Uppdaterad: 2011-01-04

2 kommentarer

Vaccinet dröjer - oktober börjar massvaccineringen

Bild

Många barn redan sjuka. Vaccinet ska gå att ge från 6 månader, nu testas vaccinet om det kan gå att ge till mindre barn.

Fakta om Tamiflu

Begränsar spridningen av influensa i kroppen, samt mildrar eller tar bort symptomen helt och hållet. Går att ta även om du blivit vaccinerad mot influensa.

Varning för: Se upp om du har njurproblem....

4.5
Ditt betyg: Inget Medel: 4.5 (6 röster)

Fakta om Pandremix

Vaccin mot det som kallas Svininfluensan. För alla, barn kan ta det från 6 månaders ålder.

Varning för: Livsfarligt för äggallergiker.

3
Ditt betyg: Inget Medel: 3 (2 röster)

Fakta om Pandemrix

Influensavaccin som skyddar mot det som kallas svininfluensan eller nya influensan H1N1. Ska ges till alla, även spädbarn från 6 månaders ålder.

Varning för: Kan vara livsfarligt för äggallergiker.

4
Ditt betyg: Inget Medel: 4 (7 röster)

Vaccinet Pandremix mot svininfluensan, eller Influensa A som Myndighetssverige vill kalla det, testas just nu i Storbritannien. Före november ska alla svenskar vara vaccinerade, hoppas socialstyrelsen. Så här ska det gå till.

Vaccinet är klart och testas just nu i Storbritannien, utförda av det brittiska läkemedelsverket på uppdrag av EUs motsvarighet till läkemedelsverk, European Medicines Agency.
- Det pågår tester hela tiden. Än så länge är det inte klart för ett godkännande, säger Karin Klintberg, farmacevt på Läkemedelsverket.

Hon räknar med att testerna ska vara klara "i slutet av september, början av oktober".
- Men den första leveransen vi väntar på kommer troligen att vara i Sverige innan dess, säger hon.

Agneta Holmström, enhetschef på smittskyddsenheten på socialstyrelsen, berättar att nästa steg är att skicka ut informations till landets smittskyddsläkare.
- Informationen kommer nästa vecka.
Vaccinet kommer något senare.
- Vi kommer att börja vaccinera i början av oktober.

Var i landet distribueras det först?
- Alla landsting får samtidigt den första fördelningen till riskgrupperna och sjukvårdspersonalen.

När är alla som vill vaccinerade?
- Det är väldigt svårt att säga. Målet är att det ska gå så fort som möjligt. Vi hoppas at det ska gå på några veckor.

Före jul?
- Absolut.

Hur får vi information?
- Landstingen kommer inte att kara av att kalla människor. De kommer att sätta upp information i kommunerna och bestämmer själva om de gör det med hemsidor eller affischer. Det får varje landsting planera. Där berättar landstingen också om de vända sig till primärvärlden, skolor eller företagshälsovården.

Går det att ställa sig i kö?

- Nej.

Vad kostar vaccinationen?
- Alla landsting har inte beslutat hur det blir med den saken, men man önskar att det ska vara kostnadsfritt. Inom Stockholms läns landsting är vaccinationen gratis.

Och om det inte blir gratis?
- Som en vanlig vaccination, kanske 200 kronor. Jag törs inte säga säkert.

Hur gör jag att få förtur?
- Du tar kontakt med din doktor och resonerar om det. Då kan han tala om du är i riskgruppen.

Vilka ligger generellt i riskgruppen?
- Äldre och gravida och folk med olika sjukdomar som diabetes och neuro-muskelära sjudomar, framförallt hjärt- och lungsjuka.

Hur gör vi med barnen?
- Vi väntar på läkemedelsverkets rekommendation om miniåldern för vaccination. Den ska komma nästa vecka. Det samma gäller när i en graviditet det går att vaccinera. Vi hoppas så många som möjligt kan vaccinera sig.

Vilka ska inte vaccinera sig?
- De med allvarlig äggallergi. Inte heller de allra minsta barnen.

Och de mest höggravida?
- Det är nog inga problem.

Hur går vaccineringen till?
- Som en vanlig influensavaccination i överarmen.

Några biverkningar?
- Samma som vanligt. Man kan få lite feber och en rodnad och ömhet på stället för sprutan, säger Agneta Holmström.

Artikel skriven av Rolf van den Brink 2009-09-04
Dina mediciners bild

Kategorier:

Influensa svininfluensa

Kommentera artikeln

Kommentar av anonym

Skrivet 9/1

Biverkningar

anonyms bild

Jag har drabbats av svininflunsavaccinets biverkningar,
har under hela 2010 blivit tröttare och tröttare,sökt läkare 2 ggr under denna tid men bara fått tillsvar,det är övergångsåldern,när jag sedan började få svimningsatacker i september,blev det akkuten,hjärtintensiven senare neurolog där det blev fastställt att jag fått Narkolepsi och Katalepsi "troligtvis av svininflunsavaccinet"Dåligt att de inte informerade om alla dessa biverkningar,jag kommer få äta medicin hela mitt liv.
Mina besvär har bara ökat under 2010,skakningar i knä och händer,dubbellseende,yr,trött,sommnarbåde hemma och på jobbet.//En som undrar hur det kommer att bli.

Kommentar av Colette

Skrivet 4/9

Men vad är biverkningarna,

Colettes bild

Men vad är biverkningarna, vågar man ta det där?

Fler nyheter

Uppdaterad: 2018-02-12

1 kommentar

Läsarfråga: Jag har i cirka 2 års tid haft problem med att musklerna krampar i kroppen främst i överkroppen. Känner en stark oro och ångest i samband med detta. Har provat några olika antidepressiva mediciner bland annat Citalopram, Cymbalta och nu Venlafaxin. Hjälper ej mot mina fysiska symptom. 
Uppdaterad: 2018-01-25

Inga kommentarer

På Karolinska Universitetssjukhuset har de köpt in en speciall maskin som både kan ge snabbare diagnos och säkrare behandling av prostatacancer.
Uppdaterad: 2018-01-19

Inga kommentarer

Ett allvarligt fel på den spruta för epilepsiläkemedlet Buccolam har upptäckts och nu varnar Läkemedelsverket för oaktsamhet vid användning.
Uppdaterad: 2017-10-26

Inga kommentarer

Allt för få känner till EUs patientrörlighetsdirektiv Det är bara att välja. Bästa vården i hela Europa. 
Uppdaterad: 2017-08-08

1 kommentar

Många föräldrar har dragits sig för att vaccinera sitt barn i det allmänna vaccineringsprogrammet som erbjuds av barnavårdscentralerna runt om i Sverige, av rädsla för biverkningar. Risken är vetenskapligt prövad.
Uppdaterad: 2017-06-09

Inga kommentarer

Du står med halsbränna på ett apotek utomlands och gestikulerar utan att göra dig förstådd. Nu finns hjälp i "Uppslagsvärk" – sjukdomsterminologi på sex språk.
Uppdaterad: 2017-04-23

Inga kommentarer

I januari drogs en laddning av läkemedlet Liothyronin in efter misstankar om felaktigheter i blandningen. Nu har analysen friat medicinen.
Uppdaterad: 2017-03-15

2 kommentarer

Den nya patientlagen skulle göra patienten mer delaktig i sin egen vård och behandling. Det blev tvärtom. – Vi kan tyvärr konstatera att patientlagen inte haft avsedd effekt, säger Fredrik Lennartsson, generaldirektör på Vårdanalys.
Uppdaterad: 2017-03-13

1 kommentar

Ett svårbehandlat område har fått en oväntad behandlingsmöjlighet. En låg dos med narkosmedlet Ketamin kan ge en snabb effekt för människor med svår depression.
Uppdaterad: 2017-01-13

2 kommentarer

Träning och rätt läkemedel är viktigt för människor med skador på hjärnan. I rätt mängd. – Överansträngning är inte bra, säger nobelpristagaren Arvid Carlsson till Dina Mediciner.
Uppdaterad: 2017-01-13

1 kommentar

Ulrika Sandén är forskare. För tolv år sedan opererades hon för sin hjärntumör och har sedan dess kämpat för att hjärnan ska fungera. Här skriver hon själv om sin behandling.
Uppdaterad: 2016-11-11

Inga kommentarer

Stress är farligt, men bara för den som är otränad. Nu kommer nya rön som visar hur vi kan skydda oss mot de negativa effekterna av stress Genom att träna.
Uppdaterad: 2016-06-29

4 kommentarer

Vissa mår dåligt av de vanligaste blodfettsänkande statinerna, eller blir helt enkelt inte hjälpta.  Då kan nya Repatha kan hjälpa. Men alla kommer inte få den.  
Uppdaterad: 2016-06-29

3 kommentarer

Hjälp vårdpersonal och alla som utvecklar läkemedel att göra behandlingarna bättre och säkrare.  Så här rapporterar du en biverkning.
Uppdaterad: 2016-06-28

1 kommentar

Hjärtkärlsjukdomar är den vanligaste orsaken till för tidig död i Sverige och de flesta andra industrialiserade länder. Det bästa sättet att undvika att drabbas är ofta en kombination av ändrade levnadsvanor och mediciner.

Annons