Halsont_sx9886e4_Bertil_Ericson_250
Se upp för att ha oskyddat sex. Fall av svårbotlig gonorre´har upptäckts i Sverige. I bland annat asien och östra europa är det vanligt förekommande.

Gonorré är en sexuellt överförd sjukdom som behandlas med antibiotika. Sedan 80-talet har fallen av gonorré i Sverige länge minskat, men nu ökar de igen. Behandlingen, som är viktig att sätta in tidigt, har börjat förlora i kraft. På flera håll i världen har fall av superbakterier träffats på, som inte svarar på den vanliga gonorré-behandlingen, enligt Världshälsoorganisationen WHO, rapporterar nyhetsbyrån Reuters. Det finns ingen samlad information om hur många patienter, men fall har konstaterats på mottagningar i USA, Hong Kong, Kina, Australien och Japan. Även i Sverige har fall av resistenta gonorré-bakterier upptäckts, enligt Smittskyddsinstitutet.

Nya möjliga behandlingar och kombinationer av mediciner diskuteras just nu av företrädare från WHO på ett möte i Manila, Filipinernas huvudstad, rapporterar Reuters.

Symptomen vid gonorré är inte tydliga, bara hälften av kvinnorna får några symptom över huvudtaget. De flesta män får urinrörskatarr, med vit-gul flytning från urinröret när de kissar. Även kvinnor kan få flytning och sveda när de kissar.

Båda könen kan dessutom få en lindrig halsfluss om smittan skett vid oralsex. Symtomen kommer oftast tre till fem dagar efter smittotillfället, men kan dröja upp till 3 veckor.

Det farliga med gonorré är att det kan leda till tråkiga komplikationer. Kvinnor kan få äggledarinflammation med risk för senare sterilitet eller utomkvedshavandeskap, på grund av att det befruktade ägget växer fast i äggledaren i stället för i livmodern. Män kan få bitestikelinfektion. I sällsynta fall kan gonorré orsaka ledvärk, ögonfluss och blodförgiftning.

Gonorré ökar i Sverige. Förra året fick 786 personer veta att de smittats med gonorré, det är ungefär 200 fler än för tio år sedan.

Källa: Örebro Universitetssjukhus, WebMD, Smittskyddsinstitutet och Who

 

 

Av Dina mediciner
22 november, 2010

4 kommentarer

 • Av Emma 29 mars, 2012

  vi som är 50 plus då?
  Men jag ska inte ha fler barn. Behöver jag bry mig då? Ja, ”anonym”, männens symptom var äckligt, vit-gul flytning från urinröret när de kissar 🙁 Hur länge har de det då? Jag tycker informationen var dålig. Har männen vit-gul flytning resten av livet??

 • Av Herr K 16 december, 2010

  Könssjukdomar och behandling
  Jag hade gonorré om jag inte missminner mig men det var inget konstigt med behandlingen då. Det här kanske uppstått på senare tid.

 • Gonorré
  Kan man få reda på om man haft gonorre till exempel?

 • Av anonym 10 december, 2010

  Fan va äckligt.
  Fan va äckligt.

Comments are closed.