Stefansjoberg

...fortsättning från Svensk testar nya sätt att hitta sköldkörtelsjukdom

 

Sjöberg och hans team forskar just nu på möjligheten att ta fram ett kompletterande prov för att diagnostisera sköldkörtelns funktion. Istället för att bara ta ett blodprov, gör han nu tester på ryggmärgsvätskan, ett så kallat spinalprov. Spinalvätskan skulle eventuellt kunna avlöja om nivåerna av sköldkörtelhormonerna i hjärnan är något annat än hormonnivåerna i blodet.

- Vi kommer att analysera TSH, T3 och T4 i spinalvätskan och jämföra
dessa nivåer med dem i blodet för att se om de överensstämmer eller om
analys i spinalvätskan kan tillföra något nytt för disagnostiken. Vi
vet från djurstudier att T3, det aktiva hormonet, inte kan passera blod-
hjärnbarriären. Däremot tycks T4 kunna passera utan svårigheter.

Experimenten går till så att först tas prover från 30 friska individer, för att få en uppfattning hur det ser ut normalt. Sedan undersöks patienter med underfunktion på samma sätt.

- Det här är så spännande, vi vet ju inte om det går att få fram resultat på det här sättet, men om det gör det är det fantastiskt, säger Stefan Sjöberg som leder projektet tillsammans med Anders Bengtsson.

Att ställa diagnos i dag är inte alltid lätt, visar forskningen enligt Sjöberg. Blodprover är ett steg på vägen, men patientens berättelse är lika viktig. Oavsett gränsvärden och blodprovssvar, om en patienten söker  för
olidlig trötthet måste man alltid undersöka vidare, säger han.

Dagens behandlingen av patienter med underfunktion går först och främst ut på att tillföra en medicin med hormonet som saknas, det vill säga thyroxin, T4, som finns i till exempel Levaxin. Thyroxinet ska sedan omvandlas i kroppen till det verksamma ämnet liotyronin, T3.  För de flesta omvandlas T4 lätt till T3 när det når hjärnan, men inte för alla, enligt en nyligen publicerad studie.

- Ungefär var sjunde patient med en underfunktion har den här problematiken, att de har svårt att konvertera T4 till T3, då får man rimligen brist på det och alla de symptom som då kan följa, förklarar Stefan Sjöberg.

Det är i kroppen och hjärnan de här hormonerna gör nytta, och finns de bara i blodet utan att passera hjärnblodbarriären får man troligen ingen nytta av det potenta hormonet T3 för hjärnans funktion.

Kan man fortsätta att må dåligt, trots behandling och bra värden?

- Ja, det har vi sett fall av. När patienten med underfunktion behandlas med thyroxin får man ofta en normalisering av blodets halt av sköldkörtelhormonerna. De flesta patienter får också en förbättring och många gånger en återgång till det normal livet. Ibland så känner sig patienten inte bättre trots att blodproverna har normaliserats. Läkaren som har sett provsvaren innan kan vara böjd att ge patienten ett glädjande besked och det kan då leda till dålig kommunikation - en krock

 

Vad tror du om urinprover, som exempelvis är privatlaboratoriet Scanlabs metod?

- Ett problem med urinprov är att man måste samla allt urin under ett helt dygn för att kunna mäta någonting. Det beror på att det är jättesmå knappt mätbara mängder av sköldkörtelhormon i urinet. Nej, tyvärr alltså, jag tror att det är en mycket osäker metod.

Ofta beror underfunktion i sköldkörtelsjukdomen på att kroppens eget immunförsvar angriper den egna sköldkörteln. För att veta om det är en så kallad autoimmun hypotyreos kan antikroppar mätas i blodet. Antikropp då får man ett tpo-värde.

Borde fler testa antikroppar, så kallade TPO-tester?

- Ja, om man har ärftlighet, för autoimmuna sjukdomar, det vill säga om man i släkten har diabetes typ 1, perniös anemi (B12-brist), psoriasis, polyglandulär atoimmunitet, och flera av symptomen, då borde man kolla vidare och läkaren skulle vara lite mer frikostig med tpo. Men det är väldigt ovanligt bland patienter som har lågt TSH-värde på blodprovet.

Innan de nya spinalproverna finns på marknaden, eller något annat diagnossätt, är det ett vanligt blodprov som gäller hos doktorn. Tänk då på några saker, tipsar doktor Sjöberg:

-TSH-värden varierar väldigt mycket under dagen, man ska verkligen tänka på att alltid ta proverna samma tid varje gång för att det ska vara jämförbara med gången innan. Och inte ta medicinen före testtilfället samma dag, utan vänta med den till efter att provet är taget.

Av Hanna Brodda
29 oktober, 2010

19 kommentarer

  • Av anonym 18 juni, 2014

    Hej,
    Kul att du blivit

    Hej,

    Kul att du blivit bättre! Vilka förbättringar är det su har upplevt med T3?

  • Av Karina 25 januari, 2014

    Lyssna istället
    ”Innan de nya spinalproverna finns på marknaden, eller något annat
    diagnossätt”

    Man kan inte tänka sig att tro på vad patienten säger istället för att ta ett väldigt obehagligt spinal test eller ev. annat test?
    Det är ju bara att testa om T3 eller NDT fungerar bättre.

  • Av Michel 2 augusti, 2013

    Vilken studie?
    Vart kan man hitta studien som nämns i artikeln?

    ”För de flesta omvandlas T4 lätt till T3 när det når hjärnan, men inte
    för alla, enligt en nyligen publicerad studie. ”

  • Av anonym 28 maj, 2013

    Inte ta medicin före prov
    De flesta av de läkare jag träffat har aldrig hört att man inte bör ta Levaxin och Liothyronin före TSH provet!

  • Av anonym 27 maj, 2013

    Hjärnhälsa…
    Jag undrar ungefär samma sak fast tvärtom… Om T3, i form av Liothyronin, inte kan passera blodhjärnbarriären krävs då även Levaxin (T4) för nå bättre hjärnhälsa?

    Jag har använt Liothyronin – enbart – i ungefär sex månader nu. Med medicinen har ett flertal förbättringar uppnåtts. För mig mycket betydelsefullt, och även fascinerande, då jag levt med problemen i snart 30 års tid! Min svåra hjärndimma och de kognitiva nedsättningarna har däremot inte förändrats alls (ännu..?). Om T3 inte kan passera blodhjärnbarriären och brist föreligger även där så kanske Levaxin också krävs för att nå hjärnförbättringar specifikt? I mitt fall tycks Liothyronin fungera fullgott i övrigt.

    Jag kan också nämna att mina blodprover aldrig uppvisat något avvikande. Trots det har, under dessa månader, signifikanta förbättringar successivt nåtts av en symtombild som uppkom för närmare 30 år sedan. Frågan är om en kombination av Liothyronin och Levaxin är att föredra? (Men då krävs också att konverteringen i hjärnan fungerar.)

  • Av Morningstar 25 maj, 2013

    T3 och hjärnblodbarriären.
    Jag undrar om man tar Liothyroinin, alltså inte T4 som omvandlas till T3, utan T3 direkt…kan det då enklare passera hjärnblodbarriären? Eller komma in till hjärncellerna? Någon som vet?

  • Av JoF 5 maj, 2013

    Sköldkörtelhormoner…
    Hej Birgitta M,

    T4 och T3 är förmodligen mer studerat, trots många kvarstående frågetecken (kropp och hjärna; svårdetekterade konverteringsproblem MED MERA).

    Ett tips är att söka efter studier på t ex PlosOne ( http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/ ) eller PubMed. Om du vill hitta studier som berör T2, skriv då istället 3,5-Diiodo-L-Thyronine i sökfältet vilket avser samma hormon.

    I boken ”Det trötta folket” ligger tonvikten på T4 och T3 framför allt. Övergripande beskriver Helena Rooth Svensson också övriga sköldkörtelhormoners funktion, bl a T2 och kalcitonin. Kan rekommenderas.

  • Av JensPetrus 18 september, 2012

    Nettforum
    Her er det mange nordiske borgere som sliter med det samme:
    http://www.sonjas-stoffskifteforum.info/

  • Av Komatröttlina 8 juli, 2012

    Nature Thyroid
    Hur har det gått för dig ?
    Har du börjat med AT?
    Jag har nu fått Nature Thyroid …. Inte vågat börja ännu men tänker försöka 🙂
    Hör av dig !!
    Kram

  • Av anonym 28 februari, 2011

    Var finns Stefan Sjöberg?
    Troligen i Halmstad. tel 035131000
    stefan.sjoberg@ki.se

  • Av anonym 27 februari, 2011

    Svensk Medicinsk Förmyndarmentalitet
    Om din läkare inte vill skriva ut vad du behöver är det kanske dags att besöka någon annan läkare in något grannland, och glöm inte att ta med hem det du behöver.

    Orsakerna till missinformationen om tyroidproblemen är många och djupa, och stora kommersiella vinstintressen ligger säkerligen bakom dessa.

    Om jag kan gå till Systembolagen och köpa gift och långsamt ta död på mig själv, varför skulle jag inte få kunna köpa en frystorkad ”fläskbiprodukt” som ersätter det hormon jag förlorat?

    Detta är en skandal.

  • Av http://blogg.expressen.se/tyreoidit/ 24 februari, 2011

    Var finns Stefan Sjöberg?
    Jag har gjort ryggmärgsprov i forskningssyfte i Lkpg, mitt prov visade på lägre T3 värden än vad blodprovet visade OCH vita blodkroppar i spinalvätskan. Detta prov har skickats till Göteborg. Jag hoppas verkligen att endokrinologerna samarbetar för att hjälpa oss så gott det någonsin går.

  • Av http://blogg.expressen.se/tyreoidit/ 24 februari, 2011

    Var finns Stefan Sjöberg?
    Jag har gjort ryggmärgsprov i forskningssyfte i Lkpg, mitt prov visade på lägre T3 värden än vad blodprovet visade OCH vita blodkroppar i spinalvätskan. Detta prov har skickats till Göteborg. Jag hoppas verkligen att endokrinologerna samarbetar för att hjälpa oss så gott det någonsin går.

  • Av http://blogg.expressen.se/tyreoidit/ 21 februari, 2011

    Med i forskningen i Lkpg
    …mitt ryggmärgsprov visade att min kropp inte konverterar om mitt Levaxin till tillräckligt mycket T3.

    Bo Wikland satte in T3 till mig för ett år sedan, det fick jag inte utskrivet på min VC i min hemstad.

    Nu när jag var med i studien visade det sig att jag tom kan dubbla mitt T3. Ojjj…man önskar att läkarna skulle skämmas, som hört min historia om min sjukdomstid och de har sett i mina journaler, hur många gånger jag har sökt för det. Hur dåligt jag mått och mår. När de ser vad som skrivits om mig under den här tiden, att läkarna har nonchalerat min berättelse och bara sett alla mina symtom som psykiska, fast jag har ett stigande TPO och ett TSH som inte ligger stabilt.

    Nu hoppar mitt TSH mellan 0,28-5,2 och jag har höga värden TPOak. Jag mår jättedåligt.

    Det ska bli intressant att se vad Endokrinologerna ska hitta på nu.

    Jag lider med alla som inte ens får Levaxin, det är så hemskt att inte bli trodd, fast att vi…nästan alla har ungefär samma symtom. Kunskapen hos de vi ska känna förtroende och tillit till måste bli bättre.

    Jag förstår alla de som ger sig och tar den utskrivna psykmedicinen och de konstiga diagnoserna, jag förstår de som helt ger upp. Man mår så dåligt eftersom alla organ i kroppen är beroende av de här hormonerna, så man orkar inte kämpa, fast man känner sin kropp bäst.

    MAN ÄR SÅ MAKTLÖS I DENNA SJUKDOM!!!

    Min högsta önskan är att få hjälp med att dämpa inflammationen och få ordning på mina värden. Jag är öppen för att prova AT.

    Vem vill och kan hjälpa mig att bli bra??????

  • Av Birgitta M 13 februari, 2011

    T1 och T2 Funktion?
    Vad jag vet finns det ingen forskning som undersöker vad T1 och T2 ger för effekt på kvaliteten av det omvandlade T3. Eftersom sköldkörteln tillverkar dessa hormoner hos en frisk person så har de naturligtvis en funktion. Kan det vara avsaknaden av den funktionen som ger ett T3 som inte går igenom hjärnblodbarriären.

  • Av anonym 27 november, 2010

    Vanligt med lägre TSH värde vid autoimmun underfunktion
    Jag läste precis i den intressanta artikeln ovan att det skulle vara ovanligt med TPO värden som visar att antikroppar om patienten har ett relativt lågt TSH värde. Men jag undrar om det är ett missförstånd av journalisten/skribeneten igen, därför det är ju just vanligt med TSH värden som INTE ligger utanfrö referensvärdet där patientne trots det HAR antikroppar. Hashimotos sjukdom t ex som är en autoimmun underfunktion av sköldkörteln ger ofta inte så höga TSH värden.

    Och även som forskaren sa, så är ju inte TSH värdena alltid så tillförlitliga. Det finns dem som har haft ganska normala TSH värden, som kanske bara ligger ett steg över högtsa refvärdet – tar de anti TPO visar det sig att de värden är ganska höga.
    Så därför missar man just oftast de som har autoimmuna sköldkörtelsjukdomar – alltså just för att TSH sällan är skyhöga då.

    Vad man kan gå på er att patienten har en låg kroppstemperatur, 36,4 och upplever feberkänsla vid det normala 37 grader. Frusenhet är ett annat symtom samt trög mage och konstiga känningar i muskler o leder.
    Se magbesvär här:
    http://www.gastrolab.info/nthyrs.htm

    Alla celler i hela kroppen påverkas och kvinnor kan också få samma symtom som vid klimakteriet och vissa förvecklar det med det.

    Enorm trötthet trots att man sovit ut. Frusenhet trots stora tjocka tröjor. Håravfall och allmänt dåligt immunförsvar. Det kan handla om upprepade urinvägsinfektioner,ja allt från underlivsflytningar till återkommande förkylningar och lunginflammation.

    Bra om diagnosmetoderna ökar så patienter slipper störa sköldkörteln med att man sticker en nål i den känsliga vävnaden för vävnadsprov. För många som har högt antikroppsvärde får även ta cellprov:
    http://www.lakartidningen.se/07engine.php?articleId=4745

    Kolla alla intressanta inlägg på denna sida. Har man underfunktion är det bra med vissa fetter och en speciell mathållning. Kolla också alltid att inte B12-brist föreligger.
    http://blogg.passagen.se/dahlqvistannika/?anchor=sk%C3%B6ldk%C3%B6rtelsjukdom_hypothyreos

  • 24 h
    Enligt Läkemedelsverkets produktresumé för Levaxin är det lämpligt att låta det gå 24 h:

    Behandlingskontroll
    Intagen Levaxin-dos kan påverka serumhalten av tyreoideahormon och TSH varför rätt tolkning kräver standardiserade provtagningsbetingelser, lämpligen 24 timmar efter senaste dos.

  • Av Hanna Brodda 10 november, 2010

    Samma dag innan provet
    Bra att du frågade, och det han menade var samma dag, inte dagen innan som jag först uppfattade.

  • Ingen medicin dagen innan prov?
    ”Och inte ta någon medicin dagen innan” provtagning.
    Det har inte ens slagit igenom på alla mottagningar att man inte ska ha tagit medicin
    SAMMA morgon som provtagning. Är det som jag har citerat vad som bör gälla?
    Jätteintressant forskning av Stefan Sjöberg o medarbetare!

Comments are closed.