En kombination av terapi och mediciner fungerar bra för en del av de män som dömts för sexuella övergrepp på barn, berättar Bengt Jarl, psykolog på Rättsmedicinska kliniken i Sundsvall.
"Jag tror inte på tvång, ska man ha resultat måste man ha motiverade patienter", säger han till Dina mediciner.

Enligt en ny rapport från SBU om förebyggande åtgärder mot sexualbrott mot barn saknas forskning på vad som egentligen stoppar dömda män att förgripa sig på barn igen. “Anmärkningsvärt”, enligt rapportförfattarna själva, däribland ordförande Niklas Långström, professor i barnpsykiatri vid Karolinska Institutet.

Men en sak vet man. Återfallsrisken är stor och rapportförfattarna tycker inte man ska vänta för länge:.

“I avvaktan på resultat från tillförlitlig forskning kan en rimlig strategi för behandling och uppföljning vara att minska sexualbrottsdrivande faktorer, t ex sexuell upptagenhet, hos de förövare som har högst återfallsrisk”, är en av slutsatserna i den nya SBU-rapporten.

Det görs bland annat med medicinen Androcur.

- För män som har en extrem upptagenhet kring sex, som masturberar omkring 10-15 gånger om dagen och lider av konstanta tvångstankar, har vi sett en god effekt av hormonbehandlingar, säger Bengt Jarl, som jobbar på Rättpsykiatriska kliniken i Sundsvall med att behandla män som dömts till rättspsykiatrisk vård för sexuella brott, bland annat mot barn. För dem själva blir det en lättnad och en ökad möjlighet att ta till sig övrig behandling.

Androcur verkar genom att minska det manliga könshormonet androgen och resultatet blir en minskad sexlust. Enligt Bengt Jarl erfarenhet är behandlingen ofta livslång. Bland hans patienter tar cirka 5-10 procent den frivilliga hormonverkande behandlingen.

Andra hormonbehandlingar som erbjuds i vården av svårt översexuella män är Decapeptyl i spruta som ges av sjukvårdspersonal, egentligen en behandling mot prostatacancer, som har impotens och minskad sexlust som mycket vanlig biverkning. Depo-provera, ett preventivmedel för kvinnor, kan också ibland användas för att behandla översexuella män, enligt källor som Dina mediciner tagit del av.

- Nackdelen är att det inte hjälper alla och man ska verkligen inte tro att det räcker med medicin, att det går att slå sig till ro sedan, säger Bengt Jarl, det går dessvärre att häva effekten väldigt fort med anabola steroider.

Brukar ni sätta in medicin tillfälligt?

- Nej, det är oftast ingen idé, det brukar bli en livslång behandling.

På Sundsvallskliniken arbetar de utifrån det program som kriminalvården lagt fast för behandling av sexualförbrytare. Främst beteendepåverkande terapi som riktar in sig på följande områden:

  • Empati- och konsekvensövningar. Att förstå konsekvenser av sitt handlande, för den drabbade och för sig själv.
  • Medvetandegöra verkligheten.
- Ofta har de här männen en omformulerad verklighetsuppfattning, många tycker att det var barnet som tog initiativet och de bara gick med på det, berättar han.
  • Bygga upp självkänslan och bearbeta egna upplevelser, många av de här männen har själva varit utsatta som barn, berättar Bengt Jarl.

 

- Bota har man ju sett är svårt när det gäller sexuell läggning och män, det är mest män, som förgriper sig på barn. Men det är ändå behandlingsbart. Våra patienter är ofta mer störda och psykiskt sjuka än de som får fängelse och med rätt behandling, med rätt medicinsk behandling även för andra psykiatriska diagnoser, kan vi ändå nå fram.

Antidepressiv behandling är vanligt bland män som begått sexuella brott mot barn. I en artikel i tidningen Läkemedelsvärlden berättar överläkare och rattspsykiatriker Eva-Maria Laurén om att hon har sett positiva bieffekter av den behandlingen hos sina patienter. Den minskade sexlusten, en av de möjliga biverkningar som ges av bland annat Fontex och de andra vanliga serotoninåterupptagshämmarna, SSRI-preparaten.

__________________________________________________

Fakta/Sexualbrott mot barn

År 2007 polisanmäldes 2 104 misstänkta fall av sexuellt tvång, försök till eller fullbordad våldtäkt mot barn under 15 år i Sverige. Ytterligare 1 530 misstänkta övergrepp rubricerades som sexuellt ofredande. Svenska kartläggningar tyder på att 7–14 procent av flickorna och 3–6 procent av pojkarna har tvingats till samlag innan 18 års ålder.

Bara drygt 10 procent av alla sexualbrott rapporteras till myndigheterna, kanske är denna siffra ännu lägre när offren är barn.

källa: SBU-rapporten

Av Hanna Brodda
26 januari, 2011

1 kommentarer

  • Av anonym 28 januari, 2011

    Kemisk kastrering är en hygienfaktor
    Jag tycker att man ska se till offren i alla lägen och vad som är bäst för dem. Nog är det lite säkrare för ett barn till en pappa som är pedofil om han dessutom är impotent?

Comments are closed.