Uppdaterad: 2010-04-06

7 kommentarer

Sköldkörteln - en kontroversiell fråga

Bild

Sköldkörteln sitter bakom adamsäpplet och är stor som en valnöt. Den styrs av hypofysen i hjärnan och har många viktiga funktioner i kroppen. Den styr ämnesomsättningen, hjälper oss att hålla värmen, påverkar vår initiativförmåga, hjärtslag, blodtryck, sexlust, fertilitet och så vidare och så vidare. Ibland, ofta orsakat av ärftliga sjukdomar, går aktiviteten ner eller upp. Ibland kan den börja växa, det är vad som kallas struma, men ofta syns eller känns inget utanpå. Ett nålstick rakt in i sköldkörteln kan visa om det finns en kronisk inflammation eller annat som gör att den inte fungerar som den ska.

Fakta om Levaxin

Levaxin ska tas när kroppen av någon orsak slutat producera sköldkörtelhormon. Sköldkörteln är viktig för många funktioner i kroppen, bland annat ämnesomsättningen.

Varning för: ...

3.314815
Ditt betyg: Inget Medel: 3.3 (108 röster)

Funktionen i sköldkörteln är viktig för energins omsättning i kroppen. Underfunktion testas med ett blodprov, men bara hälften av patienterna upptäcks då, menar doktor Bo Wikland.

Enligt sjukvårdens riktlinjer ska sköldkörtelproblem diagnostiseras genom prov på TSH, ett värde som ökar vid underfunktion, men även finnålspunktuation direkt i sköldkörteln kan användas. Första behandlingen enligt socialstyrelsen ska vara Levaxin om underfunktion kan påvisas.
Ändå går många obehandlade.

- Sköldkörtelproblemet håller mig igång, det är både fascinerande och, vad ska jag säga, frustrerande. Det är sorgligt att se alla dessa patienter, hur de blivit behandlade och
hur enkelt det är att hjälpa dem. Av någon orsak har den här frågan blivit väldigt kontroversiell, säger Bo Wikland, och suckar.

 

Bo Wikland är 70 år, men tar fortfarande emot på mottagningen i Hötorgsskapan i Stockholm och är fullbokad i många månader framåt.

Hans specialitet har blivit autoimmuna sjukdomar, det är när kroppen går
till attack mot det egna organet eller organen. Crohns syndrom och Ulcerös colit är favoriter, men sköldkörteln tycker han är mest intressant.

För snart åtta år sedan gjorde Bo Wikland tillsammans med några kolleger en undersökning. Det visade sig att  hälften av de som visat normala värden vid TSH-provet nästan, och alla de typiska symptomen, ändå hade en kronisk sköldkörtelinflammation som upptäcktes först med ett prov rakt i körteln, så kallad finnålsundersökning.

- I Stockholms landsting finns i dag en tradition att remittera patienterna till en finnålsundersökning, men alla får inte remiss. Särskilt inte ute i landet. Och det är inte allmän rutin, berättar han.

Doktor Wikland har publicerat
sina upptäckter flera gånger. I Lancet för tio år sedan skrev han tillsammans med en kollega en uppmärksammad artikel om att TSH-provet som tas inte räcker, som bland annat refererades i Läkartidningen 2007.

- Av våra patienter uppvisade inte mindre än 40 procent otvetydiga förändringar som vid autoimmun tyreoidit. Av dessa patienter påvisades hos mindre än hälften signifikant avvikelse av TSH, det vedertagna förstahandsprovet och kriteriet för diagnostik av sköldkörtelsjukdom, säger han.

Varför har det blivit en kontroversiell fråga?
- Jag vet inte, säg det. Det är väl bland annat för att läkarna tycker att det finns ett enkelt och billigt test, och då ska det användas, men då dömer man många att leva med fortsatt dålig livskvalitet. Jag har hört många berätta om en
trötthet som är fruktansvärd, den gör människor helt inkapabla att jobba under många år.

På Socialstyrelsen ser de gärna att patienterna söker sig vidare, om de inte får hjälp där de först söker, enligt handläggare Anna Ericsson.

 

Källa:  Wikland B, Löwhagen T,Sandberg PO. "Fine-needle aspiration cytology of the thyroid in chronic
fatigue",  Lancet-01.

Läs mer:

Symptom på underfunktion i sköldkörteln

Normalvärden för TSH

Följ diskussionerna om sköldkörteln här:

Gud vad skönt att veta

Varför blir jag inte bra med Levaxin

Artikel skriven av Hanna Brodda 2010-03-26
Hanna Broddas bild

Kommentera artikeln

Kommentar av Anna-Carin

Skrivet 4/3

SJUK

Anna-Carins bild

Hej,
Jag har i flera år sökt läkare för alla symtom som jag har. Prover på sköldkörtel har jag lämnat flera gånger. Någon gång ligger dom utanför referensintervall, och någon gång precis innom. En läkare säger att alla symptom tyder på en underfunktion, men proverna är inte "dåliga", därför kommer jag inte att behandla dig.
När hela kroppen är "trasig" och jag knappt orkar ta mig genom dagarna, hur ska jag då orka leta efter en läkare som ser till hur jag mår och inte till siffror på ett papper.... ?? Någon som har kan tipsa om en läkare som hjälper oss som enligt provsvar är friska, men som är sjuka...

Kommentar av RPersson

Skrivet 14/11

Ibland måste man...

RPerssons bild

Från svårt sjuk till sk normal på 7 år och med enbart Levaxin. "Kroppen kan ha svårt att ta upp medicinen" sa den läkare som först gav mig Levaxin. När jag vaknar 4-5-tiden på morgonen tar jag medicinen, på absolut tom mage. Somnar om sen och frukost först vid 8-tiden. Alltid så år efter år. Man ska inte ta något annat än en smutt vatten. Jag tror just detta är viktigt att låta medicinen tas upp av kroppen i lugn och ro. Sen är sömn viktigt viktigt. Äta lagom också. Om man har rubbningar på denna känsliga körtel ska man leva utan stress. Jag tror att nästan allt är stress för oss med denna nedsatthet. Jag har lärt mig att vara rädd om mig själv och strunta i om någon anser sig vara viktigare. Kroppen tar oerhört mycket stryk av denna nedsatthet med svåra problem med kroppen. Detta är viktigt RP

Kommentar av RPersson

Skrivet 14/11

Kanske hos dr ...

RPerssons bild

Ställ dig i kö hos dr Bo Wikland Hötorgsskrapan i Stockholm. Han har intresse för sköldkörtelproblemen. Man har rätt att få må bra helt enkelt och man får stå på sig tills man blir balanserad. Lycka till

Kommentar av Anna-Carin

Skrivet 4/3

Låter som en dröm

Anna-Carins bild

Har varit sjuk i ca 4 år. Provsvaren ligger ena gången utanför referensintervall och nästa gång knappt inom. Läkare som säger att hela symptomlistan (ett A4) visar på underfunktion av sköldkörtelhormon, men att det inte behandlas eftersom provsvaren ligger inom, om än knappt... Hur får jag hjälp??? Hur ska jag orka leta läkare, när jag knappt orkar ta mig genom dagarna..?

Kommentar av anonym

Skrivet 1/12

Sköldkörteln

anonyms bild

Hej. Jag har tagit prover och visat normala värden. Men jag inne på hypotyreos typ 2. Det är inte accepterat men är bevisat att mer en hälften som har normala TSH värde. Fortfarande har symptomen och vill ha hjälp. hypotyreos typ 2 är vanligare en typ 1. Men är svårt att bli tagen på allvar när man tar upp det. Många läkare tror inte att den finns. Men man kan göra en finnålsundersökning, då plockar man ut celler från sköldkörteln. Det är förs då man ser att man har en sköldkörtelns inflammation. För hypotyreos typ 2 syns inte på blodprov.

Kommentar av Anki B.

Skrivet 12/5

hypotyreos, och kortisolbrist

Anki B.s bild

Hej!

Kvinna som som haft yrsel,hypertyreos, fick jodbeh.o levaxin, sen hypotyreos,svettningar,värk i leder och,
muskler,stel,orkeslös, torr hud, torr hår,sömnproblem.mm
och mår dessutom illa nu också,sugen på saltgodis.mm

och har tagit prov, på Scandlab. fick veta att jag hade kortisolbrist, och för lågt T3....

och tar hela tiden bara levaxin som ej hjälper..

Finns det någon som kan komma med synpunkter på detta?

Hur ska man få hjälp här i Sthlm?

Kommentar av anonym

Skrivet 16/4

Det finns några olika

anonyms bild

Det finns några olika föreningar som kan hjälpa dig med tips. Sköldkörtelföreningen, hypotyreosföreningen och en kvinna som blivit helt frisk, Eva Renner, hon har en hemsida med mycket info.

Fler nyheter

Uppdaterad: 2019-06-16

Inga kommentarer

Höga nivåer av sköldkörtelhormoner påverkar risken att få bröstcancer. Under cancerbehandlingen ska de vara tvärtom, inte för låga
Uppdaterad: 2019-06-16

Inga kommentarer

Hjärtstartare räddar allt fler liv. Störst effekt är det när vanliga människor kan rycka in och rädda med en mobil defibrillator. Ändå väljer Socialstyrelsen att inte ändra riktlinjer vid hjärtstopp.
Uppdaterad: 2019-06-16

Inga kommentarer

Aptitbrist är en känd biverkning hos methylfenidat i början av behandlingen. Men för barn verkar det som om den håller i sig.  
Uppdaterad: 2019-06-16

1 kommentar

Tillgänglig vård, professionella patienter  och större inflytande över den egna vården. I maj går Sveriges första möte för patientfrågor. - Vi patienter behöver jobba tillsammans för att få igenom en förändring, säger Penilla Gunther, tidigare riksdagsledamot och nu programansvarig för Fokus Patient.
Uppdaterad: 2019-06-16

Inga kommentarer

Den vanligaste behandlingen för människor med brist på sköldkörtel-hormonet är Levaxin.  Nu visar Sköldkörtelförbundets utredning som gjorts tillsammans med Sifo, att majoriteten blir inte bra trots behandling. 
Uppdaterad: 2019-06-16

Inga kommentarer

Ett handledsbrott tar många månader av träning att komma tillbaka ifrån. "Håll koll på underlaget istället för mobilen", tipsar Patrik Söderberg, Regions Stockholms chefläkare.  
Uppdaterad: 2019-05-27

Inga kommentarer

Han var skådespelare, jobbade ett par år på en investmentbank i London och fick sedan cancer i blodet. Nu ska Fabian Bolin och hans företag Waroncancer samla data för att hjälpa patienter att må bättre. – Jag har haft en extrem icke-självälskan. Nu först känner jag att jag gör något åt det. 
Uppdaterad: 2019-04-01

Inga kommentarer

Många väljer att göra ingrepp för att förbättra sitt yttre. Här följer fyra saker du bör kolla innan du väljer behandling.
Uppdaterad: 2019-03-04

2 kommentarer

Bantningspreparatet Natural Max Slimming kan orsaka allvarliga hjärtproblem och stroke. Nu varnar Läkemedelsverket för produkten.
Uppdaterad: 2019-01-10

Inga kommentarer

Långt fler fästingar än myndigheterna har trott sprider bakterien babesia. En sjukdom som kan smitta utan symptom.
Uppdaterad: 2018-11-26

4 kommentarer

Han har svårt att gå, kontrollera musklerna i armar och ben och att tala. Ändå får han inte den operation som skulle kunna ge honom han liv tillbaka. - Allt jag gör är att jaga läkare och försöka få hjälp, säger Thomas.
Uppdaterad: 2018-11-26

Inga kommentarer

I flera år har Thomas kämpat för att få myndigheterna att godkänna hans diagnos Tourette och att få den absolut senaste och mest avancerade behandlingen som finns, eller den finns inte ens. Den används bara i forskningen - elbehandling i den delen av hjärnan som orsakar spasmer och allvarliga stammningar.  
Uppdaterad: 2018-11-18

1 kommentar

Dinamediciner.se håller på att byggas om och få ny kostym och nya funktioner. Innehållet fortsätter att vara det samma, det vill säga nyheter om dina mediciner, och dina, och andras, erfarenheter av medicinska behandlingar.
Uppdaterad: 2018-06-20

Inga kommentarer

En studie vid Sahlgrenska Akademin visar att 83 procent av människor med svår fetma försöker gå ner i vikt.  Och försöken pågår under lång tid och de erbjuds nästan ingen behandling, förutom kriurgi.  
Uppdaterad: 2018-06-06

Inga kommentarer

Snabbare nedfrysning, bättre behandlingsmetoder och modernare labb har ökat chanserna att få barn genom IVF-behandling.

Annons