Uppdaterad: 2012-02-22

11 kommentarer

Vaccinera bort din allergi

Bild

Du kan bli helt fri från din allergin genom en vaccination, som antingen fås genom en spruta eller i tablettform. Bild: Scanpix Bildbyrå

Fakta om Alutard SQ

Alutard är en allergivaccination som ges i spruta under ett par år, för bland annat pälsdjursallergi och pollen.

Varning för: Ta inte om du är gravid och börja inte en behandling om du lider...

3
Ditt betyg: Inget Medel: 3 (8 röster)

Fakta om Grazax

Grazax är en tablettvaccination för att behandla gräspollenallergi.

Varning för: Var försiktigt om du är allergisk mot fisk eller har astma. Men...

3.5
Ditt betyg: Inget Medel: 3.5 (8 röster)

För alla pollenallergiker runt om i landet blir våren oftast en pina med kliande ögon och täppta näsor. Det finns mediciner som hjälper för stunden, men om du är ute i god tid kan du till och med bli helt fri från din allergi.

Vaccination mot allergi går ut på att utsätta sig för det som kroppen reagerar mot, lite i taget, för att kroppen till slut ska vänja sig. Nu är det för tidigt, men direkt efter semestern går du iväg för att vara skyddad nästa vår.

- Trädpollen kan man börja vaccinera sig mot när äpplena börjar falla från träden på hösten, säger Kicki Olsson sjuksköterska på Astma och allergimotagningen vid Aleris i Stockholm.

Om du har svår allergi och känner att det påverkar ditt dagliga liv allt för mycket, att medicinerna inte är tillräckliga eller att du helt enkelt vill bli av med din allergi för gott, bör du överväga att vaccinera dig.

Allergivaccination fungerar på det sättet att den går in och påverkar grundorsaken till allergin som sitter i ditt eget immunförsvar. Genom att göra detta minskas kroppens känslighet mot det du är allergisk mot. Vilket gör att symtomen dämpas eller rent av försvinner helt.

Du kan antingen få en spruta eller ta en tablett med det eller de allergen som orsakar din allergi. Därför måste du först göra ett test där det framkommer vad du exakt är allergisk mot. Det går att vaccinera med 3-4 allergener samtidigt. Behandlingen startar med en mycket låg dos som sedan ökas i takt med att kroppens tolerans ökar.

 

- I början kommer man och får spruta varje vecka under åtta veckor. Då börjar man med en låg dos. Efter det trappas dosen upp och man kommer till mottagningen varannan vecka i åtta veckor. Sedan var fjärde vecka och efter det var 6-8e vecka i mellan 3 till 5 år, säger Kicki Olsson.

 

När du ska ta sprutorna ska du vara frisk och inte ha några allergiska symtom. Därför går det inte att vaccinera sig när som helst.

Du kan bli vaccinerad om du är allergisk mot något av följande: Träd, gräs, gråbo, husdammskvalster, pälsdjur, bi och geting.

 

När det gäller gräspollen kan man vaccinera sig minst 4 månader innan gräspollensäsongen förväntas börja och sedan fortsätta genom hela gräspollensäsongen som sträcker sig till början av september.  Symtomen kan jämföras med en vanlig förkylning med snuva, täppa och rinnande och kliande ögon som följd.

 

Just vid gräspollenallergi kan man förutom att ta en spruta även vaccinera sig genom att ta en tablett som placeras under tungan en gång per dag innehållande gräspollenextrakt. Denna tablett heter Grazax. Likt injektion med spruta ska man sitta och vänta i 30 minuter efter att tabletten har tagits för att ha koll så att inga eventuella allergiska reaktioner uppstår. Samma dag som du har fått allergivaccination ska du undvika fysik aktivitet, varma bad och alkohol.

 

- Man ska föra en dialog med sin allergiläkare för att se vilken form som passar en själv bäst, säger Kicki Olsson.


Metoder vid allergi:

 

 •  Undvik allergenen, allergen är de ämnen
  som framkallar allergin.
 •  Symtomdämpande mediciner, de
  symtomdämpande medicinerna som finns lindrar endast symtomen
  vilket gör att det känns bättre när du tar dessa, men när du slutar
  eller glömmer att ta medicinerna återkommer symtomen.
 •  Allergivaccination.
  Vaccin eller att "öva" kroppen på det som ger allergin är det enda som behandlar och kan göra dig helt symtomfri.

   

Artikel skriven av Ellinor Daniels 2010-04-21
Ellinor Danielss bild

Kommentera artikeln

Kommentar av anonym

Skrivet 22/3

När kan man skaffa djur

anonyms bild
Jag är en tjej som hela mitt liv drömt om att ha en kanin. Jag har inte kunnat ha det P g A min allergi. Kan man vaccinera sig mot kanin och vart kan man göra det? Om man vaccinerar sig måste man då vänta tills att vaccinationen är slut innan man kan skaffa ett djur eller när kan man göra det?

Kommentar av anonym

Skrivet 6/12

Varför undvika alkohol vid gräs spruta?

anonyms bild

Varför ska man undvika alkohol samma dag som man får sin vaccinations spruta mot gräs?

Kommentar av anonym

Skrivet 10/9

Rädd men vill vaccinera mig

anonyms bild

Hej jag är 14 år och har allergi mot pälsdjur, pin, gråbo och jag vill vaccinera mig men jag är så rädd för sprutor. Och jag vet inte vad jag ska göra

Kommentar av anonym

Skrivet 17/2

jag fick det här pollen

anonyms bild

jag fick det här pollen vaccinet idag kl 8 på morgonen och jag har träning kl 21:00 så Jag undrar om jag kan träna?

Kommentar av anonym

Skrivet 21/7

Vad är det för mening med att

anonyms bild

Vad är det för mening med att ha 'kommentarer' till artikeln när i gen kunnig i ämnet kan svara på folkets frågor?
Dessa frågor är tydligen väldigt viktiga för dessa människor o ni som jobbar bara struntar i dom!!!
Dåligt!!!

Kommentar av John

Skrivet 17/11

Vart kan man göra detta? Tack

Johns bild

Vart kan man göra detta? Tack för svar!

Kommentar av Oskar

Skrivet 2/9

vaccination mot pällsdjur?

Oskars bild

Hejsan!
jag är allargisk mot pälsdjur,nötter,getingar,pollen,gräs,hö & vissa blommor.
jag undrar om man kan vaccenera säg mot pällsdjur och sedan skaffa hund utan problem?
och ha kaniner ute året runt & ridning ingår också i våran familj. (men efter dom har varit med kaninerna och med hästarna så duchar dom och byter kläder. det är inte jag Oskar som håller på med hästar och kaniner)

men jag är evigt tacksam om du kan svara på min fråga om man kan vaccenera sig mot pälsdjur och sen skaffa en hund utan några problem?

TACK på förhand! :)

Kommentar av Ajti

Skrivet 8/8

VACCINERA INTE "VACCENERA"

Ajtis bild

VAAAAACCINERA!!!

Kommentar av Petra E

Skrivet 31/1

inte i hemmet under vaccinering

Petra Es bild

jag fick svaret att man inte kan få vaccin mot pälsdjuren när man har dem i sitt hem redan, dvs inget djur i hemmen under vaccinerings tiden. Har blivit vaccinerad mot gräs samt björk med stor framgång :-)

Kommentar av Marie

Skrivet 16/5

3 vaccinations spurtan

Maries bild

hejsan vore tacksam att få reda på när denna super vaccination mot kattallergi kommer som bara är 3 sprutor varannan vecka i jumsken. min son är kattallergiker och älskar katter han tjatar så om att skaffa hund eller katt. helst vill han ha båda.

Fler nyheter

Uppdaterad: 2019-06-16

Inga kommentarer

Höga nivåer av sköldkörtelhormoner påverkar risken att få bröstcancer. Under cancerbehandlingen ska de vara tvärtom, inte för låga
Uppdaterad: 2019-06-16

Inga kommentarer

Hjärtstartare räddar allt fler liv. Störst effekt är det när vanliga människor kan rycka in och rädda med en mobil defibrillator. Ändå väljer Socialstyrelsen att inte ändra riktlinjer vid hjärtstopp.
Uppdaterad: 2019-06-16

Inga kommentarer

Aptitbrist är en känd biverkning hos methylfenidat i början av behandlingen. Men för barn verkar det som om den håller i sig.  
Uppdaterad: 2019-06-16

1 kommentar

Tillgänglig vård, professionella patienter  och större inflytande över den egna vården. I maj går Sveriges första möte för patientfrågor. - Vi patienter behöver jobba tillsammans för att få igenom en förändring, säger Penilla Gunther, tidigare riksdagsledamot och nu programansvarig för Fokus Patient.
Uppdaterad: 2019-06-16

Inga kommentarer

Den vanligaste behandlingen för människor med brist på sköldkörtel-hormonet är Levaxin.  Nu visar Sköldkörtelförbundets utredning som gjorts tillsammans med Sifo, att majoriteten blir inte bra trots behandling. 
Uppdaterad: 2019-06-16

Inga kommentarer

Ett handledsbrott tar många månader av träning att komma tillbaka ifrån. "Håll koll på underlaget istället för mobilen", tipsar Patrik Söderberg, Regions Stockholms chefläkare.  
Uppdaterad: 2019-05-27

Inga kommentarer

Han var skådespelare, jobbade ett par år på en investmentbank i London och fick sedan cancer i blodet. Nu ska Fabian Bolin och hans företag Waroncancer samla data för att hjälpa patienter att må bättre. – Jag har haft en extrem icke-självälskan. Nu först känner jag att jag gör något åt det. 
Uppdaterad: 2019-04-01

Inga kommentarer

Många väljer att göra ingrepp för att förbättra sitt yttre. Här följer fyra saker du bör kolla innan du väljer behandling.
Uppdaterad: 2019-03-04

2 kommentarer

Bantningspreparatet Natural Max Slimming kan orsaka allvarliga hjärtproblem och stroke. Nu varnar Läkemedelsverket för produkten.
Uppdaterad: 2019-01-10

Inga kommentarer

Långt fler fästingar än myndigheterna har trott sprider bakterien babesia. En sjukdom som kan smitta utan symptom.
Uppdaterad: 2018-11-26

4 kommentarer

Han har svårt att gå, kontrollera musklerna i armar och ben och att tala. Ändå får han inte den operation som skulle kunna ge honom han liv tillbaka. - Allt jag gör är att jaga läkare och försöka få hjälp, säger Thomas.
Uppdaterad: 2018-11-26

Inga kommentarer

I flera år har Thomas kämpat för att få myndigheterna att godkänna hans diagnos Tourette och att få den absolut senaste och mest avancerade behandlingen som finns, eller den finns inte ens. Den används bara i forskningen - elbehandling i den delen av hjärnan som orsakar spasmer och allvarliga stammningar.  
Uppdaterad: 2018-11-18

1 kommentar

Dinamediciner.se håller på att byggas om och få ny kostym och nya funktioner. Innehållet fortsätter att vara det samma, det vill säga nyheter om dina mediciner, och dina, och andras, erfarenheter av medicinska behandlingar.
Uppdaterad: 2018-06-20

Inga kommentarer

En studie vid Sahlgrenska Akademin visar att 83 procent av människor med svår fetma försöker gå ner i vikt.  Och försöken pågår under lång tid och de erbjuds nästan ingen behandling, förutom kriurgi.  
Uppdaterad: 2018-06-06

Inga kommentarer

Snabbare nedfrysning, bättre behandlingsmetoder och modernare labb har ökat chanserna att få barn genom IVF-behandling.

Annons