mensvark_scanpix_450
Många kvinnor lider av medelsvår till mycket besvärande mensvärk varje månad. Alvedon fungerar inte alls. Ipren och Eox är bra.

Ont i magen igen och vad ska man egentligen ta? De flesta av oss provar nog lite olika och ibland fungerar det och ibland inte. Nu har forskarna på Cochrane institutet ordentligt rett ut vad som egentligen är det absolut bästa att ta mot sin mensvärk.

Svaret är att det beror på vem du är. Vill du skaffa barn och går och väntar på ägglossning gör du bäst i att hoppa över preparaten helt och hållet. Ibuprofen är inte nyttigt för fostret och NSAID-preparat generellt förstör ägget och allt med paracetamol har dålig effekt på mensvärken. Har du högt blodtryck eller andra hjärtbesvär bör du också vara försiktig. I övrigt gäller följande:

 1. Naproxen utsågs till en av vinnarna, som finns i Naprosyn, Pronaxen och Eox, det gav smärtlindrande effekt för 95 procent av kvinnorna. 
 2. Ibuprofen som finns i Ipren, Brufen och Ibumetin är också bra.
 3. Diklofenak som finns i Voltaren, Eeze och Diclofenak hjälpte 65 procent av kvinnorna i några av studierna.

 4. Acetylsalicylsyra gör ingen större skillnad. Det som säljs som Magnecyl, Treo och Aspirin, visade i en studie att de gav minst effekt av det som kallas NSAID-preparaten.
 5. Paracetamol var stora förloraren, som finns i Alvedon och Panodil. Det fungerar inte alls mot mensrelaterad smärta, inte mer effekt än placebo, det vill säga nästan noll.

 

Undersökningen är en så kallad metastudie, där 73 tidigare studier har granskats med utgångspunkten att jämföra paracetamol, NSAID-preparat (det vill säga antiinflammatoriska icke-steroida värktabletter) och placebo. 

Många kvinnor lider av menssmärtor. En undersökning gjord i Australien visade att 75 procent av kvinnorna hade mensvärk, vilket stämmer överens med många andra länders siffror, enligt Cochrane-studien. Dessa studier som granskats rörde kvinnor med "normal" mensvärk, upp till de som har svårt att klara jobbet eller blir påverkade i sin vardag.

Symptom mensvärk är smärta i magen, som ibland känns neråt benen och från ryggen. Ibland med diarré och eller huvudvärk. För vissa kvinnor återkommer besvären varje månad, för andra är det bara ibland.

Ofta uppkommer smärtorna första dagen av menstruationen och upphör efter en eller två dagar.

 

Av Hanna Brodda
20 januari, 2010

2 kommentarer

 • Annars är Orudis väldigt bra
  Annars är Orudis väldigt bra (också en NSAID), men dom är receptbelagda

 • Av Sofia 21 januari, 2010

  Jag blir riktigt dålig
  Jag blir riktigt dålig nuförtiden och jag undrar vad jag ska ta då.

Comments are closed.