Uppdaterad: 2010-10-29

1 kommentar

TV: Jenny Jägerfeld får dyrare läkemedel - bor i rätt landsting

Bild

Författaren Jenny Jägerfeld, här med dottern Simone, har reumatism. Med de nya biologiska läkemedlen kan hon leva ett normalt liv. Foto: Leif R Jansson, Scanpix

Fakta om Remicade

Behandling vid Chrons sjukdom, reumatism, ulcerös kolit, psoriasis med mera.

Varning för: Kan vara farligt att använda om du har hjärtsvikt, tbc eller...

3.5
Ditt betyg: Inget Medel: 3.5 (6 röster)

Fakta om Enbrel

Minskar inflammation som uppstår vid bland annat artrit, proriasis och chrons sjukdom.

Varning för: Prata med din doktor om du har en infektion eller en...

4.2
Ditt betyg: Inget Medel: 4.2 (5 röster)

Fakta om Humira

Mot artrit, psoriasis, crohns sjukdom med mera.

Varning för: Prata med din läkare om du får en infektion i kroppen, om du mår...

4.35294
Ditt betyg: Inget Medel: 4.4 (17 röster)

Färre sjukdagar och mindre smärta med hjälp av biologiska läkemedel. Ändå nekas många på grund av priserna.

Se TV-inslag nedan om Jenny Jägerfeld, nyligen augustnominerad författare och psykolog, som är reumatiker och har blivit mycket bättre av
de nya biologiska läkemedlen.

Sjukdomar som MS, psoriasis och reumatisk artrit är kroniska inflammationssjukdomar och autoimmuna, det vill säga de beror på att kroppens immunförsvar angriper den egna vävnaden.

På senare tid har nya sorters läkemedel utvecklas som innehåller antikroppar eller proteiner som motverkar de inflammationer som uppstår vid en autoimmun sjukdom, som till exempel Humira, Cimzia mot reumatism och Remikade.

De nya läkemedlen har visat god effekt. Men de är dyra. Ett nytt läkemedel kan kosta omkring en miljard kronor att utveckla och företaget har bara en begränsad tid att tjäna tillbaka investerat kapital, sedan släpps patentet och det blir fritt fram för vem som helst att kopiera receptet.

Ekot på Sveriges Radio gjorde en granskning som visade att olika landsting i Sverige har olika policy angående de nya medicinerna. Trots att det finns undersökningar som visar att de sjuka som får biologiska mediciner kan arbeta fler dagar per år, än de som har de äldre typerna av mediciner.

I intervjun på Ekot säger Marie Wedin, från Sjukhusläkarföreningen, att de efterlyser ett nytt sätt att räkna på kostnaderna:

– Jag tror att man måste få ett mått på helhetskostnaderna. Man måste kunna jämföra kostnaderna för läkemedlet med vad man spar på hemtjänst, välbefinnande och vad en människas liv är värt.

 

Se TV-inslag med Jenny Jägerfeld, producerat av Scanpix

Artikel skriven av Dina mediciner 2010-10-18
Dina mediciners bild

Kommentera artikeln

Kommentar av Symtomfri

Skrivet 18/5

Bästa medicinen

Symtomfris bild

Har levt med magproblem i åratal,tills akut insjuknande för 1 1/2 år sen. Har testat olika preparat som ej fungerat när kortisonet trappas ner. Fick diagnosen Krohns i Januari, och har sedan 2 mån tagit Humira som verkar fungera. Livrädd för ev biverkningar, nån som har erfarenheter?

Fler nyheter

Uppdaterad: 2018-02-12

1 kommentar

Läsarfråga: Jag har i cirka 2 års tid haft problem med att musklerna krampar i kroppen främst i överkroppen. Känner en stark oro och ångest i samband med detta. Har provat några olika antidepressiva mediciner bland annat Citalopram, Cymbalta och nu Venlafaxin. Hjälper ej mot mina fysiska symptom. 
Uppdaterad: 2018-01-25

Inga kommentarer

På Karolinska Universitetssjukhuset har de köpt in en speciall maskin som både kan ge snabbare diagnos och säkrare behandling av prostatacancer.
Uppdaterad: 2018-01-19

Inga kommentarer

Ett allvarligt fel på den spruta för epilepsiläkemedlet Buccolam har upptäckts och nu varnar Läkemedelsverket för oaktsamhet vid användning.
Uppdaterad: 2017-10-26

Inga kommentarer

Allt för få känner till EUs patientrörlighetsdirektiv Det är bara att välja. Bästa vården i hela Europa. 
Uppdaterad: 2017-08-08

1 kommentar

Många föräldrar har dragits sig för att vaccinera sitt barn i det allmänna vaccineringsprogrammet som erbjuds av barnavårdscentralerna runt om i Sverige, av rädsla för biverkningar. Risken är vetenskapligt prövad.
Uppdaterad: 2017-06-09

Inga kommentarer

Du står med halsbränna på ett apotek utomlands och gestikulerar utan att göra dig förstådd. Nu finns hjälp i "Uppslagsvärk" – sjukdomsterminologi på sex språk.
Uppdaterad: 2017-04-23

Inga kommentarer

I januari drogs en laddning av läkemedlet Liothyronin in efter misstankar om felaktigheter i blandningen. Nu har analysen friat medicinen.
Uppdaterad: 2017-03-15

2 kommentarer

Den nya patientlagen skulle göra patienten mer delaktig i sin egen vård och behandling. Det blev tvärtom. – Vi kan tyvärr konstatera att patientlagen inte haft avsedd effekt, säger Fredrik Lennartsson, generaldirektör på Vårdanalys.
Uppdaterad: 2017-03-13

1 kommentar

Ett svårbehandlat område har fått en oväntad behandlingsmöjlighet. En låg dos med narkosmedlet Ketamin kan ge en snabb effekt för människor med svår depression.
Uppdaterad: 2017-01-13

2 kommentarer

Träning och rätt läkemedel är viktigt för människor med skador på hjärnan. I rätt mängd. – Överansträngning är inte bra, säger nobelpristagaren Arvid Carlsson till Dina Mediciner.
Uppdaterad: 2017-01-13

1 kommentar

Ulrika Sandén är forskare. För tolv år sedan opererades hon för sin hjärntumör och har sedan dess kämpat för att hjärnan ska fungera. Här skriver hon själv om sin behandling.
Uppdaterad: 2016-11-11

Inga kommentarer

Stress är farligt, men bara för den som är otränad. Nu kommer nya rön som visar hur vi kan skydda oss mot de negativa effekterna av stress Genom att träna.
Uppdaterad: 2016-06-29

4 kommentarer

Vissa mår dåligt av de vanligaste blodfettsänkande statinerna, eller blir helt enkelt inte hjälpta.  Då kan nya Repatha kan hjälpa. Men alla kommer inte få den.  
Uppdaterad: 2016-06-29

3 kommentarer

Hjälp vårdpersonal och alla som utvecklar läkemedel att göra behandlingarna bättre och säkrare.  Så här rapporterar du en biverkning.
Uppdaterad: 2016-06-28

1 kommentar

Hjärtkärlsjukdomar är den vanligaste orsaken till för tidig död i Sverige och de flesta andra industrialiserade länder. Det bästa sättet att undvika att drabbas är ofta en kombination av ändrade levnadsvanor och mediciner.

Annons