Patrik_Soderberg
"Hej! Jag brukar inte ta mediciner i onödan. Tycker att det är för dom som är sjuka eller har ont på riktigt. Man vill ju inte ta medicin i onödan, och jag tror att det är bra att inte vänja kroppen vid smärtmedicin, så att det hjälper ordentligt om man verkligen skulle behöva någon gång." Viking -61
Svar:Det är inte alls ovanligt att människor tänker som du. Skönt förstås att inte ta medicin, om man inte behöver, men ibland tycker jag att vissa kanske lider i onödan. Det finns inga bra skäl att avstå från att ta till exempel Alvedon, eller något annat receptfritt smärtstillande läkemedel om man har ont. Många tror att man genom att inte ta medicin ska få bättre effekt av den när man verkligen behöver. Tyvärr är det inte så. Att gå och ha ont gör inte att man får bättre effekt av medicin när man väl tar den. "Jag vågar inte ta Trombyl som min doktor vill att jag ska ta. Det är ju blodförtunnande och jag är orolig att jag ska blöda ihjäl om jag skär mig på någonting." Britt, kvinna, 73 år Svar: Det är sant att man kallar Trombyl för blodförtunnande. Ganska många av dem som tar Trombyl är oroliga för att blodet ska bli tunt och att de ska blöda mycket vid en eventuell skada. Trombyl fungerar genom att göra så att blodplättarna får lite svårare att klumpa ihop sig. Det ger ett bra skydd mot proppbildningar i hjärta och kärl som kan ge hjärtinfarkt, eller stroke. Om man skulle råka skära sig kanske det blöder lite längre, men Trombylmedicinering är ingenting som brukar medföra några problem när det gäller sårskador. Jag har träffat många som tar Trombyl och har skurit sig. Det slutar blöda. Jag ska gå på kräftskiva i helgen och är i slutet på en penicillinkur mot Borrelia. Jag har hört att man inte ska dricka när man tar penicillin, men det vore trevligt med en nubbe eller två till dom små röda. Eller är det bättre att avbryta kuren? Jag känner mig ju inte sjuk längre, eller det var bara ett litet utslag. Svar:Hm. Det finns vissa antibiotika som man inte ska blanda med alkohol. Många andra går bra. Det bästa är att höra efter med den läkare som skrivit ut din medicin om vad som gäller. Det är viktigt att försöka ta medicin i den dos och den tid som man har blivit ordinerad. Att avluta en antibiotikakur i förtid kan straffa sig. Bakterierna kanske bara har hukat sig, och kommer tillbaka med ny kraft, den här gången dessutom med motståndskraft mot medicinen! Jag har just fått reda på att jag är gravid. Och så har jag tagit loratadin 10 mg varje dag mot hösnuva. Jag är helt panikslagen! Kan fostret ha blivit skadat? Panik, kvinna, 32 Svar:Ta det lugnt. Loratadin är ett läkemedel som har funnits länge och har tagits i miljontals doser. Även om det inte är provat på gravida (det gör man sällan ) så är sannolikheten att en tablett antihistamin skulle skada fostret utomordentligt låg. Hade det varit farligt hade vi vetat det vid det här laget. Då får gärna ställa frågor till mig om din medicinering. Mejla mig på doktorn@dinamediciner.se, du får vara anonym, din mejladress kommer inte bli att offentlig.
Av Hanna Brodda
27 augusti, 2009

3 kommentarer

 • Av Anette Karlsson 5 januari, 2018

  Xarelto+xis medcal
  Kan jag använda xis medical då jag har pacemaker förmaksflimmer samt äter xarelto

 • Av anonym 3 oktober, 2016

  warfarin
  jag känner mig yr
  jag tar 23 tabletter i veckan.

  kan det vara Waranet…

 • Av anonym 22 november, 2011

  Jag tappar hår sedan 2002
  Hej Doktor jag behöver hjälp, jag tappar hår sedan 2002, 2009 fick jag diagnos hypotyreos och borjade med levaxin 50mg tog den i 4 månader och ökades till 100mg sedan 13 månader, jag mår mycket mycket bra. MEN MITT PROBLEM ÄR ATT JAG TAPPAR MYCKET HÅR FORTFARANDE. VARFÖR???

Comments are closed.