pms_somnproblem250

Nästan alla kvinnor känner att menstruationen, men cirka 3-5 procent har svåra problem som påverkar det dagliga livet.

För den gruppen finns nu Premalex som nyligen blev godkänt för subventionering.

Premenstruellt dysforiskt syndrom, PMDS, kan beskrivas som en svår form av PMS. När livet och vardagen tiden för mens blir obeskrivligt jobbig. Irritation för minsta lilla och minskad ork för allt som ska göras, även de roliga sakerna. Den här gruppen har visat sig bli hjälpa av SSRI-preparatet Premalex.

Läs mer om symptom för PMDS

 

Nu har Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket, TLV, konstaterat i en utredning att det ger effekt och ska subventioneras. De skriver:

"Läkemedlet är det första i denna grupp som fått indikationen PMDS. Premalex har visats vara kostnadseffektivt i jämförelse med ingen behandling alls."

 

Av redaktionen
9 augusti, 2012

2 kommentarer

 • Av anonym 23 januari, 2015

  anonym: alla tål inte
  anonym: alla tål inte hormonpreparat, som VERKLIGEN är ”farmaka”. Att se på hormoner som något milt är otroligt dumt (själv kan jag inte ens bryta ned syntethormoner utan blir sjuk i levern) hormonpreparat kan snarare rubba hormonbalansen. Forskning säger att hormonpreparat faktiskt kan förvärra problemen snarare än förbättra dem för många, det är just hormonmetaboliterna som man inte tål när man har PMDS. Och på vilket sätt botar hormonpreparat på ett sätt som Premalex inte gör? Kul att du hittat en lösning för dig, jag vill bara säga att det är konstigt tänkt, för slutar du ta tabletten så kommer symptomen tillbaka, då är man inte botad.

 • Av anonym 1 augusti, 2014

  Varför inte gå till botten med problemet istället???
  PMS, PMDS etc beror på hormonerna i första hand. Sedan när regleras hormonet med hjälp av psykofarmaka? Jag led av PMDS sedan dag 1 i tonåren, vilket ingen ens hade en tanke på då. När jag äntligen fick hormonpreparatet Priomlut-Nor under de sista 2 åren av att ha mens blev jag otroligt mycket bättre! Obs! Ett hormonpreparat alltså. Varför forskas det inte mer på detta. Varför ska alla symptom bara minskas/döljas? Symptom visar att något är fel. Man botar inte fel med att dölja symptomen..
  I synnerhet SSRI preparat kan ge otroligt många och svåra biverkningar.. Vi kvinnor förtjänar bättre. Vi kvinnor förtjänar att det forskas på hur reglera hormonobalanser – inte bara dölja symptomen… Utan oss kvinnor går mänskligheten under. Vi förtjänar att få mer respekt och medicinska undersökningar som går på djupet – inte bara att det skrivs ut en massa preparat som alltför ofta inte hjälper, eller botar det fel/sjukdom finns i kroppen. Hur många är vi inte som önskar fördjupade analyser. Och som inte får det. Är vi inte värda att få bli friska utan att äta psykofarmaka – som ALDRIG botar – bara dövar och maskerar symptom…

Comments are closed.