trotthet_Claudio_Bresciani__SCANPIX_450
Sex barn utvecklade narkolepsi efter att de fått vaccin mot svininfluensan. Nu utreder Läkemedelsverket om det finns något samband.

Under sommaren har sex fall rapporterats till Läkemedelsverket där läkare konstaterat narkolepsi som en möjlig biverkning efter svininfluensavaccinet Pandemrix. Barnen är mellan 6 och 12 år.

Vanligaste symptomet på narkolepsi, vardagligt kallat sömnsjukan,  är ofrivilligt insomnande mitt på dagen. Men också plötsliga attacker av muskelsvaghet i samband med starka känslor, hallucinationer och/eller muskelparalys vid insomning och uppvaknande.

Läkemedelsverket kan inte konstatera att det finns ett samband mellan vaccinet och de rapporterade symtomen ännu. Nu ska varje enskilt rapporterat fall granskas och jämföras med sjukdomens förekomst generellt.

I Sverige har 6 miljoner människor tagit vaccinet och inom EU har nära 30 miljoner personer vaccinerats med Pandemrix. I det europeiska biverkningssystemet EudraVigilance finns endast en rapport om narkolepsi registrerad som misstänkt biverkan av influensavaccinet, utöver de sex svenska fallen, skriver Läkemedelsverket i sitt pressmeddelande.

Nu kontaktas de andra läkemedelsmyndigheterna inom EU för att öka vaksamheten kring denna typ av möjlig, sen biverkning. Även den svenska sjukvården uppmanas att vara uppmärksam på narkolepsi som en möjlig sen biverkning.

 

Här kan du rapportera biverkningar av influensavaccinet.


Av dmadmin
19 augusti, 2010

6 kommentarer

 • Av hojman 15 september, 2013

  Kontaktönskan
  Hej Olof! Tänker ofta på dig och har ringt till nummerupplysningen, men inte lyckats få nummer till varken dig, Svante eller Sue. Om du läser detta skulle jag bli mycket glad om du mailar till johnsson.johnny@tele2.se eller skriver en hälsning att skicka per ”snigelposten”. Adressen är nu Ängsgatan 11 a 56531 Mullsjö eller om du får syn på detta efter 1/10: Grindgatan 11C med samma postnummer. Efter 45 år som nollåtta åter-vände jag till hembygden för att liksom du gjort hjälpa skröpliga föräldrar.

 • Av anonym 22 februari, 2012

  kan det vra så
  Vaccinerad 2010. För ca 6 mån.sedan så kan det hända att jag kan somna stående. Faller då ihop. Har vid ett tillfälle brutit revben pga detta.

  Just nu kan jag knappt hålla upp ögonen. Mina barn får ropa på mig när jag står vid diskbänken och lagar mat. Jag bara somnar med en slev i handen.

  Hjälp??!!

 • Av Olof Lindh 19 april, 2011

  Helt fel om narkolepsi
  En ständigt återkommande missuppfattning om narkolepsi:

  Sömnsjuka är INTE detsamma som narkolepsi. Det är fråga om två helt olika sjukdomar.

  Vid sömnsjuka är dödligheten hög. Sjukdomen uppträdde epidemiskt i Europa 1916–20 och har ingenting att göra med narkolepsi. Den heter på latin encefalitis letargica epidemika.

  Kan man hoppas på att ni i fortsättningen slutar skriva om sömnsjuka när Ni avser narkolepsi?

  Olof Lindh
  Ekenäs, Finland

 • Av anonym 9 januari, 2011

  Sömnsjuka-Narkolepsi
  hej,
  jag har oxå drabbats av ”svinet” har under 2010 blivit sämre och sämre,jätte trött och att efter sökt läkare fått svar att det är övergångsåldern.
  När svimningsatackerna började komma i september,blev det akuten lång utredning samt bestämt att jag fått Narkolepsi och Katalepsi av trolgen ”svinet”
  Vem tar ansvar???

 • Av marie 27 augusti, 2010

  brister i biverkningsrapporteringen
  Jag misstänker att det finns stora brister i biverkningsrapporteringen/hanteringen. Finland t ex har haft bevakning på detta med narkolepsi ett bra tag, men dessa misstänkta följda fallen är alltså inte inrapporterade till det europeiska biverknngsregistret! Men misstanken om vaccinskadorna är så starka att man beslutat att dra in vaccinet i Finland! Det är väl märkligt.

  Ni som misstänker att ni blivit sjuka av vaccinet KRÄV att era läkare rapporterar in till Läkemedelsverket och även till biverkningsregistret. Hur ska annars Pandemrix kunna utvärderas rättvist om inte alla biverkningar kommer fram. Man kan även rapportera själv i en sk konsumentrapport, med dessa har vi fått höra (från Läkemedelsverkets egna personal) att de inte prioriteras/hanteras på samma sätt som de från sjukvården!

  Vi är många som drabbats mycket allvarligt av vaccinet. Vi har samlat oss i en facebookgrupp ”livet efter sprutan”. Jag har även blogg med samma namn.

  Ni som är drabbade av biverkningare efter Pandemrix är välkomna att höra av er till mig för att komma med i vår grupp.

  marie almquist
  lindamarie74@live.se
  liveteftersprutan.blogspot.com

 • Fan jag visste det att jag
  Fan jag visste det att jag inte borda tagit den där sprutan. Jag är trött jämt kan det vara sovsjuka?

Comments are closed.