid Sahlgrenska Akademin visar att 83 procent av människor med svår fetma försöker gå ner i vikt.  Och försöken pågår under lång tid och de erbjuds nästan ingen behandling, förutom kriurgi.  
Uppdaterad: 2018-06-06

Inga kommentarer

Snabbare nedfrysning, bättre behandlingsmetoder och modernare labb har ökat chanserna att få barn genom IVF-behandling.
Uppdaterad: 2018-02-20

Inga kommentarer

Höga nivåer av sköldkörtelhormoner påverkar risken att få bröstcancer. Under cancerbehandlingen ska de vara tvärtom, inte för låga
Uppdaterad: 2018-02-12

1 kommentar

Läsarfråga: Jag har i cirka 2 års tid haft problem med att musklerna krampar i kroppen främst i överkroppen. Känner en stark oro och ångest i samband med detta. Har provat några olika antidepressiva mediciner bland annat Citalopram, Cymbalta och nu Venlafaxin. Hjälper ej mot mina fysiska symptom. 
Uppdaterad: 2018-01-25

Inga kommentarer

På Karolinska Universitetssjukhuset har de köpt in en speciall maskin som både kan ge snabbare diagnos och säkrare behandling av prostatacancer.
Uppdaterad: 2018-01-19

Inga kommentarer

Ett allvarligt fel på den spruta för epilepsiläkemedlet Buccolam har upptäckts och nu varnar Läkemedelsverket för oaktsamhet vid användning.
Uppdaterad: 2017-10-26

1 kommentar

Allt för få känner till EUs patientrörlighetsdirektiv Det är bara att välja. Bästa vården i hela Europa. 
Uppdaterad: 2017-08-08

1 kommentar

Många föräldrar har dragits sig för att vaccinera sitt barn i det allmänna vaccineringsprogrammet som erbjuds av barnavårdscentralerna runt om i Sverige, av rädsla för biverkningar. Risken är vetenskapligt prövad.
Uppdaterad: 2017-06-09

Inga kommentarer

Du står med halsbränna på ett apotek utomlands och gestikulerar utan att göra dig förstådd. Nu finns hjälp i "Uppslagsvärk" – sjukdomsterminologi på sex språk.
Uppdaterad: 2017-04-23

Inga kommentarer

I januari drogs en laddning av läkemedlet Liothyronin in efter misstankar om felaktigheter i blandningen. Nu har analysen friat medicinen.
Uppdaterad: 2017-03-15

2 kommentarer

Den nya patientlagen skulle göra patienten mer delaktig i sin egen vård och behandling. Det blev tvärtom. – Vi kan tyvärr konstatera att patientlagen inte haft avsedd effekt, säger Fredrik Lennartsson, generaldirektör på Vårdanalys.

Annons