"Hej! jag äter en hel del mediciner och undrar om NÅGON vet hur det går ihop med vaccinet mot svininfluensa?" Marie, 42 "Jag undrar om man kan vaccinera sig när man äter waran", Annette i Sundsvall.

I dagarna väntas flera miljoner svenskar ta sin spruta Pandemrix mot svininfluensan. Mer än hälften av dem tar redan en medicin eller flera och undrar över hur blandningen blir med vaccinet. 

Professor Jan Liliemark på Läkemedelsverket svarar:

 

  • Betapred - en kortisonvariant mot starka allergiska reaktioner.

Svar: Som alla immunosuppressiva mediciner, gäller även cytostatika och vissa medel mot reumatism, kan den här sänka effekten av själva vaccinet.

Dessutom kan den här typen av patient bli väldigt sjuk av influensan och bör verkligen inte få den. Det är alltså av största vikt att patienten tar båda doser av vaccinet.

Vi har diskuterat att eventuellt sänka dosen till en psruta, men det kommer inte att gälla de som är så här sjuka att de tar Betapred, svarar Jan Liliemark. Men de ska självfallet inte sluta att ta sina mediciner.

  • Roaccutan - mot svår acne.

Svar: Det ska inte påverkas av vaccinet.

 

  • Naproxen -smärtstillande.

Svar: Inga problem.

  • Imovane - insomningstablett.

Svar: Inga problem.

  • Waran - hjärtmedicin.

Svar: Själva medicinen är inga problem att kombinera med vaccinet, däremot kan sprutan orsaka en blödning om man ligger väldigt högt i dos. Hon bör fråga sin doktor hur blodvärdet ligger för att kunna justera inför vaccinationstillfället. Vaccinet injeceras i en muskel och blodet bör inte vara för lättflytande vid vaccinationstillfället.

 

Jan Liliemark svarar Dina mediciners deltagare.

 

Av Hanna Brodda
4 november, 2009

1 kommentarer

  • Av Pillertrillare 5 november, 2009

    Och hur är det med
    Och hur är det med diabetesmedicinen som Metformin? Det undrar jag över.

Comments are closed.