pollenallergi2
För alla pollenallergiker runt om i landet blir våren oftast en pina med kliande ögon och täppta näsor. Det finns mediciner som hjälper för stunden, men om du är ute i god tid kan du till och med bli helt fri från din allergi.

Vaccination mot allergi går ut på att utsätta sig för det som kroppen reagerar mot, lite i taget, för att kroppen till slut ska vänja sig. Nu är det för tidigt, men direkt efter semestern går du iväg för att vara skyddad nästa vår.

- Trädpollen kan man börja vaccinera sig mot när äpplena börjar falla från träden på hösten, säger Kicki Olsson sjuksköterska på Astma och allergimotagningen vid Aleris i Stockholm.

Om du har svår allergi och känner att det påverkar ditt dagliga liv allt för mycket, att medicinerna inte är tillräckliga eller att du helt enkelt vill bli av med din allergi för gott, bör du överväga att vaccinera dig.

Allergivaccination fungerar på det sättet att den går in och påverkar grundorsaken till allergin som sitter i ditt eget immunförsvar. Genom att göra detta minskas kroppens känslighet mot det du är allergisk mot. Vilket gör att symtomen dämpas eller rent av försvinner helt.

Du kan antingen få en spruta eller ta en tablett med det eller de allergen som orsakar din allergi. Därför måste du först göra ett test där det framkommer vad du exakt är allergisk mot. Det går att vaccinera med 3-4 allergener samtidigt. Behandlingen startar med en mycket låg dos som sedan ökas i takt med att kroppens tolerans ökar.

 

- I början kommer man och får spruta varje vecka under åtta veckor. Då börjar man med en låg dos. Efter det trappas dosen upp och man kommer till mottagningen varannan vecka i åtta veckor. Sedan var fjärde vecka och efter det var 6-8e vecka i mellan 3 till 5 år, säger Kicki Olsson.

 

När du ska ta sprutorna ska du vara frisk och inte ha några allergiska symtom. Därför går det inte att vaccinera sig när som helst. Du kan bli vaccinerad om du är allergisk mot något av följande: Träd, gräs, gråbo, husdammskvalster, pälsdjur, bi och geting.

 

När det gäller gräspollen kan man vaccinera sig minst 4 månader innan gräspollensäsongen förväntas börja och sedan fortsätta genom hela gräspollensäsongen som sträcker sig till början av september.  Symtomen kan jämföras med en vanlig förkylning med snuva, täppa och rinnande och kliande ögon som följd.

 

Just vid gräspollenallergi kan man förutom att ta en spruta även vaccinera sig genom att ta en tablett som placeras under tungan en gång per dag innehållande gräspollenextrakt. Denna tablett heter Grazax. Likt injektion med spruta ska man sitta och vänta i 30 minuter efter att tabletten har tagits för att ha koll så att inga eventuella allergiska reaktioner uppstår. Samma dag som du har fått allergivaccination ska du undvika fysik aktivitet, varma bad och alkohol.

 

- Man ska föra en dialog med sin allergiläkare för att se vilken form som passar en själv bäst, säger Kicki Olsson.


Metoder vid allergi:

 

 •  Undvik allergenen, allergen är de ämnen som framkallar allergin.
 •  Symtomdämpande mediciner, de symtomdämpande medicinerna som finns lindrar endast symtomen vilket gör att det känns bättre när du tar dessa, men när du slutar eller glömmer att ta medicinerna återkommer symtomen.
 •  Allergivaccination. Vaccin eller att "öva" kroppen på det som ger allergin är det enda som behandlar och kan göra dig helt symtomfri.

   

Av Ellinor Daniels
21 april, 2010

11 kommentarer

 • Av anonym 22 mars, 2018

  När kan man skaffa djur
  Jag är en tjej som hela mitt liv drömt om att ha en kanin. Jag har inte kunnat ha det P g A min allergi. Kan man vaccinera sig mot kanin och vart kan man göra det? Om man vaccinerar sig måste man då vänta tills att vaccinationen är slut innan man kan skaffa ett djur eller när kan man göra det?

 • Av anonym 6 december, 2016

  Varför undvika alkohol vid gräs spruta?
  Varför ska man undvika alkohol samma dag som man får sin vaccinations spruta mot gräs?

 • Av anonym 10 september, 2016

  Rädd men vill vaccinera mig
  Hej jag är 14 år och har allergi mot pälsdjur, pin, gråbo och jag vill vaccinera mig men jag är så rädd för sprutor. Och jag vet inte vad jag ska göra

 • Av anonym 17 februari, 2015

  jag fick det här pollen
  jag fick det här pollen vaccinet idag kl 8 på morgonen och jag har träning kl 21:00 så Jag undrar om jag kan träna?

 • Av Ajti 7 augusti, 2013

  VACCINERA INTE ”VACCENERA”
  VAAAAACCINERA!!!

 • Av anonym 21 juli, 2013

  Vad är det för mening med att
  Vad är det för mening med att ha ’kommentarer’ till artikeln när i gen kunnig i ämnet kan svara på folkets frågor?
  Dessa frågor är tydligen väldigt viktiga för dessa människor o ni som jobbar bara struntar i dom!!!
  Dåligt!!!

 • Vart kan man göra detta? Tack
  Vart kan man göra detta? Tack för svar!

 • vaccination mot pällsdjur?
  Hejsan!
  jag är allargisk mot pälsdjur,nötter,getingar,pollen,gräs,hö & vissa blommor.
  jag undrar om man kan vaccenera säg mot pällsdjur och sedan skaffa hund utan problem?
  och ha kaniner ute året runt & ridning ingår också i våran familj. (men efter dom har varit med kaninerna och med hästarna så duchar dom och byter kläder. det är inte jag Oskar som håller på med hästar och kaniner)

  men jag är evigt tacksam om du kan svara på min fråga om man kan vaccenera sig mot pälsdjur och sen skaffa en hund utan några problem?

  TACK på förhand! 🙂

 • Av Petra E 31 januari, 2012

  inte i hemmet under vaccinering
  jag fick svaret att man inte kan få vaccin mot pälsdjuren när man har dem i sitt hem redan, dvs inget djur i hemmen under vaccinerings tiden. Har blivit vaccinerad mot gräs samt björk med stor framgång 🙂

 • Av Marie 16 maj, 2010

  3 vaccinations spurtan
  hejsan vore tacksam att få reda på när denna super vaccination mot kattallergi kommer som bara är 3 sprutor varannan vecka i jumsken. min son är kattallergiker och älskar katter han tjatar så om att skaffa hund eller katt. helst vill han ha båda.

 • Av Coco 27 april, 2010

  Allergivaccination för hund
  Går det att vaccinera sig för kattallergi, samtidigt som man har en katt?

Comments are closed.