ryggont_christine_ohlsson_scanpix
En stor genomgång av flera stora studier visar att de vanligaste medicinerna som ges i USA vid fibromyalgi fungerar dåligt. Bäst resultat får de som ändrar sin livsstil samtidigt.

I USA är det vanligt att patienter med långvarig nervsmärta och fibrmyalgi blir behandlade med en sorts antidepressiva läkemedel, amerikanska Savalla eller Cymbalta som också finns i Sverige. Nu har en övergripande studie publicerats i Chochrane där forskare gått igenom flera studier av läkemedelsbehandlingen mot fibromyalgi.

Det är inte upplyftande siffror. Bara en fjärdedel uppger att de blir bättre, nästan lika många måste sluta med medicinen på grund av allvarliga biverkningar som gör de sämre än innan. Resten får ingen effekt alls.

Bäst effekt visade sig de få som både fick medicin, hjälp att börja träna trots smärtan och motiverande samtal kring livssituationen.

- Att bara jaga mediciner fungerar inte. De människor som får bäst effekt är de som själva tänker igenom saker och ting. Som lär känns sig själva och gör förändringar i livet för att må bättre, säger professor Brian Walitt, smärtexpert på Washington Hospital Center, som varit med och gjort studien.

I Sverige är behandlingen mot fibromyalgi inte standadriserad. Olika landsting och olika läkare har olika rutiner. I USA har kunskapen om sjukdomen och behandlingen kommit längre, även om boten mot fibromyalgi fortfarande är långt borta. Fem miljoner människor i USA har diagnosen fibromyalgi enligt Cochranestudien. I Sverige beräknas cirka 2 procent, eller 180 000 människor lida av fibromyalgi.

Första behandlingen som sätts in mot fibromyalgi i både USA och Sverige är smärtstillande, som paracetamol som finns i Alvedon eller acetylcalicylsyra som finns i Bamyl och Magnecyl.

Eftersom smärtan styrs från hjärnan och nerverna provade forskarna att ge mediciner som påverkade signalsubtanserna centralt i hjärnan. I USA har det blivit en vanlig behandling. Där används två mediciner av typen serotonin-noradrenalinåterupptagshämmare, SNRI. Den ena heter Cymbalta som också finns i Sverige, den andra under produktnamnet Savella

I USA är också Lyrica godkänt som behandling vid fibromyalgi. Den medicinens behandlingseffekt håller samma grupp forskare på att gå igenom och resultatet av det arbetet ska publiceras inom kort.

 

Läs mer: Symtom på fibromyalgi

Av redaktionen
30 januari, 2013

3 kommentarer

 • Av anonym 3 februari, 2017

  läka tarmen
  behandla läckande tarm, ta bort gluten, kolla vilka vitaminer o mineraler som behövs,beh bort dåliga bakterier i tarmen o tillsätt probiotika, ät mer av gröna grönsaker, ät en antiinflammatorisk kost,prova griffonia 5HTP, ta bort socker//så försvann min fibromyalgi o helt smärtfri idag men räkna med att det kan ta ca 2 år

 • Av Bokmal 1 februari, 2013

  SSRI- se ny videodokumentär!
  För någon vecka sedan besökte jag den kände psykiatrikern,forskaren, författaren m.m. – David Healys – hemsida (davidhealy.org).

  David Healy berättade bl.a. om en ny, svensk dokumentär om antidepressiva m.m.
  Jag hoppas att så många som möjligt ser denna tredelade dokumentär.

 • Fibromyalgi visar stora likheter med hypotyreos.
  Det finns mycket som tyder på att många som fått diagnosen fibromyalgi i själva verket har vävnadshypotyreos. En diagnos som inte ännu erkänts av skolmedicinen. Många med dessa problem har dock på egen hand provat att medicinera med levaxin eller naturliga hormoner från gris med bra resultat.

Comments are closed.