nyarslofte_250
Börja träna eller sluta röka? Många sätter upp mål och löften för det nya året, men många misslyckas. Här ger tidscoachen Dorotea Pettersson sina bästa tips för att lyckas.

Några vanliga nyårslöften är att börja träna, äta mer hälsosamt, stressa mindre, sluta röka. Denna typ av löften är dömda att misslyckas menar Dorotea Pettersson, tidscoach på 5 am academy

– De är för oprecisa. Det gäller att konkretisera målet, göra klart för sig hur det ska förverkligas, att spalta upp i delmål.

Anta att du bestämmer dig för att gå ner i vikt. Då är nästa steg att du väljer metod, sen ska du kanske göra listor på vad du ska äta och på vad du bör låta bli. Sedan ska du sätta delmål - kanske hur många kilo per månad du ska göra dig av med, förklarar Dorotea Pettersson.

Om nyårslöftet bara är en rolig grej du hugger till med utan större eftertanke så är det troligen glömt redan kring trettondagen. Men menar du verkligen allvar med löftet så finns en del knep att ta till för att se till att du går i land med projektet.

Här är några tips från Dorotea:

 

  • Ett projekt i taget. Påbörja inte för många projekt på en gång, utan bestäm dig för vad eller vilka projekt som verkligen är viktiga för dig och kör på dem. Ditt reslutat kommer att bli mycket bättre om du fokuserar på ett fåtal (eller ett) projekt åt gången. Plus att din tid kommer att räcka till.
  • Tänk stort! Definiera vad det är du vill uppnå och utifrån det kan du formulera ditt nyårslöfte, som kan vara samma som ditt mål. Tänk stort och spektakulärt, du klara mycket mer än vad du tror.
  • Delmål. Du behöver delmål som du tidsbestämmer för att göra det tydligt för dig själv var de olika avstampen i projektet kommer ligga.
  • Starta lugnt. Stick inte iväg som en pil i början utan arbeta rimligt och metodiskt framåt. I början sprudlar vi av inspiration, energi och motivation - vilket är bra - men om du kör på för hårt direkt tappar du också motivationen snabbare.
  • Planerar dag för dag. Börja din dag, gärna under din fokustimme (en stilla stund på morgonen då du planerar din dag) med att gå igenom var du är i planen och vad som är ditt nästa steg. Kom ihåg att saker inte sker över en natt utan att det krävs arbete.

 

 Att sluta röka är ett vanligt nyårslöfte. Läs mer här om vilken hjälp som finns att få för att öka chanserna till att lyckas med ditt rökstopp.

 

Ann-Sofie slutade röka med lustdämpare. Läs hennes berättelse här.

Av Lisa von Garrelts
2 januari, 2015