svinflunsan45
Vaccinet mot svininfluensan är veckans mest diskuterade ämne på Dina mediciners forum. Vi har skickar frågorna vidare till experterna:
 1. Lennart Forslund, läkare på Läkemedelsverket, som varit med och godkänt vaccinet i Sverige.
 2. Lennart Nathell, medicinskt ansvarig läkare på tillverkaren Glaxosmithkline.

Här listas de mest diskuterade farorna med vaccinet och experternas svar:

 • Myt: Vaccinet kommer ut innan det är testats på barn. Sanning: Från början var det så, men nu har tillverkaren följt upp 300 barn som vaccinerats, från 6 till 36 månader gamla, och de får samma biverkningar som vuxna, inga allvarliga bland de som testades.

_________________________________________________________

 • En biverkning av vaccinet skulle vara Guillain-Barrés syndrom. Hur stor är risken? GB är en sjukdom där det egna immunförsvaret angriper nervcellerna med allvarliga konsekvenser, man får svårt att gå, prata och några procent avlider i sjukdomen, men fler och fler blir helt återställda.
 • Myt: Vaccin ger GB. Sanning: Vid enstaka fall i världen har ett influensavaccin eventuellt orsakat sjukdomen, endast en på en miljon. 
 • Läkemedelsverkets svar: "Jag blir upprörd när jag hör alla prata om hur farligt vaccinet är, de som säger det förstår inte hur farliga sjukdomar kan vara, säger han. Vi som växte upp med mässlingen och polio vet hur infektionssjukdomar kan göra folk handikappade för livet och faktiskt döda många människor."

_________________________________________________________

 • Hur farligt är skvalen? Skvalen, el squalen, ska förstärka effekten av vaccinet och göra immuniseringen starkare. Tillverkas av hajleverolja.
 • En kritisk röst: Barnläkaren Björn HammarskjöldNewsmill: "Skvalen anses vara ett bra antioxidationsmedel om vi äter det. Injicerar vi squalen så bildar vi antikroppar mot squalen, det innebär att vi får ett immunförsvar som vill förstöra squalen som finns normalt i våra cellmembraner. Det kan vara skadligt om vi har antikroppar mot våra egna cellmembraner.
 • Tillverkaren svarar: - Nej, då, det påverkar inte våra celler, tvärtom, vi har det i kroppen. Immunförvaret reagerar inte på sådant som är kroppseget. Skvalen finns naturligt i kroppen, det finns i all kosmetika och krämer. Det är också det som finns kvar i fingeravtrycket, fettet som lämnas kvar, säger Lennart Nathell.
 • Myt: En amerikan dog av skvalen i Gulfkriget. Sanning: Det var smutsiga fingrar som kommit ner i blodet före testet, därför hittades skvalen.

_________________________________________________________

 • Hur farligt är Tiomersal? Tiomersal är ett konserveringsmedel med kvicksilver som tillsätts för att minska risken för att vaccinet förorenas av mikroorganismer. Det har ingått i vacciner sedan 1950-talet och flera miljarder doser har givits under åren.
 • Myt: Du blir kvincksilverförgiftad av vaccin. Sanning: En dos vaccin innehåller bara 2,5 mikrogram kvicksilver vilket är snitt för vad vi får i oss under en vecka via maten. 
 • Tillverkaren  svarar: - Låt bli en fiskmåltid, en kväll, så blir det samma mängd du får i dig, svarar Lennart Nathell.

_________________________________________________________

 •  Kan vaccin skada immunförsvaret? Immunförsvaret är på många sätt fortfarande en gåta och forskare hittar allt fler samband mellan immunförsvaret och våra vanligaste sjukdomar. Att allergi kan uppkomma av ett understimulerat immunförsvar har man vetat länge, men även cancer påverkas av immunförsvaret.
 • Myt: Immunförsvaret försämras. Sanning: Forskning saknas för studier på längre sikt än 40 år.
 • Läkemedelsverket svarar: -"Det har jag svårt att tro. En sjukdom gör en immun mot den sjukdomen, men inte mot andra", säger Lennart Forslund. "Vi har blivit vaccinerade länge, då skulle alla som är yngre än fyrtio ha dåligt immunförsvar, då skulle vi dörr allihopa av infektioner, det är inte så."
Av Hanna Brodda
23 oktober, 2009

3 kommentarer

 • Av anonym 26 oktober, 2011

  Vaccin
  För mer information om vaccin

  http://www.naturligagrejor.se/PDFer/varforduskallundvikaatttavacciner.pdf

 • Av anonym 26 oktober, 2011

  Vaccin
  Kokoppsvaccinet fungerade inte.
  Mycket av succen som tillskrevs vaccinationsprogrammen kan i själva verket bero på förbättring av folkhälsan relaterad till vattenkvalitet och sanitära anläggningar, mindre trångbodda levnadsförhållanden, bättre näring och högre levnads standard. Typiskt är att incidenterna av en sjukdom var klart sjunkande före det att vaccinet för den sjukdomen introducerades. I England hade incidenterna av polio minskat med 82 % före det att poliovaccinet introducerades 1956.

 • Av Idahlinaho 20 november, 2009

  Men att behöva ta om vaccinet
  Men att behöva ta om vaccinet varje år för att vara skyddad vad är visten med det?

Comments are closed.