kattunge250

Tre sprutor, helt utan biverkningar, sedan kan du ta hem din katt igen. Svenska forskaren Hans Grönlund har uppfunnit drömvaccinet för alla kattälskare.


Patentet på kattvaccinet tog Hans Grönlund själv först, men han sålde det vidare direkt för att det snabbt ska utvecklas och finnas på marknaden inom två år.


- Det är kul att jobba med sådant som kommer patienter och människor till del, även om det kanske inte är det finaste i den akademiska världen, konstaterar Hans Grönlund, som blir docent i slutet på maj vid Karolinska Institutet i Stockholm.

Vaccinet är utvecklat från
ett protein i kattens saliv, det som de flesta kattallergiker i själva verket är allergiska mot, inte pälsen.
- Det är tacksamt med just kattallergi, eftersom det är lättare att utvinna just den enda allergenen som ger allergiska besvär, pollen och andra pälsdjurs-allergier är inte riktigt lika enkelt, eftersom det där är flera olika sammansatta allergener som triggar immunförsvaret på olika sätt hos olika allergiker, säger han, men det är ändå inte långt borta att vi hittar det också.

Det speciella med det nya vaccinet är inte bara substansen, utan också handhavandet. Istället för att ge injektionen i muskeln, som Alutard, en behandling som ta mellan 3-5 år, sprutar Hans Grönlund in allergenen direkt i lymfkörteln.

- Resultatet är att patienten
inte får några biverkningar eller någon allergisk reaktion som av de andra vaccinerna kan ge, här får immunförsvaret ta emot allergenen direkt i cellen, via en peptid, som blockerar antikroppen och kroppen vänjer sig vid allergenet och allergin är botad. Det går mycket snabbare också.

Än så länge finns vaccinet inte att få, men Grönlund hoppas att det inte ska ta för lång tid. En första blindstudie med 20 människor är genomförd, där 12 personer fick vaccinet och 8 fick en placebospruta, utan att varken personalen eller patienterna fick veta vad det var i sprutorna. Allergierna blev botade och ingen hade någon biverkning. Patentet ägs nu av schweiziska Imvision som redan inlett fas 2 studien.  

Varför ökar allergierna i västvärlden, tror du?
- Jag håller nog mest på hygienhypotesen, efter kriget började vi tvätta oss, dammen försvann från hörnen och djuren åkte ut, vi blev stadsbor, det är nog den mest troliga orsaken. Men ökningen börjar visst stanna av, vi kanske har lärt om.

Allergiforskningen på Karolinska Institutet är stödd av privata donationer och patientföreningar, trots att allergi kostar samhället stora summor i form av sjukdagar och kostsamma astmabehandlingar. Ett vaccin som botar är heller inte efterfrågat i industrin, menar Hans Grönlund.
- Läkemedelsbolagen vill inte att folk ska bli friska, de tjänar enorma summor på att lindra symptomen som folk har år efter år, det gör att det inte finns något driv i forskningen, men nu ska vi gå vidare och bota fler allergier, björk blir nog nästa.

Läs mer: Därför dröjer kattvaccinet

Av Hanna Brodda
7 maj, 2010

21 kommentarer

 • Av Maaria 22 januari, 2015

  Trött på daltet och helgandet av hundar och katter!
  Vilka djur används i djurförsök för att ta fram vaccin mot kattallergi och hundallergi? Och varför tas det inte främst fram vaccin mot råttallergi, musallergi och mot gnagarallargi överhuvudtaget? Är det bara hundar och katter som gäller i det här svenska samhället? Varför får inte andra djur mer uppmärksamhet? Och varför behandlas råttor och möss sämre än andra djur? Jag upprörs så över detta, och det är befängt att olika djur behandlas efter värdestatus i vår svenska fördomsfulla kultur. Detta hyckleriet måste upphöra nu! Hälsningar från en råttvän och musvän.

 • Av Maaria 22 januari, 2015

  Trött på daltet och helgandet av hundar och katter!
  Vilka djur används i djurförsök för att ta fram vaccin mot kattallergi och hundallergi? Och varför tas det inte främst fram vaccin mot råttallergi, musallergi och mot gnagarallargi överhuvudtaget? Är det bara hundar och katter som gäller i det här svenska samhället? Varför får inte andra djur mer uppmärksamhet? Och varför behandlas råttor och möss sämre än andra djur? Jag upprörs så över detta, och det är befängt att olika djur behandlas efter värdestatus i vår svenska fördomsfulla kultur. Detta hyckleriet måste upphöra nu! Hälsningar från en råttvän och musvän.

 • Av anonym 2 november, 2014

  Det blir inget:
  http://barnastma.se/index.php/14-medicinska-artiklar/30-att-bota-allergi-aer-inte-loensamt

 • Av Kenta 21 juni, 2014

  vill ha det också
  Något nytt om vaccinet? Och hur gör man för att få ta del av det när det finns ute?

 • Av anonym 3 oktober, 2013

  Hundar då :((((
  kommer det aldrig nåt vaccin för hundallergi! 🙁

 • Av Maria2013 27 april, 2013

  Referens?
  Hej – det låter ju oerhört intressant det du skriver om tetsterna i Kanada. Har du någon länk till artikel / forskare / läkemedelsföretag där detta finns beskrivet, så att jag kan följa utvecklingen.

  Vänligen,
  Maria

 • Kattvaccin snart…!?
  Man ser inte året när kommentarerna är skriva, bara dag ,månad. Men iaf så vet jag att en forskare(från Kanada) och hans internationella team just nu i feb 2013 testar ett vaccin mot kattallergi, fas 3, där 1200 personer 12-65 år ingår. Resultatet ska vara klart sommaren 2014. Sedan får vi hoppas att det kommer ett vaccin!

 • Av Maria2013 26 januari, 2013

  Allergivaccination
  Hej,
  jag har skrivit till Hans Grönlund samt ImVision för flera månader sedan men har inte fått något svar. Vore ju toppen om den som skrivit artikeln kan ta reda på mer fakta om var i processen utvecklingen befinner sig just nu. Sedan är det intressant om medicinen kommer att släppas tidigare i andra länder.

 • Jag vill också ha! Nu!! 🙂
  Jag vill också ha! Nu!! 🙂

 • Av Wiktor 15 december, 2011

  Inga nyheter
  Verkar inte som om det händer så mycket hos imVisioN. Inga pressreleaser på två och ett halvt år och de verkar fortfarande inte ha kommit igång med fas 2:
  http://www.imvision-therapeutics.com/page2.asp?PageID=660

 • Av Ullis 4 december, 2011

  Hur går det?
  Hej Någon som vet hur det går med det nya vaccinet Har inte hört något om det? Är det snart här Hoppas!!! Blir det någon uppdatering i ämnet snart ? MVH Ullis

 • Av anonym 21 september, 2011

  Immunförsvaret och
  Immunförsvaret och allergierna är fortfarande en gåta. Men det skulle kunna fungera på det viset.
  Har du alltså varit allergisk?

 • Av kattmatte till Marie 21 september, 2011

  immun mot min egen katt!
  Min katt och jag dricker ypoghurt och flingor från samma tallrik! Kan jag kanske blivit immun på så sätt?

 • Av Josefin 26 april, 2011

  😀
  När kommer det här att komma ut?! 😀

 • ??
  Hej jag skulle jätte gärna vilja veta hur det har gått med testerna!!??

 • Av anonym 13 oktober, 2010

  Hundar
  Allergi mot hund då? 🙂

 • Av Ankie 29 augusti, 2010

  Har nog aldrig blivit så glad
  Har nog aldrig blivit så glad över en nyhet förut.
  🙂
  Håller helt med dig Uppfödare, kattälskare m.m.
  Vi får slåss om första platsen i kön. hehe

 • Av Uppfödare, utställare, aspirerande domare, kattälskare 29 juni, 2010

  VAD som helst
  … är exakt vad jag gör, för att bli av med detta. Att slippa helvetet jag levt i de senaste tio åren, för att jag helt enkelt inte KAN leva utan katter. Hade jag vetat om studien had jag ställt upp som testpilot. Jag skiter fullständigt i eventuella biverkningar och tänker stå först i kö för att testa det när det kommer ut på marknaden.

 • Av Hanna Brodda 10 juni, 2010

  Kattvaccin dröjer
  Schweiziska Imvision testar just nu i större skala i en fas två-studie. Innan vaccinet kan bli godkänt ska dubbelblinda tester göras. Det vill säga en grupp allergiker ska få vaccinet, den andra gruppen ska få en verkningslös placebo-spruta och varken allergikerna eller personalen som ger det ska veta vad just deras spruta innehåller. När det resultatet är godkänt ska myndigheterna godkänna, i Sverige är det Läkemedelsverket som sköter det. Därefter ska substansen ut i produktion.
  Hela den processen kan i bästa fall ta mindre än två år, i sämsta fall längre. Jag hoppas för din och alla kattälskares skull att det går fort!
  Dina mediciner återkommer om hur det går.

 • Av Bibbi 8 juni, 2010

  Snabbvaccin mot kattallergi
  Är det ingen som kan svara på NÄR detta vaccin kommer bli tillgänligt??? Kan inte du Hanna Brodda som skrev artikeln kunnat ta reda på det?

  Tacksam för svar
  från en Katt älskare (men allergisk)

 • Av Marta 8 maj, 2010

  Det där vill man ju ha NUUU!!
  Det där vill man ju ha NUUU!!

Comments are closed.