oxytocinspray
Lite blyg eller svårt handikappande autism. Oavsett kan den nya nässprayen med oxytocin hjälpa dig visar ny forskning som pågår i Göteborg.

Känner du dig obekväm med andra människor kan det vara brist på oxytocin. Oxytocin är ett hormon som kroppen utsöndrar naturligt när vi har kontakt med andra människor eller djur, när vi är kära eller rör vid varandra. Mamman och det nyfödda barnet utsöndrar båda mycket oxytocin och det hjälper dem att knyta an till varandra.

Brist på oxytocin kan ge svårigheter i kontakten med andra människor. Nu visar forskningen att ett tillskott kan vara lösningen.

- Det kan naturligtvis inte bota en psykisk störning, men nästan alla psykiska störningar innebär en nedsatt förmåga att känna igen andra människors känslor, och kan du öka den förmågan fungerar du förmodligen bättre i sociala sammanhang, säger Dan-Mikael Ellingsen, doktorand vid Sahlgrenska akademin, i ett pressmeddelande.

Studierna som pågår vid Sahlgrenska akademin i Göteborg och i Oslo har visat att människor som får oxytocin blir bättre på att tolka ansiktsuttryck och förstå andra människors känslor. De som var sämst på det innan förbättrade sig mest. De som redan hade en hög social kompetens blev inte bättre. Oxytocinet gavs i en nässpray, ett läkemedel som används i sjukvården för att sätta i gång förlossningar bland annat.

– Baserat på våra och andras tidigare forskningsresultat tror vi därför att oxytocin kan vara en bra tilläggsbehandling för personer med psykisk sjukdom, säger han. Dan-Mikael Ellingsen och hans kollegor vill nu gå vidare och undersöka om oxytocin också kan fungera som en kompletterande behandling för narkotikamissbrukare.

–Bristande förmåga att tolka sociala signaler är en viktig faktor för narkotikamissbrukare. Om våra antaganden stämmer kan oxytocinspray vara en enkel, kompletterande behandling inom narkomanvården.

Kan vanliga människor ha nytta av oxytocinspray?

–Det är tveksamt. Personer som redan var bra på att läsa andra människors emotionella uttryck i vår studie fick inte bättre resultat efter att ha fått oxytocin, säger Dan-Mikael Ellingsen.

Artikeln Oxytocin enhances pupil dilation and sensitivity to “hidden” emotional expressions publiceras i Social Cognitive & Affective Neuroscience.

Av redaktionen
25 juni, 2012

2 kommentarer

 • Av logiktänkare 25 januari, 2013

  Kroppens strävan efter självläkning… Litionit el Thé, och benz
  Hej!
  Manodep,borderline,stjärntecken 🙂 ”våg”, prematur,kuvösbarn,tålde aldrig modersmjölken, fick ingen kroppskontakt.. sedan trauma i 2-årsåldern, nu har jag läst på om litionit, och insett att jag själv försöker omedvetet, balansera mina psykostillstånd, pga felmed. med
  cymbalta, oh andra antidep-mediciner hela livet Tror jag, att jag blivit bipol, det kan också vara bidragande med den hormonstorm som utbröt vid klimakteriet…
  ok, läste på lite, och såg att mycket thé (theín)eller kaffe(koffein)vid depressiva skov, (stress hos mig, gråt och smärtor) samt intag av benzodiasepin, vid maniska tillstånd, JUST, kan påverka kroppens egna litium”bank” – vi blir ju ofta kallade benzomissbrukare… Jag TROR, att det är kroppens egna sätt att försöka balansera! Jag är även fys handikappad, grav gonartros, artroser generellt, lite urkalkning,, kotfrakturer mm och har fruktansvärd värk, högsta dos norspan (2×20)mg för lite, ketogan, kodein, mot värken, koffein för att få igång blodcirkulationen, (rulllstolsburen) nervskada i u.arm, och hårt knuten v-hand, ev brutet lillfinger – av mina fall – beroende av Artzalinjektioner i knälederna, för att stabilisera benen, fallbenägen, pga bortfall av ledbrosk – får ledhinneinflammationer, så fort jag försöker röra mig belastat av kroppstyngden,
  VAD GÖR JAG, skall jag Be om Litionit, jag vill helst hålla mig till kroppsegna ämnen – SOM de benzo, som jag skulle fått i modersmjölk – det fanns inte i tillägget jag fick… även ”tuppkam” är ju kroppseget, och sattes in, efter MIN begäran – den tog bort, ca 50% av mitt
  behov av smärtstillande, och lugnande! Till natten tar jag zolpidem, som inte hjälper mig att sova,
  Snälla Du, ge mig Din syn på saken, maniska tillstånd, regredierar jag till 2 år…
  fråga; skall jag röntga fingret, kolla egen, litiumhalt, (går det?, -hur)
  Jag vill inte äta mediciner, men tillägg av krom, kanske gör att jag inte går upp av lithionitbehandling?
  jag har ”inte råd” med det, med tanke på mina leder! Vilken typ, av mano-dep tror Du att jag har, Jag har provat förr, alternativet Tryptisol, som trubbade av mig för mycket! Och, gick upp massor i vikt!
  Vill Du råda mig? Jag har hela livet läst med. som lekman – först för att skydda mig mot ångesten över mammas och mormors åkommor, -senare, även naturterapier, från början ville jag forska, om immunologi…. Jag är ”hudlös” och har bara umgåtts med känslokalla människor – border´s dras till varandra som magneter, men inget vänskapsförhållande ”håller” pga missförstånd. Jag är också frågande om kognitiv terapi, hjälper mig – där de försöker plocka fram den ”vuxna kvinnan” i mig, genom HÅRDHET!
  Det känns så FEL! MVH ”logiktankare”

 • Av anonymmurre 17 augusti, 2012

  Oxigene
  Nån som provat

Comments are closed.