Uppdaterad: 2012-02-22

10 kommentarer

Vaccinera bort din allergi

Bild

Du kan bli helt fri från din allergin genom en vaccination, som antingen fås genom en spruta eller i tablettform. Bild: Scanpix Bildbyrå

Fakta om Alutard SQ

Alutard är en allergivaccination som ges i spruta under ett par år, för bland annat pälsdjursallergi och pollen.

Varning för: Ta inte om du är gravid och börja inte en behandling om du lider...

3
Ditt betyg: Inget Medel: 3 (8 röster)

Fakta om Grazax

Grazax är en tablettvaccination för att behandla gräspollenallergi.

Varning för: Var försiktigt om du är allergisk mot fisk eller har astma. Men...

3.5
Ditt betyg: Inget Medel: 3.5 (8 röster)

För alla pollenallergiker runt om i landet blir våren oftast en pina med kliande ögon och täppta näsor. Det finns mediciner som hjälper för stunden, men om du är ute i god tid kan du till och med bli helt fri från din allergi.

Vaccination mot allergi går ut på att utsätta sig för det som kroppen reagerar mot, lite i taget, för att kroppen till slut ska vänja sig. Nu är det för tidigt, men direkt efter semestern går du iväg för att vara skyddad nästa vår.

- Trädpollen kan man börja vaccinera sig mot när äpplena börjar falla från träden på hösten, säger Kicki Olsson sjuksköterska på Astma och allergimotagningen vid Aleris i Stockholm.

Om du har svår allergi och känner att det påverkar ditt dagliga liv allt för mycket, att medicinerna inte är tillräckliga eller att du helt enkelt vill bli av med din allergi för gott, bör du överväga att vaccinera dig.

Allergivaccination fungerar på det sättet att den går in och påverkar grundorsaken till allergin som sitter i ditt eget immunförsvar. Genom att göra detta minskas kroppens känslighet mot det du är allergisk mot. Vilket gör att symtomen dämpas eller rent av försvinner helt.

Du kan antingen få en spruta eller ta en tablett med det eller de allergen som orsakar din allergi. Därför måste du först göra ett test där det framkommer vad du exakt är allergisk mot. Det går att vaccinera med 3-4 allergener samtidigt. Behandlingen startar med en mycket låg dos som sedan ökas i takt med att kroppens tolerans ökar.

 

- I början kommer man och får spruta varje vecka under åtta veckor. Då börjar man med en låg dos. Efter det trappas dosen upp och man kommer till mottagningen varannan vecka i åtta veckor. Sedan var fjärde vecka och efter det var 6-8e vecka i mellan 3 till 5 år, säger Kicki Olsson.

 

När du ska ta sprutorna ska du vara frisk och inte ha några allergiska symtom. Därför går det inte att vaccinera sig när som helst.

Du kan bli vaccinerad om du är allergisk mot något av följande: Träd, gräs, gråbo, husdammskvalster, pälsdjur, bi och geting.

 

När det gäller gräspollen kan man vaccinera sig minst 4 månader innan gräspollensäsongen förväntas börja och sedan fortsätta genom hela gräspollensäsongen som sträcker sig till början av september.  Symtomen kan jämföras med en vanlig förkylning med snuva, täppa och rinnande och kliande ögon som följd.

 

Just vid gräspollenallergi kan man förutom att ta en spruta även vaccinera sig genom att ta en tablett som placeras under tungan en gång per dag innehållande gräspollenextrakt. Denna tablett heter Grazax. Likt injektion med spruta ska man sitta och vänta i 30 minuter efter att tabletten har tagits för att ha koll så att inga eventuella allergiska reaktioner uppstår. Samma dag som du har fått allergivaccination ska du undvika fysik aktivitet, varma bad och alkohol.

 

- Man ska föra en dialog med sin allergiläkare för att se vilken form som passar en själv bäst, säger Kicki Olsson.


Metoder vid allergi:

 

 •  Undvik allergenen, allergen är de ämnen
  som framkallar allergin.
 •  Symtomdämpande mediciner, de
  symtomdämpande medicinerna som finns lindrar endast symtomen
  vilket gör att det känns bättre när du tar dessa, men när du slutar
  eller glömmer att ta medicinerna återkommer symtomen.
 •  Allergivaccination.
  Vaccin eller att "öva" kroppen på det som ger allergin är det enda som behandlar och kan göra dig helt symtomfri.

   

Artikel skriven av Ellinor Daniels 2010-04-21
Ellinor Danielss bild

Kommentera artikeln

Kommentar av anonym

Skrivet 6/12

Varför undvika alkohol vid gräs spruta?

anonyms bild

Varför ska man undvika alkohol samma dag som man får sin vaccinations spruta mot gräs?

Kommentar av anonym

Skrivet 10/9

Rädd men vill vaccinera mig

anonyms bild

Hej jag är 14 år och har allergi mot pälsdjur, pin, gråbo och jag vill vaccinera mig men jag är så rädd för sprutor. Och jag vet inte vad jag ska göra

Kommentar av anonym

Skrivet 17/2

jag fick det här pollen

anonyms bild

jag fick det här pollen vaccinet idag kl 8 på morgonen och jag har träning kl 21:00 så Jag undrar om jag kan träna?

Kommentar av anonym

Skrivet 21/7

Vad är det för mening med att

anonyms bild

Vad är det för mening med att ha 'kommentarer' till artikeln när i gen kunnig i ämnet kan svara på folkets frågor?
Dessa frågor är tydligen väldigt viktiga för dessa människor o ni som jobbar bara struntar i dom!!!
Dåligt!!!

Kommentar av John

Skrivet 17/11

Vart kan man göra detta? Tack

Johns bild

Vart kan man göra detta? Tack för svar!

Kommentar av Oskar

Skrivet 2/9

vaccination mot pällsdjur?

Oskars bild

Hejsan!
jag är allargisk mot pälsdjur,nötter,getingar,pollen,gräs,hö & vissa blommor.
jag undrar om man kan vaccenera säg mot pällsdjur och sedan skaffa hund utan problem?
och ha kaniner ute året runt & ridning ingår också i våran familj. (men efter dom har varit med kaninerna och med hästarna så duchar dom och byter kläder. det är inte jag Oskar som håller på med hästar och kaniner)

men jag är evigt tacksam om du kan svara på min fråga om man kan vaccenera sig mot pälsdjur och sen skaffa en hund utan några problem?

TACK på förhand! :)

Kommentar av Ajti

Skrivet 8/8

VACCINERA INTE "VACCENERA"

Ajtis bild

VAAAAACCINERA!!!

Kommentar av Petra E

Skrivet 31/1

inte i hemmet under vaccinering

Petra Es bild

jag fick svaret att man inte kan få vaccin mot pälsdjuren när man har dem i sitt hem redan, dvs inget djur i hemmen under vaccinerings tiden. Har blivit vaccinerad mot gräs samt björk med stor framgång :-)

Kommentar av Marie

Skrivet 16/5

3 vaccinations spurtan

Maries bild

hejsan vore tacksam att få reda på när denna super vaccination mot kattallergi kommer som bara är 3 sprutor varannan vecka i jumsken. min son är kattallergiker och älskar katter han tjatar så om att skaffa hund eller katt. helst vill han ha båda.

Kommentar av Coco

Skrivet 27/4

Allergivaccination för hund

Cocos bild

Går det att vaccinera sig för kattallergi, samtidigt som man har en katt?

Fler nyheter

Uppdaterad: 2018-02-12

1 kommentar

Läsarfråga: Jag har i cirka 2 års tid haft problem med att musklerna krampar i kroppen främst i överkroppen. Känner en stark oro och ångest i samband med detta. Har provat några olika antidepressiva mediciner bland annat Citalopram, Cymbalta och nu Venlafaxin. Hjälper ej mot mina fysiska symptom. 
Uppdaterad: 2018-01-25

Inga kommentarer

På Karolinska Universitetssjukhuset har de köpt in en speciall maskin som både kan ge snabbare diagnos och säkrare behandling av prostatacancer.
Uppdaterad: 2018-01-19

Inga kommentarer

Ett allvarligt fel på den spruta för epilepsiläkemedlet Buccolam har upptäckts och nu varnar Läkemedelsverket för oaktsamhet vid användning.
Uppdaterad: 2017-10-26

Inga kommentarer

Allt för få känner till EUs patientrörlighetsdirektiv Det är bara att välja. Bästa vården i hela Europa. 
Uppdaterad: 2017-08-08

1 kommentar

Många föräldrar har dragits sig för att vaccinera sitt barn i det allmänna vaccineringsprogrammet som erbjuds av barnavårdscentralerna runt om i Sverige, av rädsla för biverkningar. Risken är vetenskapligt prövad.
Uppdaterad: 2017-06-09

Inga kommentarer

Du står med halsbränna på ett apotek utomlands och gestikulerar utan att göra dig förstådd. Nu finns hjälp i "Uppslagsvärk" – sjukdomsterminologi på sex språk.
Uppdaterad: 2017-04-23

Inga kommentarer

I januari drogs en laddning av läkemedlet Liothyronin in efter misstankar om felaktigheter i blandningen. Nu har analysen friat medicinen.
Uppdaterad: 2017-03-15

2 kommentarer

Den nya patientlagen skulle göra patienten mer delaktig i sin egen vård och behandling. Det blev tvärtom. – Vi kan tyvärr konstatera att patientlagen inte haft avsedd effekt, säger Fredrik Lennartsson, generaldirektör på Vårdanalys.
Uppdaterad: 2017-03-13

1 kommentar

Ett svårbehandlat område har fått en oväntad behandlingsmöjlighet. En låg dos med narkosmedlet Ketamin kan ge en snabb effekt för människor med svår depression.
Uppdaterad: 2017-01-13

2 kommentarer

Träning och rätt läkemedel är viktigt för människor med skador på hjärnan. I rätt mängd. – Överansträngning är inte bra, säger nobelpristagaren Arvid Carlsson till Dina Mediciner.
Uppdaterad: 2017-01-13

1 kommentar

Ulrika Sandén är forskare. För tolv år sedan opererades hon för sin hjärntumör och har sedan dess kämpat för att hjärnan ska fungera. Här skriver hon själv om sin behandling.
Uppdaterad: 2016-11-11

Inga kommentarer

Stress är farligt, men bara för den som är otränad. Nu kommer nya rön som visar hur vi kan skydda oss mot de negativa effekterna av stress Genom att träna.
Uppdaterad: 2016-06-29

4 kommentarer

Vissa mår dåligt av de vanligaste blodfettsänkande statinerna, eller blir helt enkelt inte hjälpta.  Då kan nya Repatha kan hjälpa. Men alla kommer inte få den.  
Uppdaterad: 2016-06-29

3 kommentarer

Hjälp vårdpersonal och alla som utvecklar läkemedel att göra behandlingarna bättre och säkrare.  Så här rapporterar du en biverkning.
Uppdaterad: 2016-06-28

1 kommentar

Hjärtkärlsjukdomar är den vanligaste orsaken till för tidig död i Sverige och de flesta andra industrialiserade länder. Det bästa sättet att undvika att drabbas är ofta en kombination av ändrade levnadsvanor och mediciner.

Annons